Nu încuraja cerșitul în rândul minorilor! Sună la Telefonul Copilului
Util pentru părinți

Nu încuraja cerșitul în rândul minorilor! Sună la Telefonul Copilului

Vagabondajul și cerșitul în rândul minorilor continuă să fie o problemă stringentă în țara noastră. Cerșetoria a devenit o adevărată „afacere”, mai ales că mulți dintre trecători consideră că astfel „fac o pomană”, ceea ce este greșit.

Doar de la începutul acestui an, în capitală au fost înregistrate aproximativ 230 de cazuri de practicare a cerșitului și vagabondajului de către minori.

Poliţia capitalei a desfăşurat peste 300 de razii profilactice în acest context, dintre care 59 au avut loc de comun cu organele de protecţie a drepturilor copilului. În același timp, organele de poliție au întocmit 208 fișe de sesizare către autorităţile publice locale. O mare parte din minori sunt fără supraveghere, rămaşi fără părinţi sau fără unul dintre părinţi.

Inspectorul principal al Serviciului siguranţa copiilor din cadrul Direcției de poliție a mun. Chișinău, Vladimir Dicusar, a declarat pentru Suntparinte.md că copiii care practică vagabondajul și cerşitul fac parte din categoria copiilor aflați în situație de risc. În acest caz, autoritatea tutelară locală este abilitată cu drepturi și atribuții de a asigura protecția copilului și a drepturilor lui, precum și de a asigura păstrarea unui mediu favorabil dezvoltării copilului.

În context, autoritatea tutelară locală este obligată să întreprindă următoarele măsuri urgente de protecţie a copilului: să solicite, dacă e necesar, serviciul de asistenţă medicală urgentă şi/sau consultaţia medicului de familie sau să informeze Dispeceratul Inspectoratului teritorial de poliţie. Ulterior, în funcție de caz, copilul este dus într-un plasament de urgenţă, de tip familial sau rezidenţial.

Locuitorii capitalei sunt îndemnați să nu încurajeze cerșitul, ci să sune la Telefonul Copilului: 116 111 (disponibil 24/24).

„Apelul la poliție în asemenea situații e relativ greșit, pentru că situațiile date nu țin de atribuțiile noastre. Totuși, în cazul în care specialistul din domeniu se deplasează la fața locului și constată că e nevoie de intervenția poliției, atunci se implică și organele de poliție”, a adăugat Vladimir Dicusar.

Codul Contravențial prevede că părinții sau persoanele care îi înlocuiesc pot fi sancționați cu o amendă de la 300 la 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 40 de ore, dacă se demonstrează că au impus copiii să cerșească.

Menționăm că fiecare inspectorat de sector a antrenat angajaţi pentru a verifica locurile posibile de concentrare a minorilor, predispuşi la vagabondaj şi cerşit pe străzile capitalei.

Ca urmare, au fost depistați 30 de minori, cu vârste cuprinse între 11 ani şi 16 ani, originari din Ialoveni, Criuleni, Nisporeni, Teleneşti şi Chişinău, care cerşeau printre automobile. Aceştia au fost transportaţi la Centrul de plasament „Vatra”.

Ajută-i cu adevărat pe acești copii! Spune „NU” cerșetoriei! 

Sursă foto: Centrul Media pentru Tineri

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.