O pictură murală, dedicată solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor, inaugurată la Chișinău
Știri

O pictură murală, dedicată solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor, inaugurată la Chișinău

By 09/12/2020 No Comments

Sursa foto: UN Women Moldova

Pereții gardului Regiei Transport Electric Chișinău (de pe str. Columna din capitală) au prins culoare, după ce pe suprafața acestora a fost realizată o pictură de aproape 700 m2, dedicată solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor.

Creația pictată pe peretele RTEC a fost denumită „Colorează lumea în oranj”, respectând astfel genericul Campaniei internaționale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, care este desfășurată în toată lumea.

Sursa foto: UN Women Moldova
Sursa foto: UN Women Moldova

Coordonatoarea echipei de muraliști „Urban Spirit Family”, Izzy Izvne, care a lucrat împreună cu echipa White Tigers Crew din regiunea transnistreană, a povestit că întregul proces a fost unul ambițios, dar dificil din cauza vremii:

„Am lucrat și pe ploaie, și pe vreme geroasă. Proiectul deja dă roade, deja este creat un dialog cu societatea. Permanent îmi scriu oamenii, în privința acestui proiect, îmi mulțumesc. Cât am desenat, foarte mulți claxonau, se opreau, ne încălzeau cu ceai și ne mulțumeau”.

La evenimentul de inaugurare a participat și Dominika Stojanoska, Reprezentanta de țară UN Women, organizație inițiatoare a Campaniei ce promovează combaterea violenței. Aceasta a declarat că, la baza actelor de agresiune, se află inegalitățile de gen, care persistă în întreaga lume, nu doar în Republica Moldova:

„Acest perete ne transmite mesajul că noi, împreună, trebuie să muncim pentru a elimina inegalitățile în bază de gen, să împărțim sarcinile legate de îngrijirea copiilor și de responsabilitățile casnice. Trebuie să fim responsabili, atât colectiv, cât și individual, pentru a elimina violența”.

Sursa foto: UN Women Moldova

Campania internațională „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” a început la 25 noiembrie și se va încheia pe data de 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

În procesul de luptă pentru lichidarea oricărei forme de violență se află și Ambasada Suediei, alături de UN Women Moldova, ONU Moldova și UNFPA Moldova.

„Cu câteva zile în urmă am inaugurat un perete similar la Cahul și am văzut că un gând creativ poate transmite un mesaj destul de bine. Arta exprimă emoții, le transmite în mod vizual și noi vedem asta acum și în Chișinău”, a menționat ambasadoarea Suediei în Moldova, Anna Lyberg.

Sursa foto: UN Women Moldova

Regia Transport Electric Chișinău va asigura iluminarea picturii murale în timpul nopții. În acest an, în perioada 3-15 decembrie, cinci ateliere de graffiti vor fi organizate în Chișinău, Cahul, Ungheni, Comrat și Leova. De asemenea, până la sfârșitul lunii decembrie, vor fi realizate trei picturi murale dedicate eliminării violenței în bază de gen.

Sursa foto: UN Women Moldova

Conform datelor statistice prezentate de Centrul Internațional „La Strada”, în contextul situației pandemice, numărul apelurilor înregistrate la Linia de Încredere pentru Femei și Fete a crescut cu 35%.

Autoare: Nicoleta Dodon, stagiară

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.