Oficial! Bacalaureatul în Moldova va fi anulat în acest an
Știri

Oficial! Bacalaureatul în Moldova va fi anulat în acest an

By 13/05/2020 mai 15th, 2020 No Comments

Sursa foto: adevaruldeazi.ro

Actualizare (15 mai, 2020). Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avizat proiectul Guvernului privind anularea bacalaureatului din acest an. Documentul urmează să fie dezbătut în Parlament.

Actualizare (13 mai, 2020). Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

(Articolul inițial). Bacalaureatul va fi anulat în acest an, în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut acum câteva minute de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Ministrul susține că au fost analizate mai multe scenarii privind modalitatea de susținere a bacalaureatului, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie:

Scenariul nr. 1 – susținerea examenelor în centrele de BAC existente, dotate cu monitorizare video.

Scenariul nr. 2 – susținerea în instituțiile de învățământ de proveniență.

Scenariul nr. 3 – susținerea examenului în regim online.

Toate cele trei scenarii includ însă o mulțime de dezavantaje și riscuri pentru cei 17 459 de candidați din toată țara, precum și pentru cadrele didactice, spune Igor Șarov.

Printre acestea se numără: riscul de contaminare pentru elevi și cadre didactice (Scenariul nr. 1); lipsa de credibilitate a rezultatelor examenului în cazul când elevii nu vor fi monitorizați video (Scenariul nr. 2); imposibilitatea identificării persoanei care susține examenul în fața computerului de acasă, precum și lipsa softului specializat pentru a organiza examenul online (Scenariul nr. 3).

În acest context, autoritățile au optat pentru anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu.

Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și de peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare. Data obținerii diplomei nu va depăși 5 iulie, 2020.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.