Nu e o poveste. Un copil vorbește despre mama sa care a răbdat umilințe și bătăi în familie (VIDEO)
Siguranța familiei

Nu e o poveste. Un copil vorbește despre mama sa care a răbdat umilințe și bătăi în familie (VIDEO)

„Nu tolerați violența în familie de dragul copiilor” – este mesajul unui spot social lansat de Centrul Internaţional „La Strada”, care de aproape un deceniu gestionează şi Telefonul de Încredere pentru Femei – 0 8008 8008.

Spotul ilustrează un caz de violenţă în familie, văzut prin ochii unui băieţel de numai nouă ani. Modul în care copilul povesteşte despre cum este să trăieşti într-o familie cu un tată agresiv desfiinţează convingerea multor femei, care preferă să rabde bătăi şi umilinţe de dragul copiilor care, cred ele, trebuie să crească alături de tatăl lor.

„Adevărul este că un copil nu va fi niciodată fericit într-o familie în care există violenţă. Cel mai bun lucru pe care îl poate face o mamă e să se protejeze pe sine şi pe copil de soţul agresiv, înainte ca să fie prea târziu. Femeile agresate în familie trebuie să ştie că nu sunt singure. Noi ştim prin ce trec ele şi le putem ajuta”, susţine Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”.

Potrivit autorităţilor, pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 1.782 de infracţiuni în sfera relaţiilor familiale. Pe de altă parte, o cercetare elaborată de Centrul Internaţional „La Strada” în rândul elevilor arată că stereotipurile privind violenţa în familie îşi au rădăcinile încă din copilărie. Fiecare al doilea elev chestionat a declarat că într-un caz de violenţă în familie nu trebuie să intervină nimeni, deoarece aceasta este o problemă personală. Jumătate dintre elevii chestionaţi au declarat că nu ştiu unde ar trebui să se adreseze într-un caz de violenţă. Pe de altă parte, nouă din zece elevi au declarat că ştiu despre faptul că victima violenţei în familie are dreptul la asistenţă psihologică, medicală şi juridică.

Telefonul de Încredere pentru Femei – 0 8008 8008 poate fi apelat non-stop gratuit şi anonim. De la lansarea acestuia, peste 5.158 de femei afectate de violenţa în familie au beneficiat de consiliere psihologică. În caz de necesitate, gratuit, acestea au fost asistate şi din punct de vedere juridic.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.