Moldovenii consumă de 2 ori mai multă sare decât norma. Autoritățile au lansat o campanie de informare
Știri

Moldovenii consumă de 2 ori mai multă sare decât norma. Autoritățile au lansat o campanie de informare

Moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (până la 5 g/zi), echivalentul unei lingurițe. În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi campania „Redu sarea din mâncare”, cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Cetățenii vor fi informați sistematic prin spoturi video, audio și prin materiale informaționale care au fost distribuite în toate instituțiile medicale din țară. Totodată, autoritățile intenționează să ajusteze cadrul legislativ și să discute cu producătorii de produse alimentare pentru a reduce cantitatea de sare. Autoritățile doresc astfel ca, până în anul 2025, să reducă cu 30% consumul de sare și cu 25% rata deceselor premature din cauza bolilor cardiovasculare.

„Obiceiurile alimentare se formează din copilărie, de aceea este foarte important să educăm copiii în spiritul unui mod de viață sănătos. Ei preiau exemplu de la părinți, bunici, profesori. Rolul de a reduce aceste obiceiuri revine tuturor”, susține Viorica Crețu, directoarea adjunctă a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare în Republica Moldova.

Printre principalele cauze ce duc la un consum sporit de sare se numără adăugarea sării în exces în mâncare și la prepararea bucatelor. Aproximativ 2/3 din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele alimentare procesate, precum:

  • pâinea;
  • mezelurile și afumăturile;
  • cașcavalul;
  • brânza tare;
  • peștele afumat și sărat;
  • plăcintele;
  • dulciurile;
  • pizza;
  • murăturile.

Pâinea continuă a fi produsul cu cea mai mare cantitate de sare (100 g de pâine conțin în medie 1,85 g de sare). Peste o jumătate din populație (55,4%) consumă pâine de 2–3 ori pe zi, o proporție mai mare fiind înregistrată în rândul populației rurale (61,6%).

Consumul ridicat de sare duce la apariția hipertensiunii arteriale, cauza principală a bolilor cardiovasculare, a atacurilor de cord și cerebrale.

„În Republica Moldova, 606 000 de persoane au tensiunea arterială ridicată, această cifră fiind în creștere, la fel ca numărul atacurilor de cord sau cerebrale. Consumul excesiv de sare este un factor de risc pentru sănătatea populației. Campania vine să susțină angajamentul asumat de Minister de a reduce consumul de sare în rândul populației, prin ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la obiceiurile alimentare nesănătoase și respectarea unui mod sănătos de viață”, a declarat Alexandru Voloc, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La rândul său, Stela Gheorghiță, coordonatoarea de programe a Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, a menționat că reducerea cantității de sare este unul dintre obiectivele de bază la nivel global, regional și național, pentru a reduce povara bolilor nontransmisibile:

„Consumul sporit de sare este un factor determinant important al hipertensiunii arteriale în rândul bărbaților și femeilor. Reducerea consumului ar îmbunătăți starea de sănătate a populației prin diminuarea numărului de boli cardiovasculare și, prin urmare, a ratelor înalte de deces”. 

Totodată, pe pagina Prosanatate.md puteți afla ce alimente procesate și obiceiuri alimentare duc la un consum ridicat de sare, precum și ce puteți face pentru adoptarea unui mod de viață sănătos.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.