Părinții moldoveni care au cetățenie română vor primi alocații de DOUĂ ori mai mari
Știri

Părinții moldoveni care au cetățenie română vor primi alocații de DOUĂ ori mai mari

Părinții copiilor din România vor primi alocații de două ori mai mari. Prevederea se referă și la părinții din Republica Moldova care au cetățenie română. Totuși, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, deocamdată, Guvernul se află în proces de identificare a surselor de finanțare pentru această majorare. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Alocațiile de stat vor constitui:

  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu dizabilitate;

  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestor cursuri;

  • 600 de lei pentru copiii cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul român trebuie să vină cu soluţii privind sursele de finanțare pentru majorare:

„Vorbim despre nişte sume care nu sunt prinse în buget şi atunci Guvernul va trebui să vină cu soluţii pentru a vedea cum se poate continua. Există variante, cu siguranţă, însă trebuie să fim foarte realişti. Prima rectificare de buget, deci o rectificare înseamnă să se mute bani de la un capitol la altul, se poate face abia la mijlocul anului”. 

Legea va intra în vigoare pe data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta este publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.