Skip to content Skip to footer

Moment istoric: Persoanele HIV pozitive din R. Moldova vor putea beneficia de fertilizare in vitro

Persoanele care trăiesc cu HIV vor putea beneficia de serviciile de fertilizare in vitro. Este posibil după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un Ordin prin care exclude interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații HIV pozitivi, această decizie fiind calificată drept un „eveniment istoric” de către Asociația „Inițiativa Pozitivă”. 

Interdicția respectivă fusese impusă anterior din cauză că nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil. În prezent însă, riscul de transfer al virusului HIV de la mamă la făt este redus considerabil dacă viitoarea mamă urmează cu strictețe tratamentul.

Conform Ordinului nr. 83, procedura FIV va fi admisă pentru persoana HIV pozitivă dacă vor fi respectate următoarele condiții:

  • Urmarea strictă a tratamentului antiretroviral.
  • Nivelul încărcăturii virale HIV nu mai mare de 40 copii/ml sau nedetectabil nu mai puțin de șase luni.
  • Lipsa imunosupresiei – nivelul CD4>500 celule/μl (se referă numai la femeia HIV pozitivă).

„Este un caz când oamenii nu au tăcut, asociațiile obștești s-au autosesizat și au căutat soluții, iar autoritățile au ascultat și au soluționat problema. Acum, orice cuplu din Moldova, indiferent de statutul HIV, are șansa să aibă copii”, a menționat directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

Problema a fost scoasă la iveală în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când AO „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport. În 2019, organizația nonguvernamentală „Mamele pentru viață” a comunicat despre un caz când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertlizare in vitro. În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ca rezultat, în luna decembrie 2019 a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinele Ministerului.

„Ca femeie care trăiește cu HIV de 21 de ani, am trecut prin momentul când am fost nevoită să mă împac cu gândul că, posibil, nu voi mai putea avea copii niciodată. Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare. Faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii nu le ajută deloc.

Eu le înțeleg pe aceste femei, știu prin ce trec ele. Asta m-a motivat cel mai mult să mă implic și să depun tot efortul, ca femeile care trăiesc cu HIV să poată avea copii. Toate femeile au dreptul să aibă copii și nimeni nu poate să le ia acest drept”, susține președinta Asociației Obștești „Mamele pentru viață”, Irina Belevțova.

În Republica Moldova, conform datelor estimative ale Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă suferă de o formă sau alta de infertilitate. Pentru 2,5% dintre femei, fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.