Moldoveanca depistată cu Coronavirus de tip nou a părăsit spitalul din Italia și a revenit în Moldova în stare critică
Bebeluș

Moldoveanca depistată cu Coronavirus de tip nou a părăsit spitalul din Italia și a revenit în Moldova în stare critică

Femeia depistată pozitiv la testul pentru infecția cu Coronavirus, de pe cursa Milano-Chișinău, a fost internată anterior într-un spital din Italia, unde i-a fost prescris tratament cu antibiotice. Aceasta însă a părăsit spitalul și a revenit în Republica Moldova. Acum se află în stare gravă, dar stabilă. 

Femeia nu a prezentat, în fișa epidemiologică, nicio informație despre starea ei de sănătate precară și nici nu a informat însoțitorii de bord că se simte rău. De astăzi, în Moldova a fost emis Cod Portocaliu de alertă în legătură cu răspândirea coronavirusului. Declarațiile au fost făcute de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la Ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Aeronava a fost dezinfectată și a efectuat alte două curse. În schimb, întreg echipajul a rămas în Republica Moldova, pentru a fi monitorizat. Premierul Ion Chicu a anunțat că medicii de la Chișinău au luptat toată noaptea pentru a stabiliza starea de sănătate a femeii care a revenit ieri din Italia. Pe lângă faptul că este infectată prin Coronavirus de tip nou, aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderabilitate de gradul 2 și hipertensiune. De asemenea, are bronhopneumonie bilaterală și insuficiență respiratorie acută.

Între timp, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au identificat datele de contact ale persoanelor de pe ruta Milano-Chișinău. Specialiștii au atenționat, pe parcursul nopții, 45 de persoane care s-au aflat în avion în apropierea femeii, să stea la domiciliu timp de 14 zile. Fiecare persoană va fi monitorizată de medicul de familie.

„Ceilalți pasageri, la fel, sunt informați despre obligativitatea autoizolării la domiciliu timp de 14 zile. Cu regret, sunt și persoane dintre cele 45 cu risc înalt care intenționează să părăsească teritoriul R. Moldova în următoarele zile. Ne vom consolida eforturile cu Poliția de Frontieră, ca să nu expunem riscului și alți oameni. Vom solicita persoanelor să nu părăsească teritoriul R. Moldova”, a adăugat ministra Viorica Dumbrăveanu.

În context, autoritățile îndeamnă populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină, precum și să evite participarea la activitățile în masă. În cazul apariției simptomelor, precum tuse, febră, rinoree, să apeleze imediat Serviciul 112.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.