O nouă aventură pentru tinerii care sunt în căutarea meseriei de viitor - Galaxia DUAL Space
Știri

O nouă aventură pentru tinerii care sunt în căutarea meseriei de viitor – Galaxia DUAL Space

Sursa foto: Dual Space

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării invită toți tinerii și părinții să urmărească Săptămâna Învățământului Dual. Timp de șase zile, vor avea loc mai multe evenimente dedicate domeniilor: Medicină, Industria textilă, Agricultură, Automotive, Electronică și Inginerie, Industria alimentară.

Tinerii care au vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, dornici să îmbrățișeze o meserie interesantă și solicitată pe piața muncii, pot călători virtual și descoperi informații utile despre oportunitățile pe care le oferă învățământul profesional tehnic prin sistem dual (mai multe informații găsiți pe pagina https://dual.md/). Aventura va începe pe data de 16 februarie, live, cu începere de la ora 13:30, pe pagina de Facebook „Învățământul Dual” și pe www.privesc.eu.

Învățământul dual – elevii pot învăța și câștiga bani concomitent

Învățământul dual în Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1.500 de elevi din toată republica învață, muncesc și câștigă bani în același timp. Aceștia își fac studiile în 34 de instituții profesional tehnice din țară și, în paralel, învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.

Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul educației al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, spune că „învățământul dual este solicitat în țările europene. În Moldova, acest sistem oferă tinerilor posibilitatea de a învăța, de a munci în cadrul întreprinderii și, ulterior, de a se realiza într-un domeniu în care sunt interesați. Acest fapt aduce și un impact pozitiv asupra ratei de angajare a tinerilor în câmpul muncii. Încurajăm elevii să urmărească evenimentele, să găsească răspunsurile la întrebări și să aleagă o meserie care-i reprezintă”.

Timp de șase zile, elevii se vor teleporta în Dual Space – un univers al ocupațiilor din sistemul dual, unde vor cunoaște care sunt cele mai solicitate profesii și ce oportunități oferă companiile tinerilor care doresc să-și urmeze visul.

Ce este Dual Space?

  • O galaxie virtuală unde, timp de șase zile, elevii vor descoperi șase planete: Medicină/ Automotive/ Industria alimentară/ Industria textilă/ Electronică și Inginerie/ Agricultură.
  • O călătorie online, însoțită de ghidul universului DUAL Space – robotul Thespian care va ghida participanții în cunoașterea noilor tendințe de dezvoltare a domeniilor din universul învățământului dual.

„Am susținut astfel de evenimente de promovare pe parcursul mai multor ani consecutiv, dorind să creăm oportunități pentru tinerii interesați de a petrece timpul într-un mod interactiv și, totodată, de a se informa despre oportunitățile pentru viitor. Invităm elevii să urmărească evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Învățământului Dual, să se teleporteze în galaxia Dual Space și să descopere multe informații inedite și interesante despre oportunitățile pe care le oferă programele de formare profesională prin învățământ dual”, a menționat Oana Vodiță, managerul proiectului „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”.

Elevii care vor urmări toate evenimentele, vor răspunde corect și vor fi activi în comentarii vor participa automat la un concurs cu premii.

Învățământul dual a trezit și interesul robotului Thespian, care a revenit în Republica Moldova ca să exploreze Dual Space. Acesta îndeamnă tinerii să participe activ, să-și ia părinții/colegii și să vină la bordul aeronavei pentru a porni în marea călătorie spre cunoașterea învățământului dual unde vor trăi cele mai tari senzații.

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018.

Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu susținerea financiară a Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Biroului de Cooperare al Elveției (SDC).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.