O relație de cuplu de succes: Specialistul în comunicare relațională Zinaida Soroceanu ne dezvăluie regulile
Util pentru părinți

O relație de cuplu de succes: Specialistul în comunicare relațională Zinaida Soroceanu ne dezvăluie regulile

Pentru o bună creștere a copilului, pentru formarea unei personalități armonioase și integre este nevoie de căldura căminului părintesc, afecțiunea părinților și înțelegerea familială. Acestea pot fi asigurate doar atunci când părinții sunt în relații bune atât între ei, cât și cu cei din jur.

Cu toții aspirăm la o relație fericită atunci când o inițiem, dar, din păcate, de multe ori lucrurile nu decurg cum am dorit. Zinaida Soroceanu, expert consiliere în educația copiilor și specialist în comunicare relațională, vă propune mai multe recomandări care vă vor ajuta să îmbunătățiți relația de cuplu:

1. Este important să conștientizăm de ce avem nevoie de familie. Pentru că așa ne dictează societatea, pentru că asta așteaptă părinții sau pentru a fi în rând cu lumea? Greșit. Dacă partenerii se vor conduce de aceste stereotipuri, relația pe care o au își va pierde funcționalitatea. O familie armonioasă presupune un spațiu de dezvoltare pentru fiecare membru al familiei, în care partenerii se ajută reciproc pentru a face față provocărilor vieții. Deci, împreună e mai ușor decât separat. Dacă aceasta nu are loc, înseamnă că cineva dintre membrii familiei nu a înțeles ce presupune familia în sine.

2. Trebuie să existe o corelație între partenerii care intenționează să întemeieze o familie, pentru că ei sunt două personalități cu viziuni și preferințe diferite. O relație în care nu există neînțelegeri este una sterilă, care, de fapt, nici nu a existat sau deja a luat sfârșit. Diferențele duc la nenumărate neînțelegeri care trebuie soluționate imediat cum intervin. Cu cât mai repede cei doi reușesc să se înțeleagă în privința acestora, cu atât mai puține frustrări vor avea pe parcurs. Menționăm că nu ne referim la faptul că partenerii trebuie la nesfârșit să cedeze pentru a menține artificial o familie, ci trebuie să urmărească interesele tuturor participanților în această formulă, astfel încât fiecare membru să rămână integru. Deci, dacă doi oameni nu sunt în corelație, relația pentru unul dintre ei va fi distructivă.

3. Într-o relație de cuplu este foarte importantă comunicarea dintre cei doi parteneri, Dacă ea este defectuoasă sau chiar absentă, partenerii nu vor putea construi relația la care aspiră și relația în sine le va da multe bătăi de cap, nemaivorbind de impactul negativ al acesteia asupra creșterii copilului. Dacă partenerii evită să se expună vizavi de subiecte care le generează nemulțumiri, aceștia acumulează o încărcătură emoțională negativă, care cu timpul răcește relația. Dacă într-o familie partenerii pot pune în discuție orice subiect, fără tot felul de reacții distructive, aceștia le pot aranja pe toate. Trebuie de ținut cont că modul în care ei o fac contează foarte mult. Nu putem „toci” la nesfârșit partenerul să corecteze ceea ce nu ne convine, dar o facem astfel ca să fie ușor de suportat, făcându-i o sugestie/recomandare la acest capitol.

4. O greșeală frecvent întâlnită este atunci când partenerii își impun unul altuia autoritatea. Din dorința de a-și alimenta autoritatea, ei trag copiii de partea lor și manipulează prin intermediul copiilor. Când se iscă situații tensionate, partenerii cu orice preț țin să iasă în final învingători, atacă persoana în loc să discute situația, își spun tot felul de lucruri neplăcute, fapt care îndepărtează partenerii unul de celălalt. Dacă partenerii nu se pot înțelege între ei și nu au niște reguli în baza cărora funcționează relația lor, ei tot timpul vor lupta unul contra celuilalt. Scopul lor însă nu este să lupte între ei. De aceea, atunci când două personalități integre formează un cuplu, nu vor permite ca unul dintre ei să își piardă integritatea. Atunci când intervine o situație tensionată, regula cea mai importantă este: „În febra conflictului, nu puneți la punct lucrurile!”. În primul rând, organizați o discuție constructivă. O discuție constructivă va fi posibilă doar atunci când spiritele se liniștesc.

5. Atunci când deja observăm o ruptură în relație, până o restabilim, punem în discuții doar subiecte care nu generează reacții negative. O bună practică în acest sens ar fi să lăsăm deoparte ceea ce nu ne place la partener, ceea ce ne irită și să ne reamintim momentele frumoase petrecute împreună, ceea ce ne-a făcut să fim împreună, pentru ce ne apreciați unul pe altul, lucruri care trebuie neapărat puse în valoare. Pentru ca partenerul să fie în stare să vă audă, trebuie să vă adresați unui terminal care prezintă valoare în sine. Aceste lucruri ne fac mai ușor să intrăm în contact cu partenerul și să inițiem o comunicare eficientă.

6. Nu lăsăm copiii să ne manipuleze relația. Viziunea asupra educației și creșterii copilului necesită a fi și ea corelată. Atunci când acest lucru nu este făcut, ori copilul folosește situația pentru a-și obține scopul, ori rămâne dezorientat atunci când primește sarcini contradictorii. În fața copilului părinții trebuie mai degrabă să întărească autoritatea manifestând respect și stimă unul față de altul. Mai mult ca atât, copilul trebuie să realizeze că, de faptul cum decurge relația părinților, depinde direct bunăstarea lui. De aceea părinții trebuie să țină cont că nu le aparțin doar copiilor, dar și unul altuia. O familie armonioasă funcționează în baza unor reguli clare și stabilite de comun acord, care să fie respectate de toți membrii familiei, fără excepții.

7. Dacă ceva nu funcționează într-o relație, nu puneți din start vina pe partener. Analizați ce nu faceți bine, la sigur veți găsi momente care pot fi îmbunătățite. Fiți consecvent și urmăriți nu doar bunăstarea personală sau doar a unui membru. Cu siguranță, aveți mai mult de câștigat atunci când toată lumea este bine. Copiii întotdeauna preiau modelele din familie, de aceea oferiți-i celui mic o familie echilibrată și părinți integri.

Indiferent cât de tensionată este relația în familia dumneavoastră, există soluție pentru orice problemă. Important e să identificați problema și să o rezolvați împreună. Susțineți-vă reciproc, aveți încredere unul în celălalt, puneți-vă în valoare ca membru al familiei și ca personalitate!

Recomandările au fost prezentate la Atelierul pentru părinți „Secretele comunicării eficiente în cuplu”, organizat de „Școala Părinților”. Atelierul a fost moderat de Zinaida Soroceanu, specialist principal în comunicare și tehnologia învățării la Academia „Didactica Aplicată”.

Școala Părinților a fost fondată în anul 2012 ca parte a unui proiect inițiat de Asociația Obștească „Didactica Aplicată”. Proiectul are drept scop să ajute părinții să soluționeze o serie de situații cu care se confruntă în familie și să descopere modalitățile cele mai eficiente de comunicare și relaționare cu copilul.

P.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.