Skip to content Skip to footer

Opt mame cu copii cu nevoi speciale creează „Povești de la Speranța”

Opt mame care au copii cu nevoi speciale lucrează zi de zi pentru a crea „povești” pentru alți copii. Este vorba despre „Poveștile de la Speranța”, create în cadrul proiectului „Cărțile senzoriale – antreprenoriat și dezvoltare pentru persoanele cu dizabilități”, inițiat de Centrul „Speranța”.

Victoria este mama a două fetițe. Cea mai mică, Alexandra, are patru ani și este singurul copil din Moldova diagnosticat cu sindromul Klippel-Trenaunay-Weber.

Alexandra întâmpină dificultăți în vorbire, spune doar cuvintele „mama” și „tata”. În rest, înțelege tot ce i se spune, interacționează cu alți copii, se joacă și se implică în diverse activități.

Din luna decembrie a anului trecut, de când merge la grădiniță, Alexandra a început să comunice mai mult, să fie mai veselă și plină de viață.

Mama sa, Victoria, spune că, de la început, propunerea de a lucra în cadrul acestui proiect a speriat-o puțin: „Aveam dubii, deoarece nici nu știam a coase la mașină. La centru am avut parte de câteva cursuri în cadrul cărora am fost învățate să coasem. Totodată, am fost îndrumate cum să confecționăm cărțile senzoriale”.

Într-un final, femeia a înțeles că este o idee bună, deoarece îi permite să comunice cu alte persoane, dar cel mai important – să aibă un venit.

„Pentru mine a fost o idee foarte bună, în special pentru faptul că putem să avem și un venit din asta, deoarece doar soțul lucrează. Chiar acei 300 de lei pe lună pentru noi sunt un lucru foarte bun. De când am început să confecționez cărți, în fiecare lună am un venit și nu mai trebuie să cer de la soț bani de buzunar. De asemenea, este un prilej să cunosc alți oameni și să comunic cu ei”, a precizat Victoria.

Într-o lună, femeia reușește să coase aproximativ două cărți, uneori și mai multe. Cele mai fidele „cititoare” sunt fetițele ei.

Proiectul a demarat în urma inițiativei unei angajate de la Centrul „Speranța”, care este și ea mămică și era interesată ca micuțul ei să se joace cu jucării inteligente. Emilia Zastavnețchi, coordonatoarea proiectului, susține că au redenumit acest proiect „Povești de la Speranța”, pentru că fiecare pagină din această carte prezintă o poveste, dar în spatele întregii cărți stă povestea mamei-creatoare.

„Centrul activează cu scopul de a integra persoanele cu dizabilități și de a susține familiile acestora. De aici, a venit această idee de confecționare a cărților senzoriale, ca un proiect de antreprenoriat social pentru mămicile copiilor cu dizabilități. În mare parte, ele sunt nevoite să-și petreacă timpul acasă, iar acest proiect le oferă o oportunitate să câștige bani stând în casă”, a menționat Emilia Zastavnețchi.

În cadrul proiectului, fiecare mămică a beneficiat de două luni de instruire, iar, într-un final, a primit acasă câte o mașină de cusut.

„Mașinile de cusut sunt oferite de către finanțatori pentru a le facilita munca și pentru ca femeile să nu vină în fiecare zi la centru. Totodată, ele pot coase acasă și alte haine care le pot aduce venituri suplimentare”, a precizat coordonatoarea de proiect.

O carte costă minimum 500 de lei, în funcție de complexitatea paginii, numărul de pagini și numărul elementelor detașabile. Acestea sunt vândute la diverse târguri, precum și pe pagina de Facebook „Povești de la Speranța”. Din suma totală, mămicile primesc 60 la sută, 40% fiind cheltuite pentru materiale.

Atelierul „Cărțile senzoriale – antreprenoriat și dezvoltare pentru persoanele cu dizabilități” este inițiat de Centrul „Speranța” în cadrul proiectului „Modele noi de suport în angajare pentru persoanele cu dizabilități în Moldova”, cu suportul financiar al World Jewish Relief din Marea Britanie.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.