Metode să îți motivezi copilul să fie ascultător și rolul recompensei materiale
Util pentru părinți

Metode să îți motivezi copilul să fie ascultător și rolul recompensei materiale

Fiecare copil are nevoie de motivație încă de la o vârstă fragedă. Asta deoarece trăim într-o lume în care domină niște legi, reguli și obligații, iar copilul poate fi integrat în societate, poate fi eficient și funcțional în mediul din care face parte, dacă va corespunde acestor norme. Motivația îi stimulează autodeterminarea și îl ajută să-și aleagă direcția acțiunilor sale.

Suntparinte.md a discutat cu psihologul de familie și cuplu, Victor Strogoteanu, despre recovictor-strogoteanumpensa materială, folosită tot mai des de părinți pentru a-și motiva copilul să fie ascultător, și despre tehnicile eficiente care l-ar determina pe cel mic să își asculte părinții:

Recompensa materială este o modalitate necesară și poate chiar cea mai importantă pentru copil în prima perioadă a vieții. Copilul, fiind limitat în înțelegerea multor lucruri abstracte (reguli, cutume, norme etc), învață că un comportament anume poate aduce beneficii și această înțelegere poate fi percepută prin intermediul schimburilor concrete și materiale (copilul face ce spune adultul și primește o recompensă materială). Dacă să analizăm din punctul de vedere al impactului imediat, putem afirma că aceasta este o modalitate eficientă de a motiva copilul să se comporte în felul în care dorește părintele.

Bineînțeles că această modalitate este necesară și utilă atât timp cât reprezintă o etapă intermediară în procesul de dezvoltare a motivației copilului și nu este modalitatea exclusivă de a-l motiva. Operarea cu obiecte concrete permite copilului să înțeleagă fenomenul interrelaționării: pentru a obține anumite beneficii, copilul trebuie să ofere ceva în schimb (Ex.: Dacă desenezi o floare, primești o bomboană).

În cazul în care recompensele sunt doar de factură materială și reprezintă singurul mod de a motiva copilul, acest lucru poate duce la o fixare exagerată a copilului pe respectivul tip de recompensă. Copilul va fi motivat să genereze anumite comportamente doar când va ști care este recompensa pe care o va primi.

În același timp, recompensele materiale au caracteristica de a se devaloriza în timp și, de fiecare dată, va fi necesar de a mări doza de recompense. Un astfel de copil va crește un adult cu exigențe materialiste mari, va percepe succesul în baza lucrurilor materiale pe care le va deține și va construi relații cu cei din jur conducându-se de beneficiile materiale sau profiturile măsurabile.

Trebuie să recunoaștem însă că sunt multe cazuri în care părinții apelează la violență, strigăte sau avertizări atunci când copiii nu ascultă. Această formă de motivare este numită „motivare negativă”. Copiii care sunt motivați în acest fel ezită să încerce lucruri noi, deoarece motivația de care ei se conduc este de a evita pericolele și, de obicei, evaluează în special riscurile și aspectele neplăcute care pot interveni în cadrul acestor activități. Experiența ne arată că acești copii, deveniți adulți, identifică pericolele chiar și acolo unde ele nu sunt, dezvoltă o gândire catastrofică, iar scenariile de viață pe care le construiesc au o puternică tentă negativă.

Motivând copilul în acest fel, părintele transmite stereotipuri disfuncționale ce țin de rasă, statut social, modalități de a soluționa anumite situații, de a reacționa la anumite situații etc. Astfel, prin felul în care părintele își motivează copilul, își dă o caracterizare a propriei personalități și exprimă experiența proprie. Motivația negativă inhibă acțiunile copiilor – ei devin mai puțin curioși -, nu le favorizează dezvoltarea motivației intrinsece (care vine din interior) și le stimulează concentrarea asupra potențialelor pericole.

În acest context, recomand părinților să atragă atenția la faptul de a fi cât mai răbdători cu copiii lor, deoarece comportamentul copilului nu întotdeauna poate fi ușor înțeles și există probabilitatea ca această înțelegere să fie doar la un pas distanță.

Pentru a motiva eficient un copil este necesar să combinăm recompensele materiale cu cele nemateriale, astfel încât copilul să aibă un spectru de experiențe cât mai larg, care să-i stimuleze activitatea și curiozitatea. Este important ca, odată cu înaintarea în vârstă, copilul să primească recompense materiale mai puține, crescând numărul recompenselor sociale. Pentru a motiva ușor un copil, oferă-i încredere. El va deveni mai motivat intrinsec și va manifesta mai ușor autodeterminare, la fel va manifesta, la rândul său, încredere față de ceilalți.

Un alt mod de a motiva eficient copilul este exemplul personal. Dacă părintele manifestă responsabilitate în acțiunile și în spusele sale, acest model va fi preluat de copil care se va angaja mai ușor în activitățile ce îl vizează.

De asemenea, este eficientă îmbinarea celor doi piloni importanți ai motivației – pilonul capabilității și pilonul beneficiilor. Dacă un copil va înțelege că este capabil să facă un anumit lucru sau să genereze un comportament și care sunt beneficiile acestui comportament, motivația lui va crește la maximum (Ex.: Dacă un copil va ști că este capabil să fie ascultător și va înțelege care sunt beneficiile de a fi ascultător, este foarte mare probabilitatea că va manifesta acest comportament de ascultare).

Prin urmare, este necesar de a aprecia cât mai des posibil acțiunile copilului și de a comunica cu el în vederea explicării beneficiilor anumitor comportamente.

Suntparinte.md a realizat un vox în legătură cu această temă. Ce au răspuns trecătorii vedeți mai jos:

Sursă foto: parenting.mdpcdn.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.