Nu utilizați obiecte ascuțite pentru curățarea urechii! Reguli principale de igienă care trebuie să fie respectate
Copil mic

Nu utilizați obiecte ascuțite pentru curățarea urechii! Reguli principale de igienă care trebuie să fie respectate

By 21/02/2018 octombrie 29th, 2021 No Comments

De la cea mai fragedă vârstă, copilului trebuie să deprindă anumite abilități pentru ca acesta să aibă grijă de igiena lui. Există câteva reguli de curățare a urechii, pe care părinții ar trebui să le cunoască și să le cultive copilului.  Asta, deoarece în cazul unei îngrijiri incorecte, auzul copilului poate fi afectat.

Spală zilnic urechile cu săpun!

Este foarte important ca zilnic urechile să fie spălate cu săpun, în pavilionul urechii şi după ureche – locuri unde împreună cu transpirația se depune praful, ceea ce provoacă mâncărimi şi pune în pericol auzul. E necesar, în măsura posibilităților, să evităm pătrunderea apei în ureche.

Șterge urechile cu colţul prosopului!

Uscați canalul auditiv prin ștergerea părții din exterior a canalului auditiv cu un prosop sau cu ajutorul unui feon.

Nu interveniți în curățarea urechii cu obiecte ascuțite!

Urechile se curăţă cu tampoane mici de vată, înmuiate în alcool şi stoarse bine. Atenție, nu folosiți scobitori, ace de cusut, chibrituri, agrafe, creioane sau orice alte obiecte ascuţite, căci acestea pot provoca zgârieturi care se pot infecta. Uneori, utilizarea obiectelor ascuțite poate duce la perforarea timpanului.

Nu folosiți bețișoare igienice!

Ceara are misiunea de a proteja canalul auditiv. Ea iese din ureche, împingând toată murdăria în afară, prevenind astfel unele infecții. De aceea, specialiștii nu recomandă părinților să intervină în curățarea urechii. Părinții nu trebuie să introducă în urechea copilului bețișoare igienice, degetul sau alte obiecte cu scopul de a curăța canalul auditiv. În asemenea cazuri, ceara va fi împinsă în canal, ceea ce poate crește riscul de infecții.

La formarea dopurilor, adresați-vă la medic!

Uneori, ceara poate să se acumuleze, formând dopuri. În asemenea cazuri, adresați-vă la medic. Specialistul va examina urechea copilului și va elimina ceara. În niciun caz nu încercați să îndepărtaţi dopul cu ajutorul unor obiecte tari și ascuţite.

Nu umblați cu capul descoperit, în perioada rece a anului!

Feriţi copilul de curent, iar în caz de vânt, viscol sau ploaie, protejaţi urechile cu tampoane de vată, căciuliţă etc.

Protejați urechile de lovituri și zgomote puternice!

Protejaţi urechile de lovituri, înţepături, zgomotele puternice de lângă urechi, pocniturile aproape de ureche, muzica prea tare, inclusiv folosirea căștilor, care pot provoca îmbolnăviri grave ale urechilor. Nu strigaţi lângă urechea copilului. În spațiile cu poluare sonoră, protejați urechile cu ajutorul căștilor.

Sursa: Centrul Sănătate Publică din municipiul Chișinău

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.