Mirela Urușciuc, despre proiectul „MamaLiga”: „Riscul pe care ni l-am asumat a fost un mare gest de curaj”
Util pentru părinți

Mirela Urușciuc, despre proiectul „MamaLiga”: „Riscul pe care ni l-am asumat a fost un mare gest de curaj”

By 07/12/2017 decembrie 14th, 2020 No Comments

Sursa foto: omactiv.md

Cu siguranță, mulți dintre voi au auzit despre „MamaLiga”, comunitatea mamelor active care vor să dobândească un șir de abilități plăcute și utile, precum dans, limbi străine, handmade etc. Puțini însă cunosc cât de grea a fost lansarea și menținerea acestui proiect, mai ales că este unul special – mamele dansează și fac exerciții, în timp ce copiii lor se află în sling. 

Ideea de a deschide un asemenea centru de antrenamente aparține Mirelei Urușciuc, coregrafă de profesie. Mirela mai este fondatoarea unui proiect format din dansatori și actori, Art Group Avanti, care oferă servicii de divertisment la evenimente.

„MamaLiga” a fost lansată fără strategii și schițe. A pornit dintr-o scânteie, după cum povestește Mirela. Totul a început după ce Mirela a cunoscut-o pe Geta Rasciuc, cea care a adus în Republica Moldova cea mai utilă și veridică informație despre babywearing, însoțită de propriile sisteme de purtat:

„Am mers la prima petrecere organizată de Ask a MOM. Întrucât venisem singură, încercam să mă alipesc vreunui grup, să socializez cu mămicile prezente. M-am apropiat de Geta Rasciuc, care povestea foarte aprins despre slinguri și beneficiile acestora. Ea m-a văzut interesată de subiect, m-a integrat în discuții, întrebându-mă direct cine sunt și cu ce mă ocup. I-am răspuns că-s un soi de coregraf pe „pauză”. Eram cumva debusolată, la prima sarcină, primul hop din cariera de dansatoare, respectiv nici nu știam dacă voi avea sau nu posibilitatea să revin vreodată la această meserie. Geta, foarte entuziastă din fire, nu a ezitat să-mi spună că s-ar putea de făcut ceva și cu copilul la piept, trebuie doar să-ți aduni curajul necesar și să-ncerci”.

După ce a cumpărat, pentru prima dată, un sling, care avea vreo 3 metri lungime, Mirela a încercat să îl testeze cu băiețelul ei. Pe YouTube totul arăta simplu, însă în realitate era mult prea greu. Și acum Mirela își amintește amuzată că se panica din cauza wrapului ei elastic, că atașarea nu arăta deloc ca în video, că îi părea procesul mai ceva ca un normativ la armată. În cele din urmă, a reușit.

„Titus avea colici și plângea încontinuu. După ce l-am pus în sling, am început să ne plimbăm prin apartament. În sfârșit, savuram o alternativă mult mai comodă a ținutului în brațe, săream, mă roteam, balansam de pe-un picior pe altul, încercam în toate modurile să-i calmez durerile de burtică ale piciului. Paradoxal, dar pentru prima oară ceva avuse efect, Titus s-a liniștit. Aceasta m-a motivat și m-a inspirat”, adaugă Mirela Urușciuc.

Pe atunci, purtatul era ceva relativ exotic pentru țara noastră. Asta-n contextul în care, în Europa, mămicile deja organizau tot felul de flashmoburi purtărețe. Se crease cumva nevoia unui boom în acest sens. Probabil, sarcina Mirelei venise cu o menire pe care urma să o afle.

Într-o zi, Mirela a scris pe Facebook, în grupul „Ask a Mom”, că ar fi dispusă să organizeze dans în sling pentru mămicile din Moldova. Atunci a început marea nebunie:

„Multe mame au manifestat interes, respectiv mă simțeam responsabilă pentru încrederea pe care am primit-o. Au urmat emoții mari, piedici și dubii. Pentru început, am căutat o sală pentru antrenamente, aveam nevoie de vreo 200 de metri pătrați, de condiții bune, ca pentru copii, însă pentru aceste plăceri și costurile erau mari – circa 1.000 de euro pe lună doar pentru închirierea spațiului. Nu știam cum să procedez, nici măcar nu știam câte mămici vor veni. Să mă bag sau să stau cuminte-n banca mea, să nu risc? În cele din urmă, am găsit sală relativ potrivită și am făcut o zi de probă”.

Ziua de 23 mai, 2015 a fost mai „plină” decât și-ar fi imaginat Mirela – peste 40 de mame gata de antrenament, mulți copii: unul plângea, altul voia să fie hrănit, al treilea voia să zburde. Cert e faptul că, după lecția de probă, Mirela a primit tot mai multe încurajări de la mame ca să continue proiectul.

