„Pas cu Pas” - o alternativă educațională pentru copilul tău
PreșcolarȘcolar

„Pas cu Pas” – o alternativă educațională pentru copilul tău

Fiecare părinte își dorește ca al său copil să aibă parte de cea mai bună educație, motiv pentru care unii aleg metode alternative de a-i educa. Una dintre acestea este metoda „Pas cu Pas”, care pune accent pe dezvoltarea individuală a copilului și pe dobândirea deprinderilor necesare pe tot parcursul vieții: comunicare, motivație și autosugestie.

Valentina Lungu, metodist-coordonator în cadrul Programului Educațional ”Pas cu Pas”, a relatat pentru Suntparinte.md că pregătirea pentru școală nu înseamnă doar abilități de a scrie și a citi. În primul rând, școala presupune perseverență. Metoda „Pas cu Pas” ajută copiii să-și formeze propriile păreri, să învețe ce este respectul reciproc și responsabilitatea față de cei din jur.

„Noi tindem ca micuții să vină la școală din plăcere și să învețe, la fel, din plăcere. Copilul face totul din plăcere atunci când este stimulat și încurajat. Noi punem accent pe lucrul în echipă și, dacă copilul nu are abilitățile sociale de a lucra, de a asculta, de a-și aștepta rândul, lui îi este dificil să lucreze în cadrul acestui program”, a menționat Valentina Lungu.

Programul oferă cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice din țară de la ciclurile preșcolar, primar şi gimnazial, precum şi pentru cele manageriale. Ca urmare, cadrele didactice din mai multe școli și grădinițe din țară aplică această metodă deja de mulți ani.

Metoda „Pas cu Pas” pune accentul pe dezvoltarea individuală a copilului. Astfel, profesorii sunt instruiți să încurajeze lucrul în echipă, deoarece cooperarea și colaborarea cu colegii va încuraja copilul să-și exprime ideile și emoțiile în fața colegilor.

Un aspect important din acest program este implicarea părinților. Pentru ca părintele să cunoască modul în care să-și educe copilul acasă, este binevenit ca acesta să asiste la activitățile de la grădiniță sau școală și să se implice. Astfel, părintele va cunoaște mai bine interesele copilului. Uneori, susține specialistul, părintele poate avea diverse roluri: de observator, de expert, de ghid etc.

Valentina Lungu menționează că, în ultimii ani, tot mai mulți părinți optează pentru grădinițe și școli în care procesul educațional este bazat pe metoda „Pas cu Pas”. În întreaga țară, prin intermediul acestei metode sunt instruiți elevi din circa 660 de clase.

În Republica Moldova, această metodă de educație este prezentă de aproximativ 20 de ani. Modelul de educație centrată pe copil, implementat de Programul Educațional „Pas cu Pas”, a fost acceptat inițial cu titlul de experiment, cu durata de doi ani, pentru treapta preșcolară (1994-1996) și cea școlară (1996-1998). În 1999, Guvernul a decis extinderea programului.

Programul de pregătire a cadrelor didactice pentru realizarea modelului de educaţie centrată pe copil „Pas cu Pas” este recunoscut de Ministerul Educaţiei drept model eficient de implementare a învăţământului formativ.

Anual, planurile de învăţământ pentru clasele „Pas cu Pas” sunt aprobate şi incluse în documentul de referinţă al Ministerului Educației. Fiecare cadru didactic care absolvește cursurile în cadrul acestui program primește un certificat recunoscut de Ministerul Educației.

Sursa foto: gbtimes.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.