Mese regulate și alimentație diversificată. Despre meniul de la Creșa-grădiniță nr. 188 din sectorul Ciocana
Uncategorized @ro

Mese regulate și alimentație diversificată. Despre meniul de la Creșa-grădiniță nr. 188 din sectorul Ciocana

By 10/02/2017 noiembrie 1st, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Alimentația este un aspect important în dezvoltarea fiecărui copil. Un meniu sănătos și echilibrat înseamnă fibre, vitamine și minerale care oferă maximum de energie și concentrare. De acest principiu se conduc și bucătarii de la Creșa-grădiniță nr. 188 din sectorul Ciocana al capitalei. 

Suntparinte.md a mers în vizită la această instituție pentru a vedea cum se alimentează copiii și cu ce probleme se confruntă grădinița, la nivel de alimentație.

Instituția de educație timpurie este frecventată de 420 de copii, repartizați în 14 grupe. Copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt înscriși în cele două grupe de creșă.

Blocul alimentar al grădiniței a fost reparat capital în anul 2016. În plus, acesta a fost dotat cu utilaj tehnologic, frigidere, inventar de tranșare etc., astfel încât personalul să aibă parte de cele mai bune condiții de muncă, iar copiii – mâncare sănătoasă, preparată în timp real.

Suntparinte.md a surprins bucătarii și personalul auxiliar în timp ce pregăteau bucatele pentru prânz.

Felul I – supă cu chifteluțe.

Pârjoalele au fost pregătite din fileu de găină. La Creșa-grădiniță nr. 188, toate produsele din carne sunt gătite la aburi, prin coacere sau fierbere. Produsele culinare prăjite în grăsimi sunt excluse.

Asistenta medicală a instituției, Maria Florea, ne-a relatat că crenvurștii au fost scoși din meniu și înlocuiți cu carnea de bovine.

Carnea este combinată cu o salată din morcov proaspăt. Legumele sunt consumate în stare crudă (sub formă de salate) sau prelucrate termic.

Ea este doamna Elena, bucătarul-șef al instituției unde lucrează de 14 ani.

Ne-a povestit că 37 de ani i-a petrecut la bucătărie, gătind pentru picii din mai multe instituții de învățământ. Deși are un salariu de 1.400 de lei, nu se gândește să plece în altă țară sau să activeze în alt domeniu, pentru că îi place ceea ce face și dorește să lase lucruri frumoase în urma sa.

„Recunosc că ar fi nevoie și de un bărbat la bucătărie, pentru a ne ajuta să ridicăm și să ducem castroanele cu mâncare. Multe dintre persoanele care lucrează aici au suportat intervenții chirugicale, însă continuă să dea dovadă de devotament. Aluat, sarmale, tăiței de casă – toate le facem cu mâinile noastre”, povestește doamna Elena.

Compot din mere și lămâi. Fructele fierte în apă sub formă de compot sunt mai uşor de digerat decât în stare crudă, deoarece căldura înmoaie celuloza, potrivit specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

În timpul vizitei noastre, furnizorul livra produse lactate.

Toate produsele sunt cântărite și însoțite de actele de primire, certificatele de conformitate și de inofensivitate. Directoarea instituției, Daniela Grădinaru, este prezentă de fiecare dată la recepționarea comenzilor și verifică, împreună cu asistenta medicală și magazinera, termenul de valabilitate și calitatea produselor. 

Între timp, aluatul pentru pateuri a crescut, a fost frământat și pus la dospit.

Pregătind pateuri cu magiun din mere, pentru gustare.

Directoarea instituției recunoaște că lucrul la grădiniță este dificil și prea puțin plătit, motiv pentru care cadrele didactice și bucătarii pleacă în străinătate la alte posturi de muncă mai bine plătite. De exemplu, bucătarii și personalul auxiliar lucrează de la ora 6:00 până la ora 19:00, pentru un salariu puțin peste 1.000 de lei.

