„Nu e nevoie ca soția să-mi spună ce trebuie să fac. Simțul responsabilității vine de la sine”
Util pentru părinți

„Nu e nevoie ca soția să-mi spună ce trebuie să fac. Simțul responsabilității vine de la sine”

Sursa foto: Zoom

Maria și Mircea sunt doi tineri care au decis să-și unească destinele. De șase ani sunt căsătoriți și au devenit părinții a doi copii. După ce a ieșit din concediul de îngrijire, Maria și-a găsit un loc de muncă, ambii soți fiind fericiți că veniturile familiei creșteau. Mai târziu, Maria a fost avansată în funcție, respectiv salariul i-a fost majorat. Mircea însă nu a fost mulțumit. Ideea că soția lui urma să câștige mai mulți bani îl deranja. Atunci au început certurile și reproșurile, mai târziu – violența.

Nu este o simplă istorie, ci experiența de viață a multor cupluri din Republica Moldova, care se despart sau trăiesc într-un mediu violent. Pornind de la acest studiu de caz, mai mulți părinți, cadre didactice și reprezentanți/te ai/ale autorităților publice locale din comuna Mănoilești, Ungheni, au aflat cum să distribuie treburile casnice, despre rolul femeilor în procesul decizional și că femeia nu trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia. Cea care i-a ghidat este avocata Arina Țurcan-Donțu.

Discuția publică „Femeia și bărbatul – doi oameni cu drepturi egale și dorințe diferite” a fost organizată online în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, implementat de Centrul Media pentru Tineri (fondatorul Suntparinte.md).

Directorul Gimnaziului Mănoilești, Sergiu Andrușca, a menționat că „femeile și bărbații trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități, nicidecum femeile să fie mai slab remunerate pentru aceeași muncă. Și în familie, soții ar trebuie să se completeze. În cazul meu, nu e nevoie ca soția să-mi spună de fiecare dată ce trebuie să fac sau să mă implic doar pentru că ea nu reușește. Acest simț al responsabilității vine de la sine”.

La instruire a fost prezentă și primara comunei, Valentina Grosu. Ea consideră că, atunci când este formată o familie, tinerii ar trebui să analizeze percepția lor cu privire la familie și rolurile în familie:

„În societatea noastră mai există stereotipul că femeia trebuie să stea la bucătărie, să fie mai prejos decât bărbatul, să crească copiii, să se implice mai puțin în procesul decizional. Într-o căsnicie fericită și de durată, sarcinile trebuie să fie împărțite la doi – și creșterea copiilor, și pregătirea bucatelor, astfel încât și femeia să poată avea un loc de muncă, dacă își dorește”.

Sursa foto: Zoom

De aceeași părere este Margareta Moraru, secretara Consiliului local, fiind și cea care oficializează căsătoriile. Pe parcursul activității sale, a observat că, în cele aproximativ două luni de la depunerea declarației de căsătorie și până la înregistrarea căsătoriei, tinerii sunt mai mult preocupați de ceremonie, decât de viața de după petrecere:

Ar fi bine să organizăm, în această perioadă, discuții cu tinerii – despre viața de familie, despre distribuirea responsabilităților, despre depășirea unor provocări”.

„Treburile casnice încă nu sunt împărțite proporțional. Totuși, în gospodărie, femeile lucrează mai mult decât bărbații. Indiferent de venitul pe care-l aduce în familie femeia sau bărbatul, trebuie să existe egalitate și la nivel de păreri sau sarcini”, a menționat domnul Gheorghe, unul dintre participanți.

„Am doi băieți și, de mici, îi implicam la curățenie și la bucătărie. Soțiile lor chiar mi-au mulțumit că am educat astfel de băieți. Noi nu am avut parte de asemenea informații și oportunități. Ar fi minunat dacă ar participa la asemenea instruiri familiile tinere și cele care urmează să întemeieze o familie”, a adăugat doamna Lidia, una dintre participante.

În perioada următoare, Suntparinte.md va organiza discuții publice și în alte comunități. Detalii despre Proiect aflați AICI.

Localitățile care vor beneficia de proiect sunt:

  • Raionul Cahul – Andrușul de Jos, mun. Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești
  • Raionul Ungheni – Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Rădenii Vechi, mun. Ungheni, Zagarancea

Următoarea etapă constă în faptul că tinerii și adulții din aceste localități vor forma grupuri de inițiativă și vor propune idei de inițiative locale privind promovarea egalității de gen și prevenirea violenței. Șase cele mai bune idei vor fi susținute financiar prin oferirea granturilor.

Acest produs este realizat de Suntparinte.md (fondat de Centrul Media pentru Tineri), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). 

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.