Skip to content Skip to footer

O nouă sculptură în Parcul Valea Morilor: În memoria femeilor care au decedat în urma violenței în familie

O sculptură-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața ca rezultat al violenței în familie a fost inaugurată astăzi, în Parcul Valea Morilor. Acțiunea aparține Centrului de Drept al Femeilor și Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) a Ambasadei SUA în Moldova, în contextul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”. Cei prezenți au ținut și un minut de reculegere în memoria femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței în familie. 

Sculptura ilustrează două păpădii – simbol al fragilității vieții victimelor violenței în familie și transmite mesajul de toleranță zero față de acest fenomen. Pe frunzele acestor păpădii sunt prezentate statisticile privind cazurile de deces în perioada 2014-2018. Tot astăzi, o sculptură similară a fost inaugurată în Parcul Kirova din Tiraspol, la inițiativa ONG-ului „Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

În perioada 2014-2018, 144 de femei din Republica Moldova și-au pierdut viața în urma actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau de un alt membru al familiei.

„Este vorba de sute de copii care și-au pierdut mamele, sute de părinți care și-au pierdut copiii și au rămas să trăiască cu o durere enormă în suflet. Sunt sute de femei care au optat să păstreze tăcerea despre abuzurile la care sunt supuse, sute de cazuri în care intervenția autorităților sau a serviciilor nu a asigurat protecția eficientă a acestor femei când au avut nevoie. Vom insista pe crearea la nivel național a unei comisii de analiză a cazurilor de deces, astfel încât să putem identifica măsurile care să contribuie la eficientizarea intervenției în asemenea cazuri”, a menționat directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor, Natalia Vîlcu.

„Acest fenomen nu este o problemă individuală sau familială, ci o preocupare la nivel de comunitate. Vă încurajez să continuați eforturile pentru punerea în practică a strategiei naționale și a planului de acțiune pentru combaterea violenței față de femei. Ambasada Statelor Unite, prin intermediul secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, va asigura un parteneriat continuu pentru a vă ajuta să atingeți aceste obiective”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a reamintit despre angajamentul țării noastre privind ratificarea Convenției de la Istanbul (pe acest link puteți citi un reportaj realizat de suntparinte.md despre această Convenție):

„Suntem la etapa în care Republica Moldova urmează să-și asume angajamentul de ratificare a Convenției de la Istanbul, o asumare de condamnare și de combatere concretă a acestui fenomen. Un alt angajament ține de crearea unor servicii complexe după modelul centrelor de justiție familială. Este importantă și monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacționat fiecare autoritate și ce putem face pentru a preveni astfel de cazuri”.

Datele statistice oferite de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, arată o situație alarmantă. Pe parcursul a 11 luni ale anului curent, 555 de femei și 55 de fete au devenit victime ale violenței în familie:

„Cu regret, violența în familie continuă să fie una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea noastră, deși este înregistrată o descreștere de aproximativ 6% în cele 11 luni ale anului curent. Pe parcursul acestui an, poliția a emis peste 3 mii de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali, care au fost înlăturați din locuință. Îndemn victimele violenței în familie să nu tolereze violența, să apeleze serviciul unic 112 sau cel mai apropiat sector de poliție”.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu un apel către bărbați și i-a îndemnat să nu folosească violența ca o formulă prin care cred că pot deveni mai buni, mai puternici și superiori femeii:

„Mă adresez și organelor competente: când apelează o victimă a violenței în familie după ajutor, nu identificați formule de împăcare a victimei cu agresorul, ci aplicați legislația din domeniu, ca să nu se repete astfel de cazuri. Susțin ratificarea Convenției de la Istanbul și am prezentat toate argumentele că documentul este în conformitate cu Constituția Republicii Moldova. Ministerul Justiției și ministerul de profil vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru implementarea cât mai rapidă a Convenției și vom interveni cu modificări la Codul penal, la Codul de procedură penală, la legislația conexă etc.”, a adăugat ministrul.

Astăzi, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În 1948, pe data de 10 decembrie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Documentul stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, opinii politice, statut social, proprietate etc.

Fotografiile au fost realizate de Alexandru Statnîi 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.