Metode prin care să controlezi de la distanță ce face copilul pe computer sau Internet
Siguranța familiei

Metode prin care să controlezi de la distanță ce face copilul pe computer sau Internet

Internetul este o lume ce abundă în informații utile și distractive pentru copii, dar care ascunde, în același timp, pericole. Siguranța copiilor pe internet trebuie să fie una dintre preocupările de bază ale părinților, mai ales că micuții sunt mai vulnerabili și pot deveni, cu ușurință, victime ale răufăcătorilor.

Cum putem monitoriza de la distanță activitatea copiilor pe computer sau Internet ne spune programatorul Dionisie Negură, Laboratorul „Sisteme Informatice de Gestiune”, Academia de Studii Economice a Moldovei:

În context, recomand antivirusul de tip KASPERSKY LAB. Actualizează antivirusul, întrucât dispune de funcția „Control Parental”, un mod simplu pentru ca părinții să-și protejeze copiii atunci când petrec timpul în fața computerului sau navigând pe Internet. Datorită acestei funcții:

  • limitezi timpul de utilizare a computerului pentru un utilizator selectat. Configurează ora generală a utilizării Internetului (de exemplu, 4 ore) și specifică intervalele de timp pentru fiecare zi a săptămânii (de exemplu, de la 15:00 până la 20:00, de luni până vineri; de la 17:00 până la 23:00, sâmbătă și duminică);

kis2014_9776_01_en13-206704

  • controlezi lansarea diferitor aplicații (de exemplu, după criteriul de vârstă). Atunci când opțiunea este activată, timpul pornirii și închiderii aplicației vor fi înregistrate într-un fișier. Toate încercările de a porni programele blocate vor eșua;

kis2014_9776_02_en13-206705

  • configurezi ora generală a utilizării Internetului și specifici intervalele de timp pentru fiecare zi a săptămânii. Controlul navigării pe internet depinde și de conținutul site-urilor. Poți specifica, de asemenea, tipurile de fișiere disponibile pentru descărcare (de exemplu, sunt permise fișierele din categoria Muzică, și interzise fișierele din categoria Arhivă);

3

  • controlezi corespondența cu persoanele de contact specificate prin clienți de mesagerie instant, cum ar fi ICQ, Miranda și mIRC. În cazul în care controlul este activat, mesajul text, timpul și contactele vor fi înregistrate într-un fișier. Pentru aceasta, parcurge următorii pași: Scanează conexiunile criptate dacă este activat Controlul Parental (Scan encrypted connections if Parental Control is enabled) – fereastra Setări (Settings) –  Setări avansate (Advanced settings) – Rețea.

4

  • controlezi transmiterea datelor cu caracter personal. Poți restricționa transferul de date cu caracter personal de către utilizator prin intermediul clienților de mesagerie instant (cum ar fi scrierea datelor de card bancar). Atunci când este activat controlul, mesajele cu informații personale vor fi blocate, iar încercările de transmitere a respectivelor mesaje vor fi afișate într-un fișier;

5

  • selectezi unul dintre profilurile preinstalate pentru a fi aplicate automat setările recomandate pentru Control Parental. De exemplu, dacă selectezi profilul pentru copii (4+) , următoarele restricții vor fi: a) componenta va colecta datele cu privire la acțiunile utilizatorului; b) încercările de a vizita site-uri nedorite și de a descărca fișiere de pe Internet vor fi blocate.

6

Mai mult, părinții pot folosi noul motor de căutare lansat de Google, numit Kiddle (kiddle.co), special conceput pentru copii. Această unealtă de căutare oferă doar informații filtrate, conform unor criterii prestabilite. Astfel, dacă micuțul a introdus un cuvânt pe care Kiddle îl consideră inadecvat, atunci acesta va stopa procesul de căutare și va solicita o nouă încercare. În plus, părinții pot indica în setări anumite cuvinte-cheie, iar căutările în baza acestora să fie blocate.

0

Ai grijă de siguranța copilului tău pe Internet și nu îl expune la conținut inadecvat! 

                                                                                                                                Autor: Valentina Dobrovolschi, stagiară

Sursa foto: arhivă UNICEF; support.kaspersky.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.