Nașterea la o clinică de stat VS privată: Ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate
Bebeluș

Nașterea la o clinică de stat VS privată: Ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate

By 15/02/2017 decembrie 21st, 2020 No Comments

Dacă au trecut 32 de săptămâni de sarcină, ar fi bine să te gândești deja la o listă cu lucrurile necesare pentru maternitate. Conținutul bagajului diferă foarte mult în funcție de locul în care urmează să naști.

Dacă mergi la o maternitate de stat, vei avea nevoie de mai multe lucruri și, dacă vei naște la un spital privat, atunci foarte multe dintre lucrurile necesare le vei primi de la personalul medical. În caz de urgență, clinica privată oferă tot necesarul (inclusiv halat, papuci, cămăși de noapte).

Suntparinte.md a realizat lista lucrurilor ce nu trebuie să lipsească din bagajul de maternitate, împreună cu ginecologul-obstetrician Elena Râmbu-Luchian de la Centrul Medical „Extramed” și Dorina Sorochin, însărcinată în săptămâna a 41-a. Mama va naște pentru a doua oară la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Indiferent de tipul de maternitate unde vei naște, este important să iei următoarele acte: buletinul de identitate (original); carnetul perinatal; dosarul cu toate analizele efectuate în timpul sarcinii (copii); ultimele examene ecografice efectuate în timpul sarcinii. La necesitate, este recomandat să ai lista cu medicamentele administrate în timpul gravidității și extrasele medicale (în caz de internare în staționar).

Dacă dorești să faci în maternitate certificatul de naștere al bebelușului și mai ai un copil acasă, este recomandat să iei și certificatul lui de naștere (în maternitățile de stat).

Pentru orele de travaliu ai nevoie de o cămașă, o rochiță scurtă sau un maiou lung și larg, din bumbac, de preferat cu nasturi în faţă pentru a se putea deschide când copilul va fi atașat la sân; o pereche de papuci din cauciuc, care sunt ușor de spălat; apă și ceva de ronțăit (dacă vei aștepta câteva ore și îți va fi foame, în timpul travaliului sau după naștere).

Dorina Sorochin ne-a povestit că travaliul a durat șase ore, timp în care medicii i-au permis să mănânce covrigi și ciocolată neagră.

Nu uita de protecția absorbantă pentru pat, indispensabilă în timpul nașterii. Protagonista materialului și-a luat și o plapumă pentru patul de naștere (opțional).

Nou-născutul va fi îmbrăcat într-un body din bumbac, care a fost igienizat (spălat și călcat). Dorina Sorochin are o recomandare pentru viitoarele mame în ceea ce privește tipul de body: să aibă nasturi în față sau într-o parte, pentru că astfel îmbraci mai ușor copilul și eviți să deranjezi partea moale a capului. De asemenea, ar fi bine ca body-urile să aibă și mănuși, pentru a evita riscul de a le pierde.

O altă recomandare ar fi să excludeți pantalonii pentru nou-născut. Elasticul pantalonilor poate crea disconfort bebelușului, care are rană provocată de tăierea cordonului ombilical.

Alte lucruri importante pentru nou-născut în sala de naștere sunt: căciuliță, ciorapi, plapumă, scutece, o pânză din bumbac (pelincă) și șervețele umede (hipoalergenice și fără miros).

După ce ai fost transferată în salon, vei avea nevoie de următoarele produse de igienă: pastă și periuță de dinți; deodorant (să nu aibă miros foarte puternic); săpun; scutece pentru maturi; absorbante (de 7 picături); aleze/protecții absorbante pentru pat (de dorit 5 bucăți, dimensiuni 60X60 cm); absorbante pentru sâni (aproximativ 5); cremă pentru fisurile la nivelul mameloanelor; pompă de sân (la necesitate); hârtie igienică și hârtie protectoare pentru vasul de toaletă; dezinfectant pentru mâini.

Nu uita de prosoape (unul pentru corp, altul – pentru mâini și față) și de șervețele umede și uscate. Opțional, poți lua trusa de machiaj, gel pentru igiena intimă, o cremă pentru față și mâini.

Protagonista noastră a inclus în trusa de igienă și un pieptene, o oglindă, elasticuri și agrafe. Ea recomandă viitoarelor mame să economisească spațiu în bagaj și să folosească pentru produsele de igienă un container sanitar pentru călătorii.

Dacă vei naște la o maternitate privată, să știi că aceasta oferă: săpun; prosoape; șervețele umede și uscate; scutece pentru maturi; absorbante; aleze/protecții absorbante pentru pat; medicamente; hârtie igienică și hârtie protectoare pentru vasul de toaletă etc.

La categoria haine, vei avea nevoie de două cămăși de noapte cu deschidere în față pentru alăptare, lenjerie intimă din bumbac cu talie înaltă și sutien pentru alăptat. Este important să știi că trebuie să alegi sutieni cu o mărime mai mare, întrucât sânii cresc mult după naștere.

Vei mai avea nevoie de un halat de cameră, șosete și papuci de casă.

Ar fi bine să mai pui în bagaj încărcătorul pentru telefon și bani de buzunar.

Pentru bebeluș va trebui să cumperi următoarele: șervețele umede pentru copii (hipoalergenice și fără miros); scutece (de dimensiune newborn/nou-născut. În primele zile de naștere, sugarii pot fi schimbați și de 10 ori pe zi); protecții absorbante pentru pat (se recomandă 5 bucăți); prosoape, patru pelinci din bumbac.

Nou-născutul va mai avea nevoie de: bețișoare de vată și discuri cosmetice; ulei de corp; cremă pe bază de zinc împotriva eritemului fesier; foarfece special (pentru a evita ca nou-născutul să se zgârâie pe față), tifon medicinal steril și bavetă.

Reține! Maternitatea privată oferă: șervețele umede pentru copii; scutece și protecții absorbante pentru pat; bețișoare de vată și discuri cosmetice, prosoape.

Din bagajul de maternitate nu trebuie să lipsească următoarele haine: body-uri (3); costumaș; șosete; căciuliță; salopetă; mănuși.

Și în acest context, Dorina Sorochin vine cu un sfat: cumpărați haine de aceeași culoare pentru nou-născut, deoarece vor fi mai ușor de spălat în mașină.

Protagonista materialului nostru a ales pentru băiețelul ce urmează să vină pe lume o păturică specială pentru pătucul din salon și un sac de dormit. Evitați astfel riscul ca nou-născutul să pună așternuturile pe cap și să se sufoce.

Dorina a cumpărat și o pernă împotriva plagiocefaliei, destinată să ofere o poziție confortabilă bebelușului și să nu permită capului copilului să se deformeze.

Hainele pentru ieșirea din maternitate pot fi aduse de familie și înainte de externare. Pentru copil sunt binevenite hăinuțe mai groase (în funcție de anotimp), o pătură sau un port-bebe.

De asemenea, pregătește câteva haine comode și frumoase pentru tine. Ai putea avea parte de surprize din partea celor dragi la ieșirea din maternitate, pe care vei dori să le păstrezi într-un album de fotografii.

Pentru a nu uita niciun detaliu important, ar fi bine să scrii într-un carnețel lista cu lucrurile necesare pentru maternitate. Fie că naști într-o clinică privată, fie în una de stat, să nu te emoționezi prea mult când vei vedea geanta pregătită. În curând vei ieși pe ușa casei pentru a te întoarce purtând în brațe comoara cea mai de preț din viața ta.

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.