Skip to content Skip to footer

O altfel de carte: În „Grădina-pădure a Mirabelei”, copiii descoperă plantele și animalele, învață grădinăritul și să iubească natura

S-au adunat la șezătoare pentru a croșeta povești care fac lumea mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Vorbim despre părinții și copiii care au participat, la Chișinău, la întâlnirea cu Ina Curic, autoarea cărții „Grădina-pădure a Mirabelei”, o poveste care oferă copiilor informații despre natură într-un mod interactiv, îi îndeamnă să descopere plantele, să observe insectele și să experimenteze într-o grădină specială.

Ina Curic este specialistă în pace, conflicte și gen social. De mai bine de 15 ani, face educație nonformală cu diferite organizații educative din România. De când are copii de grădiniță, a început să studieze conceptele de pedagogie în natură şi școală în pădure, ca ulterior să aducă, în Oradea, împreună cu un grup de părinți, educația nonformală în natură, prin care folosește pădurea și alte medii naturale pentru a încuraja independența și stima de sine la copii și tineri.

A venit, pentru prima dată, la Chișinău, la invitația Dorinei Sorochin, fondatoarea paginii „Green Up Mom” și a grupului „ZeroWasteMd”, care promovează un stil de viață sustenabil.

„Vrem să multiplicăm curajul copiilor de a-și urma visurile, cum a făcut și Mirabela. De obicei, le citim copiilor povești ca să-i adormim. De această dată, poveștile au scopul de a-i învăța despre grădinărit durabil, nutriție sănătoasă, inteligență emoțională și relațională. Planific să merg în școli și grădinițe ca să prezint această carte. Oricine dorește să o procure sau să o includă în procesul de învățământ ne poate scrie pe pagina „Green Up Mom”

Vrem să aducem „Școala în pădure” și în Moldova. Vara, vom organiza o tabără eco pentru părinți și copii, unde vom pune accent pe conexiunea copil-părinte, copil-natură. De exemplu, prin intermediul unui hamac îi vom învăța cum are loc ciclul de viață al fluturelui. Vor mai afla care sunt plantele comestibile, vom organiza ateliere de grădinărit și de gătit”, ne-a povestit Dorina Sorochin.

Tonul serii a fost dat de Sabin Mureșan, lucrător pentru pace, cu o experiență de 20 de ani în educație experiențială și nonformală în natură și armonizarea echipelor. Acesta a creat o atmosferă relaxantă cu ajutorul unui hang drum, instrument muzical despre care se spune că reduce stresul, tensiunea și anxietatea.

Cine este Mirabela din poveste?

Este o fetiță căreia îi plac plantele, grădinăritul și joaca în natură. Într-o zi a început să-și imagineze o grădină de vis, un loc special unde să crească mulți copaci și plante deosebite. Pentru că erau prea multe de făcut, a decis să meargă prin satul ei cerând ajutor pentru visul ei, pe care însă nu toată comunitatea îl înțelege. Pe măsură ce Mirabela întâlnește diferite personaje, cititorii merg dincolo de plante și copaci, spre lucrul în comunitate și grija față de natură.

Cartea mai include: întrebări de reflecție pentru a-i face pe copii să interacționeze cu povestea; informații despre plante; un glosar cu termenii la care face trimitere povestea; fișe de activitate pentru a face notițe și desene în interacțiune cu grădina și natura.

„Inima Verde – așa numesc eu grupul părinților conștienți care, din dorința de a oferi ceva deosebit copiilor, încep să gândească integral, în armonie cu natura – de la ce pun în farfurie până la inteligența emoțională în relații. Cercul de părinți și copii a fost numeros, copiii au părut foarte interesați și atenți.

De acum, cu această carte în bibliotecă, sper ca fișele practice incluse la finalul poveștii să inspire la acțiune în grădină. Povestea te invită să aduci magia în realitate – de la intenție la manifestare – în care oferim copiilor un context să învețe integrat despre natură, să fie liberi să creeze și să se exprime”, a menționat Ina Curic pentru suntparinte.md.

Pentru ca povestea să fie „simțită”, părinții și copiii au fost invitați să ghicească anumite plante după miros sau să deguste câteva flori vii și condimente.

Cartea „Grădina-pădure a Mirabelei” este dublu premiată internațional: Nautilus Book Award Silver 2017 și Gold Green Apple Award in Environmental Sustainability 2018. 

La eveniment am întâlnit-o pe nutriționista Corina Dascălu, care a venit împreună cu băiețelul ei, Leonard. Ne-a spus că i-a plăcut formatul evenimentului, că o astfel de lansare i-a permis să discute cu autoarea și să socializeze cu mamele:

„Pe Ina Curic o urmăresc de mai mult timp, îmi place ceea ce face. Este exact cum mi-o imaginam și sunt sigură că a pus în cartea ei tot ce e mai bun. Cartea pe care a lansat-o la Chișinău e aproape de activitatea mea – în programele de nutriție și de detoxificare, precum și de ceea ce încerc să educ în copilul meu – să consume mai multe fructe, legume și verdețuri.

De ce nu, când va mai crește, vom avea grădina noastră unde vom planta bunătățile naturii și, tot împreună, le vom culege și le vom consuma. Am rămas surprinsă să văd atât de multe mame la eveniment. Cred că viitorul nostru sună bine, pentru că copiii noștri sunt educați cu dragoste de carte și de natură”. 

În cercul de mame l-am remarcat pe Liviu Tverdostup, singurul tată de la eveniment. Spune că această întâlnire i-a reamintit despre „importanța prezenței poveștilor în viața copiilor și faptul că natura este prietenul nr. 1 al omului”. 

„Asemenea cărți, care conțin teme despre mediu, sunt utile pentru copii. Ca părinte, știu cu siguranță că prima lecție pentru un copil, în viața asta, este despre protecția mediului înconjurător”, a adăugat tatăl.

În România, conceptul „Școală în natură” capătă amploare. Mai multe școli din Oradea, Baia Mare, Alba Iulia și Deva au primit vizita Mirabelei cu povestea de grădină-pădure și au început să organizeze diferite activități care să lege curriculumul de educația în natură.

„Mi-a plăcut ideea cărții și, fără îndoială, i-am procurat-o fetiței mele, Teodora. Eroina cărții este o fetiță atât de hotărâtă și insistentă să-și creeze o grădină-pădure, să cultive și plante perene, și arbuști, să fie și frumos, și sănătos. Cartea, pe lângă povestea Mirabelei, mai include întrebări pentru a-i face pe copii să gândească și să interacționeze cu povestea.

Este educativă și interactivă, o recomand cu mare drag. Copiii învață să descopere plantele, animalele și insectele. Cartea inspiră fiecare familie să-și creeze o grădină și să aibă grijă de ea”, a menționat Olga Scorpan, mamă și fotografă de familie.

În continuare, părinții au fost invitați să croșeteze, să discute cu autoarea cărții, în timp ce unii copii s-au jucat fiind ghidați de Sabin Mureșan, facilitator și antrenor holistic.

La sfârșit, fiecare copil a luat acasă câteva semințe „din grădina Mirabelei” pe care să le planteze și să urmărească procesul de creștere.

Mai multe imagini de la eveniment vedeți în continuare: 

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.