Util pentru părinți

„O creșă socială poate fi mai bună decât o grădiniță de stat”. Care sunt condițiile la creșa „Agapedia”

By octombrie 6, 2017 No Comments

Creșa reprezintă pentru majoritatea familiilor tinere un lux pe care nu și-l pot permite. De multe ori, părinții sunt nevoiți să stea acasă cu copiii, timp de trei ani, deoarece nu au posibilitate să achite serviciile unei bone sau să ducă micuțul la o creșă privată.

Creșa socială „Agapedia” este una dintre puținele instituții care vin să dea o mână de ajutor părinților aflați într-o situație dificilă, care nu au cu cine lăsa copilul pe parcursul zilei, în timp ce ei muncesc sau își fac studiile. Aici, ei pot să-și aducă micuții și să nu achite niciun bănuț.

Condițiile bune, atitudinea pozitivă și atmosfera călduroasă pot fi observate chiar de la intrarea în creșă. Imediat cum am pășit pragul, ne-au întâlnit zece perechi de ochi somnoroși. Cei 10 micuți care frecventează creșa se treziseră cu puțin timp în urmă și mergeau grăbiți la masă.

La creșa „Agapedia” părinții pot să-și aducă copiii începând cu vârsta de 6 luni. Chiar dacă micuțul nu mănâncă de sine stătător, specialiștii elaborează un meniu special și au grijă ca el să fie respectat.

„Dacă este necesară creșa, înseamnă că noi trebuie să învățăm copilul să mănânce singur. Imediat, de la șase luni, îi dăm copilului să mănânce, luând în calcul recomandările medicului la care apelăm. Împreună facem un meniu al copilului și introducem alimente noi. Mama lucrează la aceea ca micuțul să fie hrănit la sân cât mai rar”, spune Margareta Grubleac, coordonatoare serviciu creșă la Fundația „Agapedia” Moldova.

„De multe ori, atunci când aud despre o creșă socială, oamenii se gândesc la condiții deplorabile și atitudine rea față de copii. Noi vrem să le spunem că nu este așa. Avem condiții foarte bune și specialiști pe măsură. O creșă socială poate fi mai bună decât o grădiniță de stat”, susține Margareta Grubleac.

Din moment ce părinții își aduc copilul la creșă, angajații instituției cunosc absolut totul despre micuț.

„La început, părinții îndeplinesc o fișă în care scriu toată informația despre copil. Noi trebuie să cunoaștem absolut toată informația: dacă are alergie, dacă suferă de o anumită boală etc. Mai mult, copilul este lăsat de către părinți doar după ce personalul face cunoștință cu el. La noi, fiecare copil are un dosar în care se regăsesc mai multe documente: un acord încheiat între părinți și grădiniță, adeverință de la locul de muncă al părintelui, certificat medical, plan individual de dezvoltare a copilului etc.”, a menționat coordonatoarea serviciului creșă.

De asemenea, în fiecare dimineață, când își aduc copilul la creșă, părinții completează o altă fișă, în care menționează cum a dormit și ce a mâncat micuțul. La sfârșitul zilei, o fișă asemănătoare este îndeplinită de către educator. Reprezentanții creșei spun că aceste fișe îi ajută atât pe ei, cât și pe părinți să înțeleagă care este starea copilului.

Aici, copiii au parte de o îngrijire pe măsură, iar securitatea lor este pusă pe primul loc. În pătuțurile de dormit, copiii nu au perne și plapume.

„La noi nu se acceptă perne și plapume. Aceasta este recomandarea specialiștilor care lucrează la Fundația „Agapedia” din Germania. Ei sunt micuți și pot să îngrămădească plapuma și se poate întâmpla o tragedie. Acceptăm doar câte o jucărie cu care copilul este obișnuit să doarmă”, ne-a povestit Margareta Grubleac.

Copiii dorm în saci de dormit, iar în cameră nu sunt mai mult de 19˚C – din același considerent, ca micuții să nu se sufoce. În timp ce copiii dorm, în camera de alături se află o persoană care îi supraveghează.

Pe lângă activitățile pe care le fac zilnic, fiecare copil are un plan individual de dezvoltare care este urmat cu strictețe de către angajații creșei, precum și de către părinți. 

Din start, instituția a fost creată cu scopul de a le da o mână de ajutor părinților care muncesc sau învață și nu au cu cine lăsa copiii. Acum, administrația creșei își propune să lucreze și cu părinții.

