Mii de elevi din țară sunt supuși violenței în școli. Profesorii vor fi instruiți să combată fenomenul
Știri

Mii de elevi din țară sunt supuși violenței în școli. Profesorii vor fi instruiți să combată fenomenul

By noiembrie 16, 2017 No Comments

Anual, mii de copii din Republica Moldova sunt supuși violenței în instituțiile de învățământ. Cele mai multe cazuri se referă la violența fizică, cea emoțională și la neglijare. Un rol important în prevenirea și combaterea acestui fenomen îl au cadrele didactice.

Pentru a-i ajuta pe profesori să reacționeze corect și la timp, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat două publicații în acest sens. Este vorba despre „Ghidul metodologic privind prevenirea violenței în instituția de învățământ” și „Culegerea de acte normative în domeniul protecţiei copilului faţă de violenţă în instituţia de învăţământ”.

Ghidul conține noțiuni despre fenomenul de bullying, informații despre cauzele și factorii care declanșează acest comportament. De asemenea, profesorii pot găsi sfaturi cum trebuie să acționeze ca să prevină și să combată acest fenomen, precum și reguli metodologice de lucru cu elevii.

Culegerea însumă toate actele normative, astfel încât profesorii să aibă la îndemână legile adoptate în acest domeniu.

„Vrem să venim cu un mesaj prin care să menționăm că violența nu trebuie tolerată, oriunde s-ar întâmpla. Prin aceste publicații dorim să abordăm un alt compartiment al acestui fenomen, acel al tachinării între semeni. Până acum, acest subiect nu a fost abordat. Vrem să dezvoltăm capacitățile tuturor profesioniștilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă fenomenul, să prevină și să intervină atunci când este cazul”, a declarat Iosif Moldovanu, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.

Pe parcursul a două zile, va avea loc un atelier de formare cu participarea a 35 de specialiști din toate direcțiile de învățământ din țară. Ei vor învăța ce înseamnă fenomenul bullying și cum se manifestă acesta. De asemenea, profesorii vor fi instruiți cum să identifice și să prevină un caz de violență între copii, precum și cum să combată acest fenomen. Un alt aspect pe care îl vor învăța specialiștii va fi elaborarea unei politici de protecție a copilului în fiecare instituție de învățământ.

Ulterior, aceștia vor avea întâlniri cu reprezentanții instituțiilor de învățământ din raioane, astfel încât informația să ajungă la fiecare profesor.

Publicațiile au fost elaborate de către specialiști din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ONG-ului „Salvați Copiii”, Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și din cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.

În total, cele două publicații au un tiraj de 1.500 de exemplare în limba română și de 500 de exemplare în limba rusă. Acestea urmează să fie distribuite în fiecare instituție de învățământ din țară.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.