Părinți de profesie! Doi copii străini au devenit proprii lor copii
Tu te-ai născut în sufletul meu

Părinți de profesie! Doi copii străini au devenit proprii lor copii

Orice copil trebuie să simtă dragoste părintească – este principiul după care se conduc Natalia și Veaceslav, dintr-un sat din raionul Florești. Din martie curent, au luat în plasament doi copii, în cadrul Serviciului asistență parentală profesionistă (APP). 

Familia Eni are un băiat – Igor, elev în clasa a V-a. Din dorința de a avea o familie numeroasă, soții au decis să ia „sub aripa” lor doi copii de 2 ani și, respectiv, 3 ani. Băieții locuiau doar cu mama lor, care avea probleme de sănătate și își bătea adesea copiii, motiv pentru care aceștia au fost luați de lângă ea. Acum au devenit mem­bri ai fami­liei.

Natalia Eni este asistent parental profesionist, ceea ce înseamnă că ia în familia sa, temporar, nu mai mult de 3 copii în acelaşi timp, pentru a le asigura protecția. Femeia are un salariu de asistent parental profesionist de 2000 de lei și mai primește anual 3000 de lei pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse igienico-sanitare pentru fiecare copil.

Suntparinte.md a avut ocazia de a petrece o zi alături de familia Eni. Pentru a nu divulga identitatea celor doi copii aflați în plasament, le-am schimbat prenumele.

DG8_2706

Ziua începe devreme pentru soții Eni. Soțul Veaceslav a plecat dis-de-dimineață la moara din satul vecin, unde lucrează. Din acest motiv, nu se regăsește în fotografii; Natalia îl descrie ca un soț bun și ca un tată iubitor, grijuliu.

La ora 7:45 se trezește Valentin, care merge la grădiniță. De obicei, tatăl îi duce pe Igor la școală și pe Valentin – la grădiniță. În această dimineață, Valentin a mers la grădiniță cu Igor, care se află în vacanță.

IMG_2861

S-a trezit Andrei, mezinul familiei. Mama are grijă ca acesta să își spele dinții. Familia dispune de baie în casă, dar cei doi copii sunt încă mici și nu ajung la chiuvetă. Natalia ne-a spus că a mers, într-una dintre zile, la Primăria din sat, unde a văzut pe perete un afiș pe care era scris despre copiii ce au nevoie de asistență parentală.

„I-am povestit soțului și am decis împreună să avem grijă de acești doi copii, ca apoi, până ne vor ține puterile, să creștem o altă generație”, povestește Natalia Eni.

IMG_2574

Micul dejun. Copiii au mâncat terci din ovăz, pregătit cu laptele de la văcuța din gospodărie. De obicei, mama le gătește terci din orez, ovăz sau hrișcă.

IMG_2579

Lui Andrei îi place dulceața. Mama îi permite să mănânce, dar totul cu măsură.

IMG_2584

Natalia nu îl scapă din vedere nicio clipă. „Mă simt atât de fericită, mai ales când copiii îmi spun „mama”, mă topesc”, spune ea.

Ambii copii se află în plasament de scurtă durată, adică pe o perioadă de până la 12 luni. Femeia spune că nu își imaginează să se despartă de cei doi copii pe care îi simte ai ei. Săptămânal, familia este vizitată de o inspecție socială, care evaluează modul în care copiii s-au integrat.

DG8_2741

E timpul pentru a hrăni animalele. Andrei nu stă locului, vrea și el să ajute la treburile casnice.

IMG_2810

Mezinul are grijă ca nicio pasăre din curte să nu rămână flămândă.

IMG_2685

Familia nu exclude că ar putea adopta cei doi copii, pentru că s-a atașat mult de ei. Natalia ne-a spus că mama biologică a copiilor i-a vizitat o singură dată și i-a mulțumit că are grijă de copii.

DG8_2720

Și iepurașii au nevoie de mâncare. Andrei, împreună cu mama, au rupt câteva frunze de salată.

DG8_2734

IMG_2790

Mama nu îi permite lui Andrei să se apropie de iepurași. Ea consideră că e periculos.

DG8_2715

Natalia îi spune „gospodina mamei”.

DG8_2654

Tatăl a construit în curtea casei o nisipieră, unde copiii se pot juca.

DG8_2673

Unele jucării le-au rămas copiilor de la fratele Igor, iar altele au fost cumpărate de părinți.

DG8_2674

Natalia povestește că lui Andrei i-a fost mult mai greu să se acomodeze, decât fratele său Valentin. Nu putea accepta alte fețe, alte brațe.

