Nutriționistul Sergiu Munteanu, despre turmeric și anghinare - mai mult decât condimente
Util pentru părinți

Nutriționistul Sergiu Munteanu, despre turmeric și anghinare – mai mult decât condimente

By 06/06/2018 noiembrie 19th, 2021 No Comments

Sursa foto: chefv.com

Numărul persoanelor obeze și cele cu diabet zaharat de tip II este în continuă creștere, în special în țările în curs de dezvoltare și în cele dezvoltate. Motivul este modul de viață sedentar și dietele hipercalorice. Turmericul și anghinarea sunt două supercondimente care au capacitatea de a lupta contra grăsimilor, pentru că stimulează organismul și asigură detoxifierea acestuia.

Medicul-nutriționist de la Fundația „Bitonic”, Sergiu Munteanu, susține că procesul de slăbire este dificil, deoarece grăsimea viscerală/albă (se depune în interiorul organismului, pe coapse și abdomen) devine un organ endocrin care elimină peste 10 feluri de hormoni cu rol de autoapărare. Acești hormoni ne determină să folosim grăsimea viscerală abia la sfârșit, când toate resursele energetice sunt epuizate. Până atunci arde o parte din energie (ATP-ul), zahărul, proteinele etc. Prin urmare, luptăm cu un inamic foarte deștept, dar pe care putem să îl învingem chiar și cu ajutorul alimentelor, dă asigurări specialistul.

Turmericul – mai mult decât un condiment 

Turmericul (curcuma/curcumina) își are originea în India, unde este utilizat de mai bine de 4.000 de ani pentru proprietățile sale curative și alimentare. Acesta este folosit în alimentație datorită efectului său bacteriostatic, adică nu permite bacteriilor să se dezvolte în mâncare.

Turmericul nu e doar un condiment gustos, ci și un remediu terapeutic. Este considerat cel mai puternic antioxidant natural, un excelent antiinflamator, precum și reduce nivelul de trigliceride din sânge. Organismul omului are posibilități limitate de a absoarbe colesterolul din alimente, în schimb turmericul micșorează cantitatea de colesterol din ficat și îmbunătățește funcția hepatică.

Anghinarea – tratament naturist pentru colesterol și boli de ficat 

Anghinarea era foarte apreciată în Roma Antică, fiind folosită în special pentru ostași, ca să reziste mai mult în timpul luptelor. Condimentul respectiv stabilizează nivelul glicemiei în sânge, este un antioxidant puternic, reduce nivelul de colesterol, stimulează digestia și ajută ficatul să se elibereze de substanțele liposolubile (solubile în grăsimi sau în uleiuri).

Turmericul, în combinație cu anghinarea, face ca efectul celui de-al doilea condiment să nu fie atât de agresiv față de mucoasa intestinală. Turmericul luptă contra consecințelor cantității mari de grăsime albă (viscerală), în timp ce anghinarea ajută ca toate toxinele rezultate din arderea grăsimilor să fie eliminate calitativ din organism și reglează funcția de sinteză a acizilor grași.

Anghinarea și turmericul sunt indicate în tratamentul gastritei și ulcerului, întrucât micșorează aciditatea gastrică și stimulează eliberarea mucusului stomacal.

Multe medicamente sunt făcute din condimente, pentru că ele conțin multă substanță activă. Prin condimente putem preveni obezitatea. Unele afecțiuni ca artritele și reumatismul pot fi tratate prin adăugarea de condimente. E bine ca fiecare dintre noi să-și găsească condimentul potrivit, pentru că același condiment poate ajuta în cazul unei persoane și provoca reacții alergice în cazul alteia. Adăugați condimente în alimentație, experimentați zilnic. De ce? Pentru că ele stimulează metabolismul, contribuie la arderea rapidă a caloriilor și la împiedicarea formării colesterolului endogen, respectiv grăsimile nu se depozitează ca țesut adipos. Ascultați-vă organismul, el e deștept, a trecut prin evoluție și știe ce trebuie să facă în fiecare situație”, menționează Sergiu Munteanu.

Când le introducem în alimentația copiilor? 

Turmericul poate fi introdus în alimentația copiilor de la 5-6 ani. Începeți cu cantități mici. Singura contraindicație este alergia la plantă, care se manifestă prin erupții cutanate, prurit (mâncărime) și edemațierea țesuturilor moi. La apariția simptomelor date întrerupeți administrarea curcuminei. Poate fi administrată sub formă de ceai, în alimente, cu lapte, miere. Este important că nu irită mucoasa gastrică.

Anghinarea este recomandată copiilor de la 12 ani, deoarece are un vădit efect de stimulare a eliminării bilei și un efect diuretic puternic.

Menționăm că subiectul „Efectele extractelor de anghinare și turmeric asupra factorilor de dezvoltare a obezității și diabetului zaharat de tip II” a fost abordat de Sergiu Munteanu în cadrul Primului Forum de Nutriție din Republica Moldova, organizat de Centrul de nutriție „THEIA”.

Vezi și:

Mâncatul emoțional începe încă în copilărie. Ce ascunde acest obicei periculos și cum scăpăm de el

Cei patru pași pentru o nutriție echilibrată, de la nutriționista Victoria Ursu

„Datorită mâncării vii, fetița noastră este în viață”. Lucia Gavriliță, despre puterea regimului raw vegan

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.