Util pentru părinți

Mituri și realități despre copiii cu autism

Postat de mai 30, 2017 No Comments

Autismul este o tulburare care afectează tot mai mulți copii din întreaga lume. În timp ce medicii nu pot oferi prea multe răspunsuri despre această afecțiune, apar tot mai multe mituri despre autism, care trebuie combătute.

  • Mit: Autismul este o boală;

Adevăr: Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează abilitățile de comunicare, socializare și imaginație ale copilului. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor diagnosticate cu autism a crescut cu 600%.

  • Mit: Autismul este cauzat de vaccin;

Adevăr: Cauzele apariției autismului nu sunt cunoscute, specialiștii menționând factorii de mediu, dereglările neurologice și genetice. Specialiștii susțin cu tărie că ipoteza precum că autismul este provocat de vaccin este un mit. Copilul se naște cu afecțiunea dată, prin urmare nu este o consecință a vaccinului. Mai mult, copiii cu autism nu au contraindicații de a fi vaccinați.

  • Mit: Copiii cu autism sunt violenți, deoarece ei nu se pot exprima altfel;

Realitate: Uneori, copiii cu autism se simt frustrați pentru că nu sunt înțeleși, la fel ca în cazul copiilor tipici. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt persoane violente. Țipatul, aruncatul, trântitul pe jos, lovitul cu capul de pereți, mușcatul, automutilările sunt modul lor de a comunica, pentru că nu o pot face prin cuvinte. Închideți ochii și închipuiți-vă că ați nimerit într-o lume străină, într-o altă epocă, unde nu înțelegeți limba și nimeni nu vă înțelege. Nu aveți dicționar, hartă, vă este frig și foame, dar nimeni nu înțelege ce spuneți și nu înțelegeți ce vi se spune? Cât ați rezista până să începeți să strigați?

  • Mit: Autismul este rezultatul unei educații proaste;

Realitate: Poate fi destul de iritant să saluți cu entuziasm un copil cu autism, iar el să nu-ți răspundă sau să acționeze ca și cum nu ar fi nimeni în preajmă. Ei nu o fac intenționat. Le este foarte greu să filtreze infomația auditivă, să se concentreze pe vocea dvs. și cu atât mai mult să înțeleagă ceea ce spuneți.

  • Mit: Autismul este o deficiență a creierului;

Realitate: De fapt, autismul este o suprasolicitare a creierului, deoarece creierul unui copil cu autism lucrează cu 35% mai mult și mai rapid decât creierul unei persoane tipice. El simte, aude, vede, miroase mai bine decât noi cu 35%. Imaginați-vă cum e să trăiți într-o lume unde sunetele sunt cu 35% mai stridente, soarele cu 35% mai luminos, mirosurile cu 35% mai intense și vedeți absolut toate vietățile din jurul dvs., chiar și pe cele mai mici.

De fiecare dată, copiii cu autism văd noi și noi detalii. De exemplu, ei nu se uită în ochi, nu din cauză că nu vă respectă, ci din cauză că ei nu văd fața dvs. în ansamblu, ci în detalii. Ei văd fiecare pistrui, fir de păr, punct, rid. Putem spune că, pentru ei, fața dvs. este nouă de fiecare dată. De aceea, ei se concentrează pe aceste detalii și nu mai pot procesa informația auditivă. Nu insistați dacă el nu se uită în ochi.

  • Mit: Copiii cu autism preferă să stea izolați și nu vor să-și facă prieteni;

Realitate: Autismul se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare și interacțiune, de relaționare și integrare socială și prin comportamente stereotipizate și repetitive. De aceea, ei pot părea neprietenoși din cauză că ei nu știu cum să spună unele lucruri sau să își demonstreze prietenia.

  • Mit: Terapia ABA este dresură;

Realitate: A fost dovedit științific că terapia ABA, bazată pe analiza comportamentală și modificarea acesteia, este una eficientă. Cu timpul, copilul cu autism dobândește abilități de autoservire, comunicare și de relaționare socială. Se recomandă ca această terapie să fie practicată chiar din momentul când copilul a fost diagnosticat și pe tot parcursul vieții.

  • Mit: Copiii cu autism sunt genii;

Realitate: Acești copii nu sunt în mare parte nici genii și nici retardați, sunt niște copii care au o traiectorie de dezvoltare diferită. Ce merge bine la unul poate să nu funcționeze la altul, dar toți sunt niște copii minunați care vor să comunice și să cunoască lumea, doar că o fac prin instrumente diferite de cei tipici.

Copiii cu autism își au undeva rostul. Într-o lume dominată de gadgeturi, tehnologii și un flux mare de informații, oamenii tipici se concentrează asupra unui lucru nu mai mult de opt secunde, în timp ce copiii cu autism pot să se concentreze ore în șir și să exceleze în diferite domenii.

  • Mit: Autismul se manifestă la copii care provin din familii de intelectuali;

Realitate:  Copii cu autism pot apărea în diferite familii indiferent de nivelul social sau gradul de intelectualitate, grup etnic, religie, rasă, profesie, nivel de venit. Aceste lucru a fost demonstrat de Centrul USA pentru controlul bolilor și prevenirea autismului și a rețelelor de monitorizare a dizabilităților pentru dezvoltare.

  • Mit: Copiii cu autism nu sunt empatici;

Realitate: Persoanele cu autism au de multe ori dificultăţi în înţelegerea mesajelor subtile, a limbajului corporal sau a anumitor gesturi. Din acest motiv adesea nu îşi dau seama când cineva este trist sau furios, dacă mesajele nu sunt clare şi concludente. La fel, nu înţeleg glumele, ironia sau sarcasmul.

În Republica Moldova sunt circa 366 de persoane cu autism, număr care crește de la un an la altul.

Lasă un comentariu