Siguranța familiei

Pericolul din magazine! Lista fructelor și legumelor cu cele mai multe și puține pesticide

Postat de mai 4, 2016 No Comments
Sursă foto: api.ning.com

Fructele și legumele au un rol important în alimentația copilului. Acestea sunt bogate în antioxidanţi, care combat stresul oxidativ ce îmbătrâneşte celulele, deteriorează ADN-ul şi predispune copilul la boli.

În calitate de părinte, vrei să faci cea mai sănătoasă alegere atunci când cumperi anumite produse pentru copilul tău, însă de multe ori acestea se dovedesc a fi pline cu pesticide. În context, agenția americană „Environmental Working Group” (EWG), care realizează anual o listă a fructelor şi a legumelor cu cele mai multe/puține pesticide, a prezentat „Ghidul Cumpărătorului de Pesticide” pentru anul 2016.

Potrivit experților, în acest an căpșunele au ajuns pe primul loc la capitolul „cele mai murdare alimente de proveniență vegetală”, detronând merele care s-au aflat în capul topului timp de cinci ani. Oamenii de știință au descoperit că 98% din mostrele de căpșuni din marile magazine conțineau cel puțin un tip de pesticide. Unele substanțe chimice detectate în căpșuni erau relativ inofensive, în schimb altele erau legate de cancer, probleme în reproducere și dezvoltare, perturbarea activității hormonilor și afecțiuni ale sistemului nervos.

Căpșunele au ajuns pe primul loc din cauză că producătorii și-au dorit să le transforme într-un fruct disponibil pe durata întregului an. De cealaltă parte, avocado rămâne fructul „cel mai curat” – mai puțin de 1% din mostre conțineau pesticide.

Conform raportului, 12 cele mai contaminate fructe și legume sunt:

  • Căpșunele
  • Merele
  • Nectarinele
  • Piersicile
  • Țelina
  • Strugurii
  • Cireșele
  • Spanacul
  • Roșiile
  • Ardeiul gras (dulce)
  • Roșiile cherry
  • Castraveții

În același timp, cele mai „curate” alimente de proveniență vegetală sunt:

  • Avocado
  • Porumbul dulce
  • Ananasul
  • Varza
  • Mazărea dulce (congelată)
  • Ceapa
  • Sparanghelul
  • Mango
  • Papaya
  • Kiwi
  • Vânăta
  • Pepenele galben
  • Grepfrutul
  • Pepenele de tip Cantaloupe
  • Conopida

Specialiștii recomandă să achiziționăm fructe și legume doar de la producători locali sau cu certificare bio, pentru a nu pune în pericol sănătatea familiei. „Ghidul Cumpărătorului de Pesticide” este publicat începând cu anul 2004. În acest an, au fost cercetate 48 de tipuri de fructe și legume din diferite supermarketuri.

Lasă un comentariu