„În primele două săptămâni, am crezut că mor, nu mai puteam suporta să îl văd cum suferă. Totuși, cu răbdare și dragoste am depășit aceste momente”, își amintește mama.

IMG_2719

În scrânciob Andrei se simte în siguranță când e alături fratele mai mare. Igor a vrut dintotdeauna să aibă o soră sau un frate. „Toți colegii mei au soră și frate, eu însă nu am pe cine duce la grădiniță”, spunea acesta. Acum e fericit că are doi frățiori.

IMG_2774

Andrei nu știa cum să facă la oliță. Mamei i-a trebuit o perioadă de timp să îl învețe.

DG8_2767

Natalia pregătește conservele pentru iarnă. Dulceața de nuci nu lipsește de pe masa familiei. Femeia știe că iodul este o sursă de sănătate pentru copii.

IMG_2830

Ajutorul mamei.

DG8_2697

Mâinile trebuie să fie curate mereu. Natalia a beneficiat de mai multe cursuri de instruire și pregătire pentru asistenții parentali profesioniști.

IMG_2847

IMG_2870

Ora 13:15 – Ora de culcare.

DG8_2782

La început, Andrei plângea în somn. Cu dragoste și răbdare, Natalia a reușit să îi readucă somnul liniștit.

IMG_2623

Este aproape ora 16:00. Familia merge să îl ia pe Valentin de la grădiniță.

IMG_2608

Au zărit pe cer un elicopter. Andrei este curios să cunoască lucrurile din jur. E atent la fiecare sunet.

IMG_2625

Grădinița din sat este dotată cu dormitoare, grup sanitar, mobilier. Spațiul de joacă este amenajat adecvat activității desfășurate.

IMG_2635

Inițial, Valentin era tăcut și timid. Acum însă e altul, se joacă, mănâncă împreună cu ceilalți. A reușit să mâzgălească și niște caiete de-ale educatoarei.

IMG_2647

Au zărit o floare în curtea grădiniței. S-au apropiat ambii să o miroase. Mama le explică să nu rupă floarea, pentru că aceasta tot este vie și trebuie să trăiască.

Ea își amintește ce frică aveau copiii când auzeau cuvântul „pedeapsă”. Natalia însă știe cum să îi disciplineze corect: îi pune pe pat, între perne, să privească televizorul timp de 15 minute. Crede că pentru ei e o lecție de învățătură să stea locului atâta timp.

IMG_2654

Au pornit spre casă. Mama știe cât sunt de importante plimbările zilnice în aer liber.

IMG_2735

Natalia i-a învățat că, înainte de masă, trebuie să își spele mâinile, pentru a se feri de microbi.

IMG_2756

Natalia se simte împlinită când îi vede fericiți. Femeia primește zilnic 27 de lei pentru alimentație pentru fiecare copil. Banii însă nu sunt suficienți. Tatăl muncește din greu, pentru a-și întreține familia.

IMG_2698

După mâncare, copiii nu uită să hrănească păsările, care le dau ouă și carne.

IMG_2675

Copiii au îndrăgit-o și pe bunica. Aceasta locuiește foarte aproape de casa lor. Aici, copiii pot alerga cât îi țin picioarele.

IMG_2660

Andrei a rupt o floare ca să i-o dea mamei.

IMG_2665

IMG_2671

La fel a făcut și Valentin.

DG8_2649

IMG_2679

Seara e o ocazie bună de a desena și de a modela din plastilină. Familia are computer, acces la Internet, dar știe că lectura, comunicarea zilnică și joaca în aer liber unește membrii familiei.

DG8_2665

DG8_2662

DG8_2672

Deși are multe treburi în jurul casei, mama își face timp pentru a sta cu copiii și a le citi o poveste.

În Republica Moldova, până la 1 ianuarie 2015, Serviciul APP includea 322 de unităţi active în 30 de raioane ale ţării, în timp ce în alte 7 raioane acest serviciu încă lipseşte, conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Pentru prima dată acest serviciu a fost lansat în municipiul Chişinău, la sfârşitul anului 2000.

Suntparinte.md susține această formă de protecție a copilului. Dacă crezi că poți dărui căldură părintească, în familia ta, ia un copil în grijă! Urmează exemplul familiei Eni. Contribuie la schimbarea în bine a vieții copiilor care au nevoie atât de mult de părinți!

Fotografiile au fost realizate de Dan Guțu

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.