„Nu le mai dați bani. Ajutați-ne să-i protejăm”. Ce se întâmplă atunci când oferim bani copiilor care cerșesc
Știri

„Nu le mai dați bani. Ajutați-ne să-i protejăm”. Ce se întâmplă atunci când oferim bani copiilor care cerșesc

Implicarea copiilor în acțiuni de cerșit contravine legislației. Cu toate acestea, pe străzile capitalei pot fi văzuți copii sau mame cu minori care cerșesc. Responsabilii de la Primăria Chișinău atenționează locuitorii să nu ofere bani acestor persoane, deoarece încurajează cerșitul și expun riscului minorii care se află în aceste situații. 

Cu acest scop, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în parteneriat cu Ombudsmanul Copilului și Poliția capitalei, a relansat, astăzi, campania de prevenire și combatere a fenomenului cerșitului cu implicarea copiilor în situații de stradă, cu mesajul: „Nu le mai dați bani. Ajutați-ne să-i protejăm”.

„Din păcate, în pofida măsurilor întreprinse de autorități, situația copiilor care cerșesc nu se îmbunătățește semnificativ și nu se va schimba fără implicarea întregii societăți. Dându-le bani copiilor și maturilor care practică cerșetoria, cetățenii susțin și contribuie indirect la exploatarea și analfabetismul copiilor”, a declarat Lucia Caciuc, șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Aceasta mai susține că orașul Chișinău este văzut ca un loc al posibilităților, motiv pentru care mulți copii și maturi cu minori vin aici cu scopul de a cerși: 

„Orașul Chișinău, cu multe posibilități, este foarte ademenitor pentru unele persoane și copii din diverse colțuri ale țării, care se deplasează încoace pentru a câștiga bani. În unele cazuri, copiii sunt aduși de maturi și impuși să facă bani. Toate persoanele se află la evidența autorităților tutelare și beneficiază de indemnizații prevăzute de lege. În unele cazuri, ele sunt susținute și de ONG-uri care activează în domeniul protecției copilului și familiei”. 

Copiii sau maturii cu minori care cerșesc pot fi întâlniți în intersecții, în subterane sau la intrări în magazine. Responsabilii susțin că, atunci când trecătorii le dau bani, de fapt, supun aceste persoane mai multor riscuri.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Gândindu-ne că ajutăm acești copii, de fapt, le facem un rău. Este o infracțiune când mama, în loc să-i ofere copilului toate condițiile de creștere, îl implică în cerșit. Noi nu trebuie să fim indiferenți, trebuie să anunțăm organele competente să intervină și să acorde suportul necesar atât copilului, cât și mamei”, a declarat Maia Bănărescu, Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului.[/dt_quote]

„Deseori, acești copii sunt expuși riscului de accidente sau sunt supuși abuzului fizic, abuzului emoțional sau sexual din partea adulților”, a adăugat Lucia Caciuc.

În acest context, autoritățile îndeamnă persoanele să sune la numărul 112 atunci când văd copii sau mame cu bebeluși în brațe cerșind în stradă.

Campania de informare va dura o lună. În acest timp, la televiziuni și în troleibuzele care circulă în Chișinău va fi difuzat un spot social, cu scopul de a sensibiliza opinia publică. De asemenea, vor fi împărțite pliante cu mesaje privind consecințele oferirii sumelor de bani copiilor care practică cerșetoria.

De asemenea, vor fi organizate mese rotunde cu tematica „Locul tău nu este în stradă”, în cadrul instituțiilor de învățământ.

Potrivit datelor Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, în 2017, în Chișinău, autoritățile au documentat 10 copii și 4 mame cu minori care practicau cerșitul. În 2018, au fost identificaţi 12 minori și 5 mame cu copii care cerşeau în stradă.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.