Skip to content Skip to footer

„Noi nu avem nevoie de milă, ci de acceptare”. Părinți și copii cu Sindrom Down au plantat un soare din crizanteme

Au marcat Luna Conștientizării Sindromului Down prin „plantarea” unui soare. Mai mulți copii și părinți de la Asociația „Sunshine” s-au adunat în Parcul „Dendrariu” din Chișinău, unde au plantat 30 de crizanteme galbene, în forma unui soare, inspirați din expresia „copiii soarelui”, folosită pentru copiii cu Sindrom Down.

Președinta Asociației, Alla Burlaca, este sigură că, dacă persoanele cu Sindrom Down vor vorbi mai des despre ele și vor apărea mai des în spațiul public, nu vor mai fi marginalizate și nici supuse stereotipurilor:

„Vrem ca societatea să fie informată, să nu ne eticheteze, să nu se sperie de noi și nici să nu creadă că se va molipsi. Cunosc un caz când o mămică a ieșit în curtea blocului cu fetița ei care are Sindrom Down. Fetița s-a apropiat de un alt copil, ca să se joace împreună. Mama acestuia însă i-a spus să nu se joace cu acea fetiță, pentru că se va molipsi. A fost nevoie ca mama fetiței cu Sindrom Down să discute cu cealaltă mamă și să-i explice că Sindromul Down nu este contagios și că nu e bine să vorbească astfel. Din contra, ar fi bine să cultive toleranța și respectul față de copiii cu Sindrom Down.

Într-un alt caz, un domn i-a întins 10 lei unui copil cu Sindrom Down, în semn de milă, după cum s-a exprimat el. I-am spus să nu mai procedeze așa. Noi nu avem nevoie de milă, ci de acceptare”.

În context, Alla Burlaca mulțumește administrației Parcului „Dendrariu” pentru susținere și implicare.

După ce au plantat florile pe aleea centrală din parc, copiii au dansat și au primit cadouri.

Daria și Mansur sunt pasionați de dans și au încântat trecătorii prin mișcările lor pe ritmuri orientale.

Totodată, trecătorii au primit pliante cu informații despre Sindromul Down, precum și baloane cu zâmbete. Evenimentul a culminat cu o horă în jurul soarelui.

Eugenia Stratu este membră a Asociației „Sunshine” și mamă a două fete, una dintre care s-a născut cu Sindrom Down.

„Sunt binevenite asemenea evenimente, ne întâlnim cu familiile care se află în aceeași situație și ne împărtășim experiența. Am observat că fetița mea, atunci când se află într-un mediu cu copii tipici, se dezvoltă mai repede și imită unele acțiuni de-ale lor. La terenul de joc, copiii o acceptă și se joacă împreună cu ea”, ne-a spus Eugenia Stratu.

Soții Olga și Nicolae Busuioc sunt părinți a doi copii. Maria, de șase ani, s-a grăbit să ajungă pe lume. S-a născut prematur și cântărea doar 970 de grame.

„Am avut parte de surpriză după surpriză. După ce am aflat că fetița noastă are retard fetal, analizele au arătat că ea are și Sindrom Down. Cu încredere, speranță și credință, am trecut împreună peste toate greutățile. Maria merge la o grădiniță de masă, se joacă împreună cu ceilalți copii, este sociabilă, se încadrează ușor în activități. Prin intermediul evenimentelor pe care le organizăm vrem ca să ne vadă lumea, să știe că copiii noștri nu sunt periculoși pentru sănătatea lor. Vrem ca societatea să-i accepte așa cum sunt. Copiii cu Sindrom Down sunt la fel ca toți ceilalți copii, doar că întâmpină unele dificultăți în dezvoltare”, ne-a spus Olga Busuioc, membră a consiliului administrativ al AO „Sunshine”.

Țineți minte! Sindromul Down e o stare genetică și include dificultăți de învăţare, vorbire și de creștere. Copiii cu Sindrom Down au 47 de cromozomi, în loc de 46. Sindromul Down nu este o boală contagioasă! Copiii voștri nu se vor îmbolnăvi dacă vor interacționa cu un copil cu Sindrom Down, ci se vor vindeca de stereotipuri! 

Sursa foto: Алла Бурлака/Facebook

Citiți și:

Un grup de părinți din Chișinău a fondat o asociație pentru copiii și adulții cu Sindrom Down

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.