„Ne străduim să oferim angajaților condiții optime prin care să își desfășoare activitatea. La capitolul ajutori de educatori, am avea nevoie de încă trei persoane, însă ne străduim să facem față situației și să gestionăm corect instituția, astfel încât atât personalul, cât și copiii să se simtă bine aici. În plus, suntem mulțumiți că toți educatorii sunt tineri specialiști”, adaugă Daniela Grădinaru.

Pregătite cu iscusință, pateurile „pleacă” în cuptor.

Bucătarii nu au timp de odihnă și au început să pregătească cina. Pentru început, au fiert legumele pentru salată.

La grădiniță, pâinea e de două tipuri: din secară și din făină de grâu.

Am decis să dăm o raită prin bucătărie și depozite. Primul lucru care ne-a atras atenția a fost spaţiul de spălare, prevăzut cu bazin de spălare cu sursă de apă rece şi caldă, precum și cu sistem de evacuare a apelor uzate.

Fiecare angajat are un ștergar individual, astfel încât să fie respectate la maximum normele de igienă. În plus, în bucătărie există regula ca fiecare persoană să poarte echipament de lucru adecvat și igienizat. În caz contrar, accesul este restricționat.

Asistenta medicală ne-a spus că în blocurile alimentare este efectuată curăţenia după fiecare servire a mesei, de către personalul responsabil, iar curăţenia generală – de două ori pe săptămână. 

În acest frigider sunt păstrate doar probele alimentare din fiecare preparat cuprins în meniu, timp de 72 de ore.

Acestea sunt necesare pentru testarea microbiologică a alimentelor preparate în instituție, procedură efectuată de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

Laptele, ambalat în pachete, este păstrat în condiții de refrigerare și separat de materiile prime sau alte produse lactate.

Magiunul, depozitat în borcane bine închise, este păstrat într-o cameră separată.

Camera frigorifică conține mai multe spații separate pe compartimente clar identificate şi marcate.

Sursa foto: Suntparinte.md/Foto-simbol

Acesta este depozitul pentru fructe, legume, conserve și ulei.

Fiecare produs este însoțit de etichetă cu denumirea sa.

Merele nu lipsesc din meniul zilnic al copiilor. Acestea sunt oferite fie în stare proaspătă, fie prelucrate termic. Fructele sunt alese pentru meniu în funcție de sezon.

Meniul conține și mai multe legume – cartofi, varză albă, varză roșie, conopidă, dovleac, morcov, ceapă, sfeclă roșie, varză murată etc.

De trei ori pe săptămână, copiii consumă produse din carne de găină, fileu de găină sau carne de bovine, iar pește – de două ori pe săptămână. Produsele din brânză se regăsesc pe mesele copiilor de trei ori pe săptămână. 

Produsele alimentare sunt de calitate superioară, păstrate în ambalaj ermetic închis și la o temperatură adecvată.

În meniu se regăsește și varza murată, cu valoare nutritivă mult mai mare decât cea în stare crudă. Varza murată este păstrată într-un loc răcoros, separat, într-un butoi închis ermetic.

Nu sunt omise nici sucurile din fructe și roșii, ambalate și păstrate la o temperatură de până la 18 grade Celsius.

Sacii cu orez, făină și zahăr sunt depozitați pe grătare de lemn, în spaţii în care umiditatea relativă se menţine la 60-70%, conform Ghidului de bune practici pentru siguranța alimentelor, elaborat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Sarea consumată este doar iodată.

Din meniu nu lipsesc fructele exotice: lămâile și bananele.

Fiecare cameră de păstrare a produselor alimentare este dotată cu termometre, care indică temperatura și umiditatea aerului. 

Produsele făinoase, crupele și boboasele sunt împachetate ermetic și depozitate în altă cameră. 