Întrucât era ceva nou pentru țara noastră, presa le vizita sistematic, filma și scria reportaje despre mămicile curajoase care dansează cu picii la piept. Prima „ieșire-n lume” a fost la doar o săptămână distanță, pe data de 1 iunie, în cadrul „Kid’s EXPO”, unde, după câteva repetiții, cu o coregrafie încă experimentală și multe emoții, mămicile au ieșit pe scenă, ca să danseze în tandem cu copiii lor. Aplauzele ce au urmat au confirmat succesul proiectului.

Pe data de 5 septembrie, MamaLiga și-a deschis primul sediu, deja cu un spectru mai larg de servicii propuse, mai multe activități kids and family friendly. Cel mai mare impediment era instabilitatea publicului-țintă, întrucât prezența mamelor la lecții depindea nemijlocit de starea copilului. Cheltuielile continuau să crească, iar chiria era achitată dintr-un buget auxiliar, care nu viza activitatea clubului în sine. La un moment dat, când proprietarul sălii a majorat taxele, „MamaLiga” a fost nevoită să se mute.

„Publicul mame-copii este unul pretențios. Orice condiție meteorologică e un impediment (vânt, frig, ploaie, ninsoare, caniculă), asta mă ținea întotdeauna cu garda ridicată. Le spuneam fetelor că, pentru ca lecția să aibă loc, e nevoie de măcar patru mămici. Datorită lor, fetelor care au fost fidele și au venit sistematic, am reușit să rezistăm. Am schimbat vreo patru locuri, mamele rămânând, în mare parte, aceleași. Nucleul, motorașul, forța echipei se afla în acele mămici pe care nu le oprea nimic, anume ele au păstrat MamaLiga până în prezent”, povestește Mirela.

În martie curent, grupul „MamaLiga” a impresionat juriul de peste Prut prin prestația excepțională la concursul „Românii au Talent”. Jurații le-au oferit patru de „DA”.

„Ca să participi într-un show de asemenea amploare e nevoie de mult curaj și încredere că faci bine ceea ce faci. Indiferent de experiența scenică pe care o ai, e o emoție pe care trebuie să o depășești. Mă bucur că membrii juriului au apreciat nu atât talentul de a dansa, cât îndrăzneala fetelor de a depăși o zonă de confort, de a savura din plin maternitatea. Cei mici nu sunt un impediment în îndeplinirea visurilor. Pentru mine, perioada de maternitate a fost o răscruce, un moment de decizie în raport cu ceea ce fac cu viața mea: mă întorc la ce aveam, la vechile activități, sau risc, ca să gust din noi experiențe? Riscul pe care ni l-am asumat a fost un mare gest de curaj. Dacă nu am fi făcut pasul potrivit la momentul potrivit, nu am fi avut ce avem acum, o comunitate mai mult decât sportivă sau artistică. Suntem prietene, suntem o familie”, mai spune conducătoarea grupului.

Toate ideile și proiectele Mirelei sunt susținute de soțul său, Dumitru Urușciuc, despre care Suntparinte.md a scris că își poartă copilul în sling la serviciu și antrenamente. Astfel, familia Urușciuc vrea să demonteze mitul precum că nu poți merge la serviciu sau nu poți face sport, dans, fitness împreună cu cel mic. Trebuie doar să existe voință!

Mottoul Mirelei Urușciuc – „Când mi-am pus prima dată copilul în sling, a fost pentru ca să îl calmez, pentru că avea colici. Am început să dansez și m-am uitat cu coada ochiului în oglindă și mi-am zis că poate mai sunt mame care vor să facă și altceva”. 

Menționăm că Mirela Urușciuc se numără printre speakerii primei ediții „WOW Business Mom”. Suntparinte.md a fost partenerul media al evenimentului.

Foto: MamaLigaMirela UrușciucArt Group Avanti

Vezi și:

Despre afacerea de succes a Adrianei Arnaut, inițiată în concediul de maternitate: „E greu, dar sacrifici și lucrezi”

Cum a combinat Olga Țăpordei afacerile cu maternitatea: „Ajungeam la ascensor, lacrimile curgeau, aveam un tremurici”

Daniela Reniță – artista handmade care a lansat o afacere din pasiunea de a crea pentru copilul său

Cine este femeia din spatele „Evaśport”: „Să nu ne temem, trebuie să depășim fricile și să creștem!”

Mama, bloggerița și artista handmade Ana-Irina: „Niciodată nu voi promova un produs pe care nu l-am testat”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.