Școlar

„Munca înseamnă experiență și independență financiară”. Anastasia Sava – o elevă de 16 ani, care a ales să lucreze în vacanță

Postat de iunie 7, 2018 No Comments

Vacanță, odihnă, distracție! Cu aceste cuvinte se asociază, pentru mulți elevi, ultimul sunet. În timpul vacanței, majoritatea elevilor uită de școală și se odihnesc. Unii tineri însă decid să renunțe parțial la odihnă și să muncească în perioada celor trei luni de vară. Motivele sunt diverse: bani, experienţă sau comunicare cu persoane noi.

„Munca îmi oferă experiență și independență financiară”

Pentru Anastasia Sava din satul Costești, absolventă a clasei a IX-a, ultimul sunet înseamnă, în primul rând, începerea examenelor, precum și începerea sezonului de lucru. În timp ce majoritatea colegilor se vor odihni pe parcursul a trei luni de zile, tânăra va munci în calitate de chelneriță la o sală de ceremonii.

„Pentru fiecare elev, ultimul sunet este o mare bucurie, deoarece începe vacanța, începe distracția. Eu am ales să lucrez în această perioadă, deoarece, dacă ai prea mult timp liber, te plictisești. Eu voi utiliza util acest timp”, menționează tânăra.

Astfel, în fiecare weekend, Anastasia este prezentă la sala de ceremonii. Printre obligațiile principale pe care le are se numără: aranjarea tacâmurilor și a farfuriilor, aranjarea bucatelor și deservirea oaspeților.

Pe lângă faptul că este chelneriță, Anastasia are și o responsabilitate în plus. Chiar dacă are 16 ani, tânăra este responsabilă de angajarea chelnerilor și de instruirea lor. Totodată, are grijă ca aceștia să își îndeplinească obligațiunile.

„Am demonstrat că sunt responsabilă și am reușit să obțin încrederea șefilor. Însă, niciodată nu am considerat că dacă am o anumită influență asupra chelnerilor, trebuie să stau și să nu fac nimic. Lucrez împreună cu ei, fac absolut tot ceea ce face un chelner, iar uneori fac chiar și mai mult”, a adăugat Anastasia.

Principalul motiv pentru care tânăra a ales să lucreze este că locul de muncă îi oferă posibilitatea să cunoască multe persoane noi și astfel își dezvoltă abilitățile de comunicare. Un alt motiv sunt banii pe care îi câștigă, recunoaște ea, astfel îi scutește pe părinți de unele cheltuieli.

„Munca înseamnă experiență și independență financiară – lucruri foarte importante pentru un tânăr. Situațiile cu care mă ciocnesc mă ajută să-mi dezvolt anumite abilități, care îmi vor prinde bine, cu siguranță, pe parcursul vieții. Astfel, înțeleg cum stau lucrurile, că nu este totul roz, iar banii nu cad din pod”, spune Anastasia.

Cât ține de bani, eleva menționează că, odată ce a început să lucreze, își permite să fie independentă financiar.

„Datorită faptului că muncesc și am un salariu, nu mai trebuie să cer bani de la părinți de fiecare dată când ies cu prietenii la distracție sau atunci când doresc să cumpăr un anumit lucru. Mă duc la film, la teatru sau îmi cumpăr haine. Fac toate aceste lucruri, cheltuind banii pe care îi câștig”, precizează tânăra.

Părinții o încurajează în ceea ce face.

A fost alegerea ei. Deși la început eram sceptici, acum ne bucurăm pentru faptul că Anastasia a ales să lucreze. Munca o motivează, o ajută să vadă cu alți ochi lucrurile, iar acest fapt ne bucură enorm. O încurajăm în tot ceea ce face. Consider că fiecare părinte trebuie să fie mândru de faptul că copiii lor muncesc. Un loc de muncă de la o vârstă fragedă îi ajută să perceapă în alt mod viața și să înțeleagă că pentru a obține ceva trebuie să depui foarte multă muncă”, a menționat mama Anastasiei.
Pe lângă lucru, Anastasia are și responsabilități casnice.
În timp ce părinții sunt la muncă, Anastasia, împreună cu fratele său, are grijă de gospodărie.

„Poți să combini lucrul cu distracția și să te simți împlinită”

Anastasia spune că munca nu o împiedică să se distreze.

„Eu lucrez în fiecare weekend. Din acest motiv, nu merg la discotecă sau în alte locuri unde merg prietenii mei. Uneori, sunt tristă din această cauză, însă atunci când merg la lucru și realizez că o să câștig bani, uit de supărare. Eu recuperez acest timp în cursul săptămânii. Merg la piscină, la film, la teatru. În această vară urmează să merg la tabără, la mare și voi călători în Rusia. Deci, dacă dorești, poți să combini lucrul cu distracția și să te simți împlinită”, menționează eleva.

Astfel, în cursul săptămânii, Anastasia citește, mănâncă cireșe și se bucură de vacanță, ca toți colegii săi.În viitor, Anastasia își dorește să facă o facultate și, în același timp, să lucreze. Asta, deoarece, spune ea, fiecare tânăr trebuie să cunoască și să înțeleagă cum se câștigă banii.

Potrivit unui sondaj realizat de UNDP Moldova în 2017, lipsa experienţei de muncă este un obstacol major pentru tinerii care sunt în căutarea primului loc de muncă. Viziunile tinerilor și ale angajatorilor sunt foarte divergente: responsabilii de angajare din sectorul privat consideră că tinerilor le lipsesc competenţele relevante, pe când tinerii consideră că oportunităţile lor sunt destul de limitate și lipsa experienţei de muncă este o constrângere majoră.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Abilitare prin comunicare”, susținut de Reprezentanța IM Swedish Development Partner. IM și donatorii săi inițiali nu împărtășesc în mod obligatoriu opiniile exprimate de organizația parteneră și doar autorul este responsabil pentru conținut.

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.