Skip to content Skip to footer

Moldova acceptă, înțelege și iubește copiii cu autism. Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, într-o galerie FOTO

„Accept. Înțeleg. Iubesc” – cu acest mesaj zeci de oameni, în special părinți cu copii, au ieșit ieri în centrul Chișinăului pentru a-și exprima solidaritatea față de persoanele care suferă de autism. Acțiunea a avut loc în contextul Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, declarată sărbătoare în decembrie 2007 de către Națiunile Unite. 

La nivel mondial, culoarea albastră reprezintă culoarea persoanelor cu autism și semnifică puritatea, spiritul tânăr și aptitudinile persoanelor cu autism. Din acest motiv, și pe fațada Primăriei Chișinău au fost proiectate lumini albastre.

Ceremonia de iluminare a fost deschisă de primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, care a accentuat cât de important este să fim alături de copiii cu autism și să-i integrăm în societate:

„Trebuie să conștientizăm că putem să îi integrăm pe copiii autiști, să avem grijă de ei și să îi introducem în colectivitate. Ar fi bine ca statul să se implice cât mai mult în acest proces și să asigure familiilor tot suportul necesar. Ar trebui să fim o societate în care nimeni nu rămâne în urmă”.

Ulterior, cei prezenți la eveniment au mers în scuarul Catedralei, unde au format din lumânări „SOS Autism”, după care au lansat lampioane albastre.

„SOS Autism face evenimente în această zi încă din 2008, de când a fost fondată organizația noastră. Și anul trecut am participat în cadrul campaniei internaționale „Light it up Blue”. Am iluminat clădirea unui hotel din Chișinău, însă nu am făcut-o oficial. În acest an, chiar le-am scris celor care organizează campania. „Light it up Blue” presupune iluminarea unei clădiri cu o însemnătate culturală, istorică sau a unei clădiri de stat. Datorită amplasării Primăriei, multă lume se va interesa de acțiune și va afla despre autism. Vrem să tragem un semnal de alarmă, să spunem lumii întregi că există asemenea afecțiune. Vrem să facem un pas spre societate, dar trebuie ca și societatea să facă un pas în direcția copiilor noștri, să vadă câte eforturi depunem”, a relatat pentru suntparinte.md Olga Guzun, PR manager la AO „SOS Autism”.

La eveniment a fost prezentă și fanfara Poliției de Frontieră care și-a propus să atragă atenția asupra acțiunii de promovare a drepturilor persoanelor cu autism.

Pe parcursul zilei, toți cei care au dorit să susțină copiii care suferă de autism au putut să se fotografieze lângă un panou instalat în scuarul Catedralei. Totodată, copiii care frecventează AO „SOS Autism” au beneficiat de două ore gratuite de terapie. Începând cu ora 16:30, copiii, împreună cu familiile acestora și terapeuții, s-au distrat la Panda Kids.

Organizația Mondială a Sănătății a acordat autismului statut de epidemie, deoarece este tulburarea cu cea mai mare rată de creștere – 13% anual. Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale indică faptul că, în Republica Moldova, la finele anului 2016, în supravegherea medicilor psihiatri se aflau 366 pacienți diagnosticați cu autism infantil, dintre care 349 copii. În anul 2017 au fost identificate alte 62 de cazuri noi de Tulburare de Spectru Autist (TSA).

Nu există niciun tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 de luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială sporesc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie.

Fotografiile au fost realizate de Alina Găină 

Vezi și:

O zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Copilul cu autism care a învins tăcerea

Viitorul copiilor cu autism depinde de ce-i învățăm azi

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.