Parlamentul a votat! Bacalaureatul în Moldova a fost anulat în acest an
Știri

Parlamentul a votat! Bacalaureatul în Moldova a fost anulat în acest an

Sursa foto: adevaruldeazi.ro

Bacalaureatul a fost anulat în acest an, în Republica Moldova. Parlamentul a aprobat, cu câteva minute în urmă, un Proiect de lege în acest sens. Proiectul a fost susținut de voturile a 76 de deputați, în ambele lecturi.

Elevii restanțieri din anii precedenți vor putea susține bacalaureatul imediat ce situația epidemiologică din țară se va îmbunătăți, după data de 30 iunie. După ce vor promova examenul, tinerii vor avea posibilitatea să se înscrie la universitate, fără a fi nevoiți să mai aștepte un an.

Totuși, nu a fost susținută propunerea privind candidații care au solicitat susținerea bacalaureatului în regim de externat – să primească din oficiu nota „5” la probele de examen. În caz de refuz al notei „5”, candidații urmau să susțină examenele într-o altă sesiune. Aceștia vor susține bacalaureatul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice, în condițiile stabilite de Minister.

Notele pentru probele de examen va reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor a X-a – a XII-a sau pe parcursul anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar, la disciplinele respective.

Elevii care au susținut, pe parcursul învățământului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine vor primi nota „10” din oficiu pentru disciplina respectivă.

Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și de peste hotarele republicii. Data obținerii diplomei nu va depăși 5 iulie, 2020.

Elevii care finalizează clasa a IX-a, cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mare de „5”, vor primi certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a – a IX-a.

Notele de la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a – a IX-a la disciplinele respective.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.