Minigranturi pentru 10 școli din raioanele Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni
AdolescentȘcolar

Minigranturi pentru 10 școli din raioanele Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni

Sursa foto: Freepick.com

Zece instituții de învățământ din raioanele Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni vor primi câte un minigrant în valoare de 1.000 de dolari, pentru a implementa o inițiativă locală care va contribui la îmbunătățirea sănătății fizice și psihologice a tinerilor și adolescenților.

Minigranturile vor fi oferite ca parte a Programului de promovare a educaţiei pentru sănătate al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA Moldova) și al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova (MECC), în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri (fondatorul Suntparinte.md).

Cele zece instituții de învățământ sunt:

  1. Liceul Teoretic „Alexandru Donici”, s. Peresecina, Orhei
  2. Gimnaziul „Vasile Lupu”, s. Susleni, Orhei
  3. Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, s. Giurgiulești, Cahul
  4. Gimnaziul „A. Pușkin”, s. Burlăceni, Cahul
  5. Gimnaziul „Grigore Vieru”, s. Sărata Veche, Fălești
  6. Gimnaziul Popovca, s. Popovca, Fălești
  7. Liceul Teoretic „Olimp”, or. Rezina
  8. Gimnaziul Păpăuți, s. Păpăuți, r. Rezina
  9. Liceul Teoretic Sculeni, c. Sculeni, r. Ungheni
  10. Gimnaziul Cioropcani, c. Cioropcani, r. Ungheni

În continuare, fiecare instituție va crea un grup de inițiativă format din tineri, părinți, cadre didactice și administrația publică locală, după care va depune o propunere de proiect. Va fi binevenită implicarea tuturor membrilor comunității, inclusiv financiar, astfel încât acțiunea să aducă rezultate pe termen lung și să implice un număr mare de tineri.

În luna mai, 43 de cadre didactice și manageriale, psihologi școlari și asistenți medicali care activează în cele 10 școli au participat online la un program de formare profesională pentru implementarea curriculumului la disciplina opţională „Educaţie pentru sănătate”.

Sursa foto: Suntparinte.md

Activitățile din cadrul Programului sunt realizate în conformitate cu Memorandumul de colaborare între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova). Potrivit Memorandumului, MECC şi UNFPA vor colabora pentru a instrui cadrele didactice, a informa elevii şi părinții în domeniul educației pentru sănătate și a spori participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor. De asemenea, vor fi dezvoltate parteneriate cu centrele de sănătate prietenoase tinerilor, organizaţiile nonguvernamentale şi de tineret, precum şi cu alţi parteneri de dezvoltare, pentru a servi interesului superior al tinerilor la educaţie de calitate, inclusiv la educaţie pentru sănătate.

Disciplina opțională „Educație pentru sănătate” a fost introdusă în școlile din R. Moldova în anul 2015, pentru clasele I-XII. Este singura disciplină care abordează într-un mod complex aspectele ce țin de alimentație, dezvoltarea sănătoasă a corpului uman, sănătate mintală, sănătate reproductivă, prevenirea violenței și a abuzului de substanțe nocive etc. Este predată gradual, în funcție de vârsta și necesitățile elevilor. Toate acestea îi ajută pe adolescenți și tineri să înțeleagă mai bine schimbările prin care trec, să evite comportamentele riscante și să ia decizii informate.

În anul de studii 2020-2021, peste 25 000 de elevi din 452 de instituții de învățământ din întreaga țară au ales „Educație pentru sănătate”, fiind una dintre cele mai solicitate discipline școlare la nivel național. Din acest număr, 5.452 de elevi își fac studiile în cele cinci raioane incluse în Program (Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni), în creștere față de anul 2019-2020 (4.839 de elevi).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.