Noi restricții în R. Moldova: Lecții online și certificat COVID-19 obligatoriu
Știri

Noi restricții în R. Moldova: Lecții online și certificat COVID-19 obligatoriu

Sursa foto: kltv.com

Începând cu 1 octombrie, măsurile de sănătate publică în Republica Moldova vor fi aplicate diferențiat. Astfel, pentru fiecare localitate va fi stabilit un anumit grad de alertă, în funcție de rata de infectare la nivel local. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Pragul de alertă verde

Va fi stabilit dacă incidența COVID-19 va constitui sub 50 de cazuri la 100 de mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a regulilor de igienă. 

Pragul de alertă galben

Va fi stabilit dacă incidența COVID-19 va fi între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare. 

Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: fie participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 m2, fie participarea a maximum 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.

Ce reprezintă certificatul COVID-19?

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
  • un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte). 

Pragul de alertă portocaliu

Va fi stabilit dacă incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 se va situa între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ.

Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online.

Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, în timp ce în cele interioare, în baza uneia dintre opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare.

La o capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă roșu

Va fi activat dacă incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 va constitui 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu sau vor opta pentru un program de lucru diferențiat.  

Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și în instituțiile de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, în timp ce în cele interioare – cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană, cu obligația să prezinte certificatul COVID-19. 

La momentul de față, în baza indicatorilor incidenței de cazuri în Republica Moldova sunt: 366 de localități în cod verde, 156 localități în cod galben, 311 – în cod portocaliu și 178 – în cod roșu (inclusiv Chișinău și Bălți). 

One Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.