Miturile despre alăptare, demontate în cadrul Caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, la Tiraspol și Rîbnița
Bebeluș

Miturile despre alăptare, demontate în cadrul Caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, la Tiraspol și Rîbnița

Mamele care alăptează trebuie să respecte un regim alimentar strict și să consume cât mai multe lichide. Sunt câteva dintre miturile frecvent întâlnite de părinți, care le induc în eroare pe mamele aflate la prima experiență și care au fost spulberate în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” – ajunsă în orașele Tiraspol și Rîbnița.

Părinții și femeile însărcinate s-au informat din prima sursă despre beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, precum și despre avantajele laptelui matern faţă de cel praf. Atunci când este vorba de alăptare, informarea din prima sursă este extrem de importantă. În caz contrar, miturile existente sunt împărtășite și respectate de mămicile fără experiență, complicațiile în astfel de cazuri fiind inevitabile. Potrivit specialiștilor de la Institutul Mamei și Copilului, cele mai multe mituri țin de alimentația mamei.

„Faptul că trebuie să fie respectată o dietă strictă – este un fals. Mămicile au nevoie doar de o alimentație echilibrată, adică fără excese, care să includă fructe și legume. Ultimele nu vor face niciun rău bebelușului, desigur dacă sunt ecologice, dacă nu conțin nitrați. Acest mit este corelat cu altul: dacă mama mănâncă tot de ce îi este poftă, copilul va avea colici. Iarăși, este o afirmație falsă. Ceea ce ajunge în intestinul mamei nu are cum să ajungă în lapte.

Un alt mit spune că o femeie care alăptează trebuie să bea foarte multe lichide. De fapt, ea trebuie să bea atât cât îi cere organismul. Și ultimul e legat de vegetarianism – o femeie vegetariană poate alăpta fără probleme, cu condiția că va consuma acea cantitate zilnică de proteine vegetale, de care are nevoie organismul ei”, a menționat Iulia Iacubenco, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la doi ani.

Victor Palamarciuc, șef la secția de reanimare și terapie intensivă a nou-născuților, Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol, susține că „avantajele alăptării pentru copil sunt numeroase. Laptele matern este cea mai bună hrană, deoarece conține toate substanțele necesare pentru creșterea organismului, în special pentru dezvoltarea creierului bebelușului”.

Consultanta în alăptare Alina Shmurum le-a povestit celor prezenți că „după 1 an de alăptare, laptele își schimbă compoziția. Din funcția de hrană de bază el capătă mai mult o funcție de protecție împotriva virusurilor și bacteriilor. Chiar și în al treilea an de alăptare, această funcție se păstrează. Având în vedere că imunitatea copilului se formează până la 5 ani, este foarte important ca mamele să îi ofere acest fundament, sub formă de lapte matern”.

Mămicile au nevoie de sfaturi și sprijin în primele minute după naștere. Începând cu anul trecut, la maternitatea din orașul Tiraspol, o echipă de consultanți le instruiesc cum să alăpteze corect, pentru a evita complicațiile și situațiile neplăcute, atât pentru ele, cât și pentru nou-născuți.

„În 2018, cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății, am creat în cadrul maternității o echipă care susține și promovează alăptarea. Sarcina noastră este să explicăm lăuzelor sau gravidelor cât de importantă este alăptarea, cum trebuie să fie alăptat corect copilul, cât de frecvent trebuie să fie alăptat. Am instruit și personalul spitalului. Suntem mereu gata să ajutăm orice femeie care se confruntă cu probleme în procesul de alăptare.

Datele statistice arată că în 2018 numărul nou-născuților alipiți la sân în sala de naștere a crescut de la 69% la 84%, comparativ cu 2016 și cred că această cifră confirmă că mergem în direcția corectă. Desigur, tindem spre o rată de 100%”, a declarat Svetlana Makoveeva, medic-șef adjunct la Centrul de asistență medicală primară din or. Tiraspol.

Discuțiile cu specialișii au fost utile pentru toți participanții, care au avut posibilitatea să pună întrebări și să se consulte cu experții.

Elena Pikaleova, mămică: „Pentru mine a fost un eveniment foarte util, am aflat multe lucruri noi, bunăoară, că pot alăpta copilul chiar și mai mult de 2 ani, că nu e nevoie să respect o dietă, că pot mânca practic orice, important e să urmăresc reacția copilului”.

Ludmila Melnicenco, mămică: „Mă bucur că am ajuns la acest eveniment. Pentru mine a fost foarte important să aflu dacă mai există o șansă să restabilesc alăptarea, pentru că, după două luni de alăptare, copilul meu nu se mai sătura și am trecut la laptele praf. Specialiștii mi-au insuflat speranță, mi-au explicat cum aș putea face acest lucru. Voi încerca să pun în practică toate sfaturile lor. De asemenea, m-am bucurat să aflu că multe restricții alimentare, în care eu credeam, nu sunt valabile”.

Natalia Năstas, mămică: „Am adresat mai multe întrebări și la toate am aflat răspunsuri de la specialiști. M-a interesat în special cum să închei procesul de alăptare, ce trebuie să mâncăm noi, mamele, când alăptăm. Ar fi foarte bine să fie organizate mai multe evenimente de acest fel”.

Tatiana Piragovskaia, mămică: „Astăzi am aflat că, în primele 36 de ore de la naștere, trebuie să mă străduiesc să țin bebelușul în brațe cât mai mult posibil, am aflat cum să poziționez corect copilul la sân, cum să mă alimentez, cum să încheiem alăptarea. Mi-a plăcut că au fost mulți specialiști, că toții au fost receptivi, fiecare prezentare a fost interesantă”.

Campania de informare este organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat pe data de 31 iulie, la Căușeni, și a ajuns în Chișinău, Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul, Comrat, Tiraspol și Rîbnița.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.