Skip to content Skip to footer

Nu ignorați fricile copilului! De ce este important ca părinții să intervină imediat

Fricile sunt obișnuite la copii. Unii se tem de monștri, iar alții de furnici. Chiar dacă ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament, fricile copilului nu trebuie ignorate. Mai mult, părinții trebuie să îi ajute pe cei mici să treacă peste aceste temeri.

Psihologul Natalia Rotaru-Sîrbu a relatat pentru suntparinte.md că atunci când copilul are o anumită frică, părinții trebuie să identifice metodele prin intermediul cărora cel mic va depăși teama. În caz contrar, negarea fricii ar putea agrava situația. Fricile nerezolvate pot duce la fobii sau chiar la atacuri de panică. De aceea, ajutați copilul atunci când apare frica, nu lăsați să treacă prea mult timp și situația să se agraveze.

Fricile copiilor, în funcție de vârstă

La vârsta de 12-14 luni, copilul are formate unele deprinderi de viață necesare pentru existență și tot la această vârstă are loc debutul fricilor copilăreşti. Unii sunt sensibili la zgomote puternice, alţii au frică de persoane sau lucruri necunoscute.

La vârsta de 18-20 luni, apare frica de insecte, de apă etc. Anume la această vârstă părinţilor le este greu să-l liniştească pe cel mic.

Copilul care anterior stătea liniștit în cadă și se juca cu jucării, acum refuză să fie spălat (în special pe cap). De aceea, este important ca părinții să spele capul copiilor ca la frizerie, fără a-i turna pe cap un volum mare de apă. Astfel, copilul va primi plăcere și frica de apă ar putea dispărea.

La vârsta de 20-22 luni, apare frica de separare, în special atunci când părinții trebuie să plece undeva. De aceea, este foarte important să pregătiți copilul din timp. Trebuie să discutați cu el, să-i spuneți că vor exista momente în care va trebui să plecați fără el și să construiți o relație de încredere.

La vârsta de 3-5 ani, apare frica de moarte, de pierdere a unuia dintre părinți, de singurătate, de întuneric, de persoane străine și de animale. Frica de întuneric este cea mai răspândită, deoarece anume la această vârstă începe să se dezvolte imaginația. Copilul își poate imagina diferiți monștri, vietăți sau fenomene. Validați emoțiile copilului și spuneți-i că frica este un lucru normal. Ajutați-l să-și închipuie monstrul într-un mod haios, astfel încât cel mic se va amuza și va uita de frică.

La vârsta de 7-12 ani, apare frica de lovituri, de eșec la şcoală, de a nu se face de râs în faţa colegilor sau frica de dezastre naturale. Copiii care sunt crescuți în spirit perfecționist vor simți mai des teama de eșec. Pentru a-l ajuta pe copil să treacă peste această frică, este important să se simtă iubit și apreciat, chiar și atunci când rezultatele la școală nu sunt „bune”.

Uităm de frică prin intermediul jocului

Părinții sunt cei care pot și trebuie să ajute copilul să scape de frici. Pentru a-l calma pe cel mic, se recomandă următoarele acțiuni:

  • exerciţii de relaxare;
  • masaj;
  • exerciţii de respiraţie sau de mimică;
  • încurajări verbale;
  • distragerea atenţiei prin folosirea unor imagini;
  • inventarea unor poveşti cu mesaje pozitive despre obiectul fricii copilului.

Fiți alături de copil în orice situație și transformați frica în joacă.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.