Skip to content Skip to footer

Opt sfaturi pentru siguranța bebelușului în casă

Accidentele în condiții casnice rămân a fi frecvente în Republica Moldova. Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în 2014, 42 de copii cu vârsta între 1 și 9 ani au decedat din cauza accidentelor, traumatismelor și intoxicațiilor.

Copilul cu vârsta mai mică de cinci ani nu înțelege diferența dintre o bomboană și un medicament. Din perspectiva acestuia, casa părinților reprezintă universul ce trebuie explorat.

Pentru a preveni accidentele în condiții casnice, părinții sunt responsabili să securizeze toate încăperile din casă:

  1. Pentru amenajarea camerei bebelușului, optează pentru vopsele naturale, cu etichetă ecologică europeană. Vopselele clasice eliberează molecule toxice deosebit de nocive pentru bebeluşi şi copii. Asigură-te că mobilierul nu este acoperit cu vopsea sau lac toxic – copilașul ar putea pune gura pe mobilier.
  2. Acordă o atenție sporită siguranței pătuțului. Distanţa dintre gratiile patului va fi de aproximativ 7 cm, pentru ca sugarul să nu-şi strecoare capul printre ele.
  3. Aerisește bine salteaua și patul înainte de a le instala în camera copilului.
  4. Odată ce copilul va începe să facă primii pași, e necesar să securizezi prizele și tocurile ușii. La fiecare colţ din cameră pune materiale special create din burete sau din plastic care nu pot fi desprinse. Şi covorul lipeşte-l de podea cu bandă adezivă. Iar pătuţul nu-l pune niciodată lângă perdea.
  5. Pentru ca minorul să nu poată deschide ferestrele, amplasează dispozitive de siguranță la geam. De asemenea, nu lăsa niciun cablu electric la vedere la nivelul solului: toate vor fi poziționate la înălțime, vor fi ascunse în spatele mobilierului sau vor fi alese corpurile de iluminat suspendate.
  6. Închide în dulăpioare medicamentele, produsele chimice și de curățare, precum și hrana pentru animale de casă, pentru ca micuțul să nu aibă acces.
  7. Ține produsele electrice, cum ar fi uscătorul de păr sau aparatul de ras, departe de apă și nu arunca lame de ras sau medicamente în coșul de gunoi de la baie.
  8. La bucătărie, nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat. Folosește capacele și ai grijă ca mânerele oalelor să nu fie îndreptate în afara aragazului.

Siguranța copiilor se află în mâinile tale. Ai grijă de ei pentru a crește mari și sănătoși!

Sursă foto: motherswhowork.co.uk

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.