Părinți, fiți vigilenți! Copiii sunt atrași de un nou joc periculos, devenit viral pe Internet
Adolescent

Părinți, fiți vigilenți! Copiii sunt atrași de un nou joc periculos, devenit viral pe Internet

Internetul, în special reţelele de socializare, abundă în înregistrări ale unei noi provocări bizare – jocul „Charlie, Charlie”. Experţii de la Centrul Internaţional „La Strada” consideră că această activitate este devastatoare pentru psihicul copiilor. În context, părinţii, tutorii şi cadrele didactice ar trebui să manifeste mai multă precauţie faţă de acest joc aparent nevinovat.

Jocul „Charlie, Charlie” a fost practicat deja de mii de copii şi adolescenţi din întreaga lume, care au postat pe Internet numeroase filmuleţe din timpul unei pretinse invocări a spiritului unui mexican decedat, cu ajutorul a două creioane.

Mai exact, pe o bucată de hârtie sunt desenate patru căsuţe completate cu „da” şi „nu”. Între acestea, pe mijloc, se pune un creion sau un stilou, iar peste acesta un alt creion, în formă de cruce. În continuare, copilul trebuie să întrebe cu voce: „Charlie, Charlie, eşti aici, ne putem juca?”. În cazul în care creionul se mişcă, conform regulilor jocului, ar însemna că „spiritul lui Charlie” a intrat în contact cu jucătorul, iar copilul îi va adresa întrebări la care îşi doreşte un răspuns. La finalul jocului, copilul îl roagă pe Charlie să se oprească, rostind: „Charlie, Charlie, ne putem opri?”, iar creioanele trebuie aruncate jos. Regulile jocului spun că astfel legătura se întrerupe.

Jocul a trezit curiozitate și în rândul copiilor din țara noastră, însă deocamdată nu a căpătat amploare. Coordonatoarea platformei SigurOnline.md, Angela Palancean, a relatat pentru portalul Suntparinte.md că un asemenea caz a fost raportat de psihologul unui liceu dintr-o localitate rurală, după ce ar fi observat că foarte mulți elevi practică acest joc. În plus, administrația liceului a discutat și cu preotul din localitate pentru ca acesta să informeze copiii despre eventualele efecte negative.

„În ultima perioadă, pe platforma SigurOnline suntem întrebaţi despre jocul numit „Charlie, Charlie”. Am atenționat părinții și cadrele didactice și i-am informat cum pot să raporteze imaginile video ce promovează acest joc. Evident, atunci când administratorii Google, YouTube, Facebook sau ai altor platforme vor primi asemenea avertismente de la un număr mare de oameni, ei vor elimina videourile”, mai spune coordonatoarea platformei responsabile de protejarea copiilor de conţinuturi şi/sau acţiuni cu caracter abuziv în mediul virtual.

Mai mult decât atât, Angela Palancean susține că în magazinele online există și o aplicație în baza acestui joc, care are limita de vârstă pentru utilizatori de la 7 ani. Totuși, impactul unei asemenea aplicații poate fi mult mai mare decât în cazul unor jocuri cu zombie, de exemplu.

Suntparinte.md a discutat și cu Sanda Roşca, psiholog „La Strada”, care ne-a explicat că la baza acestei activități stau trei factori care îi determină pe copii și adolescenți să privească jocul pe internet sau să-l încerce:

  • tensiunea care generează suspans, mister, interes pentru tot ceea ce este supranatural. Jocul a fost catalogat drept unul supranatural, iar cercetătorii care analizează jocul nu au putut deocamdată stabili cum el funcționează;
  • relația personală a copilului cu jocul, care se poate referi la o anumită curiozitate, teamă pe care o simte copilul, la o semnificație culturală;
  • caracterul nerealist al jocului. Copiii sunt curioși de tot ceea ce este dincolo de realitate.

În același timp, adolescenții mai pot fi tentați să încerce acest joc reieșind din dorința lor de a-i impresiona pe ceilalți, de a încerca provocări noi, de a se autodepăși, de a se simți în rol de părinți. Abordând subiectul din punct de vedere psihanalitic, adolescenții ar mai putea recurge la acest joc pentru a scăpa de emoții negative, de frustrări, nemulțumiri și decepții.

Sanda Roșca susține că nu există dovezi empirice care ar demonstra că acest joc prezintă un pericol, fiind mai mult „o opinie a fețelor bisericești care se opun acestui joc, motivând că, prin invocarea acestui demon, se deschid portaluri pe care copiii sau adolescenții nu ar putea să le închidă corect”.

„Mulți copii sau adolescenți spun că ar fi urmăriți de fantome, că aud anumite voci, că văd siluete. Aceste halucinații vizuale și auditive demonstrează faptul că ceva nu este în regulă cu percepția. Atunci când adolescenții atribuie unui personaj imaginar puteri supranaturale, ei îi acordă personajului și puterea de a le hotărî anumite probleme. De exemplu, elevul îl întreabă pe Charlie: „O să obțin o notă de trecere la fizică?”, Charlie îi răspunde: „Da”. Totuși, elevul nu reușește să obțină o notă de trecere și atunci el resimte dezamăgire, frustrare, se închide în sine, blamează spiritul sau se autoblamează”, mai spune expertul.

În context, psihologul Sanda Roșca îndeamnă părinții să nu încurajeze și să nu promoveze acest tip de joc, pentru că s-ar putea ajunge la situații extreme: copiii mici plâng, se tem de întuneric, au reacții incontrolabile atunci când văd că creioanele se mișcă, se sperie în timpul nopții, au un somn neliniștit etc.

„Ar fi bine ca părinții să prevină astfel de jocuri, prin canalizarea atenției și curiozității copilului către alte jocuri. Nu interziceți copilului să se joace, fără a-i explica riscurile și posibilele efecte negative. În caz contrar, el va fi tentat să încalce regula. Explicați-i copilului care sunt pericolele, povestiți-i despre situații reale înregistrate în cazul altor copii. Un copil informat este unul protejat”, a conchis Sanda Roșca.

În ceea ce priveşte identitatea lui Charlie, părerile sunt împărţite. În timp ce unii susţin că este vorba despre un truc, alţii afirmă că ar fi vorba despre spiritul unui copil decedat. Iniţial, jocul a devenit popular pe Internet, în special în rândul adolescenţilor, în Republica Dominicană. În acest sens, Ministerul Educaţiei din Republica Dominicană ar fi interzis jocul în şcoli, considerând că acesta „atentează la sănătatea fizică şi mentală” a elevilor.

Sursa foto: Washington Post

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.