Opt pași pentru a lăuda corect un copil
PreșcolarȘcolar

Opt pași pentru a lăuda corect un copil

Părinții sunt cuprinși de o bucurie aparte atunci când copilul lor a făcut un lucru așteptat sau s-a comportat într-un fel dorit. În astfel de cazuri, tot mai mulți dintre ei se întreabă: „Este bine să îmi laud copilul? Și dacă da, cum ar trebui să o fac corect?”.

Până în anii ’50, majoritatea părinților foloseau un stil de parenting autoritar. Modelul familiei se baza pe cel al societății și presupunea o ierarhie clară de superiori și inferiori. Comportamentul adulților față de copii era mult mai rezervat, iar laudele aproape lipseau. După revoluțiile hippie din anii ’60, s-a trecut la o structură bazată pe drepturi și  valori egale.

Modul în care a evoluat societatea a modificat substanțial și organizarea familiei. Întrucât a fost crescută într-un regim autoritar, viitoarea generație de părinți a adoptat cealaltă extremă – parentingul permisiv. De aceea, tot mai mulți adulți sunt convinși că laudele sunt benefice copilului și deseori abuzează de ele.

Specialiștii spun că micuții trebuie încurajați, însă laudele formulate greșit pot dăuna educației. Nu înseamnă că trebuie să renunți la cuvinte precum „bravo” sau „excelent”, ci să încerci să te conduci după o serie de cerințe atunci când vrei să-ți lauzi copilul. Echilibrul e cel ce va contribui la creșterea unui copil sigur în propriile forțe.

Specialiștii de la Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova au identificat opt cerințe pentru formularea laudelor:

Lauda-copil

Sursă foto: kindermusik.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.