„De la început, ne-am gândit că părinții își vor aduce aici copiii și vor pleca în treburile lor, la muncă, la studii. Ulterior, am conștientizat că trebuie să lucrăm cu acești părinți. Mulți dintre beneficiarii noștri nu știu cum să-și exprime dragostea sau să se comporte în anumite situații, iar cea mai bună metodă de a educa este exemplul. De aceea, am decis să organizăm întruniri în grup, cu participarea psihologului. În cadrul acestor întâlniri mamele fac schimb de experiență. Sunt create anumite situații pe care mamele le discută și astfel învață una de la alta”, a precizat Margareta Grubleac.

Irina își face studiile la Universitatea de Medicină. O bună parte din zi, tânăra o petrece la universitate, iar soțul – la lucru. În cazul lor, creșa este o adevărată salvare.

„Frecventăm creșa de la vârsta de 9 luni. Am venit aici pentru că eu sunt studentă, iar soțul lucrează și nu are cine sta acasă cu copilul. Faptul că l-am adus pe Nikita la creșă m-a ajutat din mai multe puncte de vedere. Am reușit să-mi continui studiile, fără să-mi iau un an liber și fără să angajez o bonă. Această creșă ajută la dezvoltarea copilului și acest lucru l-am observat la copilul meu: este sociabil și se dezvoltă din mai multe puncte de vedere. Aici, fiecare copil are un plan individual de dezvoltare care trebuie să fie respectat atât de educatori, cât și de părinți”, a menționat tânăra mămică.

Fiodor își aduce copilul la creșă din luna septembrie. Bărbatul spune că a decis să-și dea aici micuțul, pentru ca el și soția să aibă posibilitatea să se angajeze. 

„Recent, soția și-a găsit un loc de muncă și s-a angajat. Acum și eu sunt în căutarea unui loc de muncă, iar faptul că micuțul nostru va fi pe parcursul zilei la creșă ne va ajuta foarte mult. Nu avem cu cine să-l lăsăm acasă”, a precizat bărbatul. 

Cristina își crește singură fetița. În timp ce micuța se află la creșă, ea își continuă studiile.

„Frecventăm creșa de un an. Această instituție este foarte importantă pentru mine, pentru că îmi oferă o mână de ajutor în timp ce eu îmi continui studiile. Aici se află fetița mea și știu că este iubită, protejată și îngrijită de persoane competente”, a spus tânăra. 

„Nu este neapărat să fii foarte sărac ca să beneficiezi de un loc la creșa socială. Sunt mame care își cresc singure copiii, sunt familii cu mulți copii, sunt studenți care nu au cu cine lăsa micuțul și sunt familii care, pur și simplu, au o situație dificilă pentru moment. Toți aceștia pot să se adreseze și să beneficieze de serviciile noastre”, declară coordonatoarea serviciului creșă.

Pentru a beneficia de un loc la creșa „Agapedia”, este nevoie ca părinții să scrie o cerere la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în care să argumenteze de ce au nevoie de serviciile creșei. Ulterior, reprezentanții din cadrul Primăriei merg la domiciliu și evaluează condițiile de trai și, după aceea, în cadrul unei ședințe, este luată decizia de a acorda sau nu un loc la creșa „Agapedia”.

„Instituția noastră nu este doar pentru cei care au viză de reședință în Chișinău. Este important să locuiești în Chișinău. Cei care stau cu chirie au deja un plus pentru a primi un loc la creșă, deoarece nu au locuința lor și sunt nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare pentru achitarea chiriei. În aceste cazuri, un părinte este nevoit să stea acasă cu copilul și doar celălalt părinte să lucreze pentru a aduce bani în casă”, a precizat Margareta Grubleac.

În prezent, instituția pune la dispoziție 12 locuri pentru copii cu vârsta între 6 luni și trei ani. Creșa poate fi frecventată de către copii care provin din familii social-vulnerabile și nu numai. Majoritatea copiilor care frecventează creșa sunt din familii monoparentale, mame cu unul sau mai mulți copii.

Fundaţia AGAPEDIA Moldova a fost înfiinţată în anul 2001 cu misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor şi familiilor aflate în dificultate, de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului şi de a crea servicii sociale şi medicale eficiente.
Fundaţia AGAPEDIA Moldova este membră a reţelei internaţionale AGAPEDIA. 

Fotografiile au fost realizate de Dan Țîcu

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.