Patru istorii de succes: „Perioada adolescenței trece bine”
Adolescent

Patru istorii de succes: „Perioada adolescenței trece bine”

Adolescența este o perioadă complicată atât pentru copii, cât și pentru părinți. Marcată deseori de neînțelegeri și certuri, ea poate produce o ruptură importantă în relația dintre cele două generații.

Pentru o legătură armonioasă chiar și pe timp de furtună, psihologii recomandă familiilor să aibă obiceiul de a petrece timp împreună. Activitățile de rutină, hobby-urile comune, anumite ritualuri pot crea ambianța necesară unei discuții sincere.

Patru mame din Moldova au fost de acord să ne împărtășească experiențele lor: cum au reușit să rămână apropiate de copiii lor în perioada adolescenței, care au fost cele mai dificile subiecte de discuție, precum și ce greșeli fac, de obicei, părinții în relația cu tinerii.

mariaMaria Andoni are două fete, cu o diferență de vârstă de tocmai 17 ani. „Am o fiică de 17 ani și o altă fetiță de o lună și jumătate. Am trecut perioada adolescenței destul de bine și asta datorită comunicării. Pentru mine e foarte importantă comunicarea în familie, de aceea luăm toți împreună dejunul și cina. Niciunul nu se ridică de la masă până nu termină toți”, povestește Maria.

Astfel, de două ori pe zi, membrii familiei reușesc să povestească cum le-a trecut ziua, să ceară sfatul celor dragi sau să-și împărtășească bucuriile. „Cel mai dificil mi-a fost să vorbesc cu fiica despre sex. Am început discuțiile despre ciclul menstrual, pentru ca ea să fie pregătită pentru schimbările ce se vor produce în perioada adolescenței. Îmi este mai ușor să discut cu ea pe subiecte delicate când facem ceva împreună, doar noi două. De exemplu, când ieșim în oraș sau gătim ceva împreună – plăcintele și clătitele sunt preferatele noastre”, continuă femeia.

Maria Andoni este convinsă că lipsa de atenție din partea părinților este greșeala comună a adulților, de aceea se străduiește ca familia ei să fie unită. „Nu există al meu sau al tău. Totul este al nostru”, conchide Maria.

Irina Rotari este mama unui băiat de 12 ani, cu care speră să păstreze aceeași relație frumoasă pe întreaga durată a adolescenței. „Nouă cel mai mult ne ajută în comunicare timpul petrecut la bucătărie. Ne place să gătim împreună. Băiatul alege o rețetă și  împreună mergem să cumpărăm ingredientele. Acasă, stau alături cât el gătește. Îl mai îndrum și în acest timp îl simt mai relaxat, mai predispus la discuție. Îi place mult să se joace cu aluatul, iar pentru mine este o ocazie bună să-l mai întreb despre prieteni, despre relația cu profesorii de la școală”, mărturisește Irina. Discuția despre relațiile sexuale a fost și pentru această mamă un subiect sensibil, mai dificil de discutat. „La fel și subiectul despre persoanele cu o orientare sexuală netradițională. În ambele cazuri, am discutat atent și i-am lămurit neclaritățile”, spune femeia. Potrivit Irinei, părinții greșesc atunci când se tem să-și pregătească adolescenții pentru viața matură. „Mereu rezolvăm noi problemele lor. Greșim crezând că sunt prea mici să înțeleagă. Părinții trebuie să-și pregătească copiii să se descurce în situații complicate”, afirmă mama.

marianaMariana Sawoday este mama unei fetițe de 13 ani și a înțeles din proprie experiență că insistența în comunicarea cu adolescentul dă mereu rezultatele scontate. „În relația cu fiica mea, eu o îndrum de multe ori cum ar fi mai bine. Deși ea nu reacționează imediat, văd mai târziu că a făcut așa cum i-am sugerat. Noi, părinții, trebuie să fim un exemplu pentru ei, un model de urmat…”, spune femeia. Cel mai dificil pentru Mariana este să capete încredere și să discute cu fiica ei despre lucruri intime. „Deși suntem în căutarea unui ritual, cred că mersul la cumpărături ar putea deveni timpul pe care îl petrecem doar noi două. Noi nu locuim acum în Moldova, dar văd diferența între mentalități. Trebuie să învățăm copiii să aibă propria opinie și dreptul la libera exprimare. Să nu-i criticăm în public si să-i susținem în tot ceea ce fac, chiar dacă pare ceva inutil. Să-i convingem că sunt cei mai buni și ei pot schimba ceva în lumea aceasta. Din experiența cu fiica mea, știu că adolescenții pot fi încăpățânați, însă noi suntem obligați să le vorbim și să-i îndrumăm în direcția corectă”, susține Mariana.

O relație frumoa4să în timpul adolescenței duce la o prietenie pe viață între părinți și copii. Este cazul Oxanei Zaporojan. Fiica ei împlinește anul acesta 24 de ani și este, la rândul ei, mamă. Prietenii familiei spun că cele două femei au avut dintotdeauna o relație de invidiat. „Am avut suficient curaj și înțelepciune să-i oferim fiicei libertate în decizii, nu am recurs la interdicții. Încrederea reciprocă a fost un suport extraordinar pentru a depăși orice situație mai delicată”, relatează Oxana.

„Știu că există anumite teorii, în ultima perioadă, că părintele nu ar trebui să fie prietenul copilului, fiindcă asta scade din autoritatea părintelui și schimbă accentele în relația matur-copil. În situația noastră, anume faptul că eram apropiate și o tratam mereu ca pe un omuleț matur – și chiar ne făceam confidențe ca între prietene – ne-a ajutat mult”, susține Oxana. Femeia afirmă că toate subiectele delicate au fost discutate cu discreție și abordate pe măsura apariției.
Astfel, femeia e convinsă că toate pot fi depășite prin comunicare continuă. De cealaltă parte, lipsa încrederii și a comunicării poate ruina o relație, fiind una dintre greșelile frecvente ale părinților moderni.

Sursă foto: arhivă personală, huffingtonpost.com 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.