Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere! Cum recunoști și previi intoxicația
Siguranța familiei

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere! Cum recunoști și previi intoxicația

Sursa foto: wikimedia.org

De la începutul săptămânii trecute, 69 de solicitări au parvenit la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, motivul fiind „urgențe toxice”. În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 de persoane, inclusiv 10 minori.

În perioada 2–4 noiembrie curent au fost înregistrate cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci în municipiul Chișinău – 11 cazuri; în raioanele Edineț – 6 cazuri; Telenești -5 cazuri; câte 4 cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

Important de reținut! Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală. Operativitatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor, pot apărea greață, vomă, diaree, transpirație excesivă. După șase ore, bolnavul poate acuza cefalee, amețeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicații severe hepatice și insuficiență renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

În cazul în care observi unul sau mai multe simptome descrise mai sus, adresează-te de urgență la cea mai apropiată unitate medicală sau sună la Serviciul 112. 

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicații cu ciuperci, este necesar să respecți următoarele reguli:

  • Nu consuma și nu degusta ciupercile pe care nu le cunoști sau care îți provoacă suspiciune.
  • Evită să procuri ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate. Achiziționează ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper- şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică), unităţi în care sunt comercializate ciuperci cultivate în sere specializate şi care reprezintă o garanție pentru consumatori.
  • Evită să culegi și să consumi ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece, acumulând substanţe toxice, ele devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa ta și a familiei tale.
  • Limitează consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor, deoarece sistemul digestiv al copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente.
  • Nu-i implica pe copii în procesul de colectare a ciupercilor.
  • Înainte de consum, alege minuțios ciupercile comestibile, spală-le de mai multe ori sub un jet de apă curgătoare. Aruncă apa după prima fierbere a ciupercilor. Fierbe ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată.
  • Nu păstra un timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci.
  • Nu păstra, în vase de zinc, ciupercile marinate şi sărate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.