Pacienții cu boli rare vor fi asigurați cu tratamente gratuite 100%
Știri

Pacienții cu boli rare vor fi asigurați cu tratamente gratuite 100%

Toți pacienții cu boli rare din țara noastră vor beneficia de tratamente gratuite în proporție de 100%. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul conferinței naționale „Ziua Bolilor Rare”.

Potrivit ministrului Sănătății, compensarea în totalitate a medicamentelor, pentru această categorie de bolnavi, va fi posibilă datorită noului mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice, creat anul trecut.

„Achiziționarea medicamentelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate ne-a permis să facem economii. O parte dintre acestea vor fi direcționate pentru pacienții cu boli rare. De asemenea, mizăm pe suportul partenerilor din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care vor achiziționa, în baza unui acord cu Ministerul Sănătății, medicamente pentru mai multe categorii de bolnavi. Obiectivul nostru în 2017 este ca toți cetățenii Republicii Moldova, diagnosticați cu maladii rare, să beneficieze de tratamente gratuite în proporție de 100%”, a declarat Ruxanda Glavan.

Tratamentul maladiilor rare a început să fie compensat parțial în anul 2012, din contul bugetului programelor naționale. Atunci au fost alocate două milioane 291 de mii de lei pentru bolnavii diagnosticați cu Wilson Conovalov, Mucoviscedoza, Fenilcetonurie și Insuficiență hipovizară.

În anii care au urmat, a fost compensat și tratamentul pentru pacienții care suferă de  B – talasemie, pubertate precoce, epidermoliză buloasă și artrită juvenilă. De asemenea, volumul surselor financiare, alocate pentru reabilitarea bolnavilor, a crescut până la peste șapte milioane de lei, în 2017.

În prezent, Registrul Național al Bolilor Rare include 100 de maladii. Oficial, în Republica Moldova sunt 247 de pacienți cu boli rare, iar peste 70 la sută dintre bolnavi sunt minori.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.