Util pentru părinți

Original și educativ! Familia Celan a creat un Pom de Crăciun din circa 300 de cărți

By decembrie 26, 2016 No Comments

Cine a spus că atmosfera de sărbătoare în casă poate fi creată doar de brazii naturali? Familia Celan, din Chișinău, a decis să combată acest mit și să impresioneze oaspeții cu un brad educativ și ecologic.

Totul a pornit de la un experiment, acum trei ani, când fiica Valeria Celan „răsfoia” pe internet idei pentru crearea unor brazi originali. A văzut un brad din cărți și a decis să transforme marea bibliotecă din casă într-un Pom de Crăciun, mai ales că familia optează pentru conservarea naturii și a resurselor sale.

15722489_10209990683617738_1870922240_n

Deja de trei ani, realizarea unui brad din cărți a devenit o tradiție care îi reunește pe membrii familiei. Și pentru că foile cărților nu cad ca acele, bradul este păstrat în casă până la sfârșitul lunii ianuarie, după care ajunge pe rafturile din dulap.

christmas_zpseb1fb322

Un asemenea brad poate fi realizat într-un mod destul de simplu. Ai nevoie doar de cărți și multă imaginație.

„Avem foarte multe cărți în biblioteca noastră, de aceea ne-a părut o idee interesantă să le folosim și în alte scopuri. De această dată, am folosit aproape 300 de cărți din colecția părinților mei care, potrivit lor, erau o raritate pe vremuri”, povestește Valeria pentru Suntparinte.md.

dsc_0009a_zps6ce6f084

Cărțile trebuie așezate pe straturi, însă alese și aranjate cu multă atenție pentru a nu strica forma simetrică a bradului.

„În acest an, am realizat un brad mai mare, cu o înălțime de circa 1,50 m. Nu ne-a reușit din prima, a trebuit de trei ori să încercăm, din motiv că ieșea cam strâmb. Într-un final, ne-a reușit”, mai spune Valeria.

Nici împodobirea bradului nu a fost costisitoare. Familia a folosit ghirlande în două culori, steluțe în loc de jucării și un brad auriu care a fost plasat în vârful Pomului.

15683309_10209980114713522_1285817037_n

Valeria recunoaște că oaspeții rămân impresionați de bradul din cărți. Cei mai curioși sunt copiii care se grăbesc să analizeze Pomul (cum se numește cartea, cine este autorul, ce culoare are coperta etc.).

De ce un brad creat de membrii familiei este mai atractiv decât unul tăiat? Iată trei argumente ale Valeriei:

  1. Este mai economic (nu investești sume de bani în jucării, decorațiuni, luminițe);
  2. Este mai igienic și ecologic (are o durată de viață mare și nu trebuie să aspiri zilnic acele de brad de pe jos);
  3. Impactul e mai mare, iar sărbătorile – mai frumoase. Fiecare membru al familiei/oaspete rămâne impresionat și este o bună oportunitate de a descoperi și reciti cărțile.

Valeria Celan este fondatoarea blogului readdresstravel.blogspot.md. Descoperă cărți, sfaturi despre vestimenție și impresii de călătorie pe o singură platformă.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.