În prezent, la grădiniță nu sunt copii cu afecţiuni digestive. Anterior însă, bucătarii pregăteau separat mâncare din alimente dietetice.

Doamna director ne arată că fiecare produs se regăsește în registru și că dispune de toate certificatele. Prin urmare, este dusă o evidență strictă a produselor care ajung în instituție.

O atenție deosebită este acordată spațiului frigorific pentru păstrarea ouălor, cașcavalului, untului și peștelui. În plus, produsele lactate conțin un procent redus de grăsime și sare.

Pentru a nu împrumuta mirosuri și pentru a nu fi influențat de alți factori externi, untul este păstrat în caserole și depozitat în spațiu separat.

Anul trecut, instituția a primit de la Direcția educație, tineret și sport Ciocana un cazan de încălzire a apei. 

Mâncarea este gata pentru a fi servită copiilor.

Întâi de toate, sunt depozitate în borcane probele alimentare.

Meniul de repartiţie zilnic este alcătuit de către directorul instituției, asistentul medical, bucătarul-şef și magazinera şi aprobat de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

Sursa foto: Suntparinte.md

Primii care au gustat bunătățile au fost copiii din grupa de preșcolari. Asistenta medicală este mereu prezentă și verifică dacă bucatele ajung pe mesele copiilor, cum mănâncă cei mici și cum este repartizată mâncarea.

În cadrul instituției sunt realizate periodic sondaje pe care le completează părinții. Administrația dorește astfel să afle mai multe despre preferințele părinților/copiilor și despre meniul de acasă.

„Deocamdată, nu au parvenit plângeri de la părinți. Unii chiar susțin că nici acasă copiii nu au parte de atâtea fructe și legume, precum și de mâncăruri proaspăt gătite. Nici în cadrul controalelor efectuate de responsabilii în sănătate nu au fost depistate abateri”, menționează doamna director.

Pentru a ne convinge de cele spuse, am discutat cu medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, Luminița Suveică: „Nu am identificat nicio neregulă în această grădiniță, prin urmare nu a fost eliberată nicio prescripție pe numele instituției. În anul 2016, nu a fost înregistrată nicio toxiinfecție alimentară sau boală diareică acută. Mai mult decât atât, când noi am inițiat modificări în meniul instituțiilor de învățământ, cele din sectorul Ciocana au fost primele care au venit cu inițiativa de a crea un grup de lucru format din bucătarii instituțiilor și specialiștii de la CSP Chișinău, pentru a face un meniu adecvat. Vara, instituțiile din sectorul Ciocana aveau deja fructe și legume în alimentație, ceea ce lipsea în instituțiile din alte sectoare”.

Creșa-grădiniță nr. 188 pune accent nu doar pe alimentație, ci și pe organizarea acțiunilor educative, a atelierelor de creație.

În anul 2016, întreaga grădiniță s-a ales cu geamuri termopan și a fost dotată cu mobilier nou. În acest context, directoarea instituției mulțumește șefei Direcției educație, tineret și sport Ciocana, Lilia Babuc, pentru implicare, deschidere și colaborare. 

Grădinița nr. 188 pune accent și pe educația incluzivă. De exemplu, o fetiță din grupa pregătitoare are șase ani și suferă de condrodisplazie, însă acest lucru nu o împiedică să socializeze cu ceilalți. Copiii o acceptă și o consideră o bună prietenă.

Alimentația sănătoasă este un aspect de care trebuie să țină cont fiecare instituție de învățământ. Totuși, părinții sunt cei de care depinde adoptarea regulilor pentru o alimentație sănătoasă. Suntparinte.md îndeamnă toți părinții să promoveze regimul alimentar sănătos, pentru a crește o generație sănătoasă.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Vezi și:

Ce conține meniul servit elevilor de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”

Știai? LISTA alimentelor interzise în școlile și grădinițele din Republica Moldova

De la 1 septembrie, copiii din școli și grădinițe vor avea noi meniuri

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.