Octombrie - luna dedicată prevenirii cancerului de sân. Unde puteți suna pentru a discuta cu un oncolog-mamolog
Știri

Octombrie – luna dedicată prevenirii cancerului de sân. Unde puteți suna pentru a discuta cu un oncolog-mamolog

La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. La fiecare 14 minute, una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă anual aproximativ 77 000 de decese, 40% dintre femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

Începând cu 1985, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, prin convenție internațională, luna octombrie a fost declarată luna de conștientizare privind cancerul mamar, acțiuni susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cancerul glandei mamare are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență în țările aflate în curs de dezvoltare, din cauza creșterii speranței de viață, a majorării gradului de urbanizare și a adoptării unui stil de viață dezordonat.

În anul 2018, în țara noastră, au fost înregistrate 1.125 de paciente cu cazuri noi de cancer mamar. La evidența Institutului Oncologic se află, în prezent, 9.700 de paciente.

Situația rămâne îngrijorătoare și pentru anul curent: în 6 luni au fost incluse în tratamente 514 cazuri noi de cancer mamar. Fiecare a treia femeie a fost depistată în stadiile III și IV. În stadiile tardive este redus tratamentul specific și practic minimalizat cel radical, astfel rezultatele tratamentului deseori au un pronostic rezervat.

În context, Institutul Oncologic a lansat o linie verde la numărul de telefon 022 852 137, unde medicul oncolog-mamolog vă va răspunde la întrebările legate de cancerul de sân. Totodată, pe pagina https://www.facebook.com/oncomoldova/ veți găsi materiale informative și metodice despre cancerul mamar.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.