Skip to content Skip to footer

Menstruația la adolescente. Cum să vorbești cu fiica ta despre acest subiect

Vârsta adolescentină începe la fete la 10-13 ani, atunci când în organismul copilului se produc mai multe schimbări. În cazul fetelor, aceste schimbări au loc datorită hormonului feminin numit estrogen. Este foarte important ca în această perioadă părinții să fie alături de copil și să-i explice pe înțelesul lui toate schimbările care au loc în organism.

Menstruaţia este una dintre schimbările care apar la pubertate, alături de creşterea sânilor şi a părului pe corp. De aceea, specialiștii recomandă ca părinții, împreună cu copilul, să aibă o discuție pe această temă. Galina Leșco, șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, a relatat pentru Suntparinte.md că această discuție trebuie să aibă loc prin prisma unei abordări pozitive, cu implicarea ambilor părinți, pe cât este posibil, și atunci când sunt observate primele schimbări în organismul fetiței – creșterea în înălțime, rotungirea unor părți ale corpului etc.

În funcție de ritmul de dezvoltare a copilului, aceste schimbări pot apărea la vârste diferite. Când sunt observate primele schimbări, este bine ca părinții să vorbească detaliat cu fetița și să-i explice că acest lucru este normal și că are loc un proces de transformare. De asemenea, este important ca ei să înțeleagă care este consecutivitatea acestor schimbări și să le explice fetiței. Peste o perioadă de aproximativ unu sau doi ani de schimbări, vine menstruația.

Menstruaţia poate să vină pentru prima dată la orice vârstă, între 9 şi 15 ani, iar în primii 2 ani menstruaţia poate fi neregulată atât ca durată, cât şi ca interval de apariţie.

Ciclul menstrual începe în prima zi a menstruaţiei actuale şi se termină în prima zi a menstruaţiei următoare. Ciclul menstrual este de 28 de zile, dar se consideră normal şi ciclul care are o durată de 21 – 34 de zile, dacă survine mereu la acelaşi interval (durata ciclului variază de la femeie la femeie).

Pot fi observate unele schimbări de-a lungul ciclului menstrual: în mod obişnuit, secreţia vaginală este mai consistentă şi albicioasă după menstruaţie; transparentă şi lunecoasă – în timpul ovulaţiei; în cantităţi mai mici şi elastică – înaintea menstruaţiei. Unele femei îşi simt sânii mai grei şi mai sensibili în săptămâna dinaintea menstruaţiei.

Ciclul se divizează în două etape: I – precede ovulaţia, II – durează 14 zile de la ovulaţie până în prima zi a menstruaţiei următoare.

Simptomele care dau de știre că se apropie menstruația sunt următoarele:

  • dureri de spate;
  • dureri în partea de jos a abdomenului;
  • tensiune în sâni;
  • dureri de cap;
  • erupții acneice;
  • tulburări de somn;
  • tulburări de dispoziție;
  • balonare.

Igiena personală și alimentația

Aceste zile necesită o igienă mai deosebită și mai riguroasă. O regulă principală este spălarea cu săpun și apă călduță de fiecare dată când schimbă absorbantul sau cel puțin dimineața și seara. Asta, deoarece sângele menstrual sub acțiunea aerului și microbilor are un miros neplăcut.

În acest context, vorbește-i fetiței tale despre absorbante, care ar trebui să fie fără miros și care nu provoacă alergii. Absorbantele trebuie schimbate peste fiecare 3-4 ore, dar depinde de cantitatea de sânge eliminat (dacă are menstruații abundente, trebuie să le schimbe mai des). Absorbantele folosite se împachetează în hârtie igienică înainte de a fi aruncate în coșul de gunoi.

Este important ca în această perioadă fetița să aibă un regim de activitate mai lejer și să evite activitățile fizice, deoarece organismul se restabilește și corpul are nevoie de o anumită pauză.

Totodată, se recomandă să fie evitate mâncarea picantă, condimentată și grasă. În această perioadă poate să mănânce cât mai multe nucușoare, fructe și legume.

O recomandare pentru părinți e să-i cumpere tinerei o coardă, deoarece a fost dovedit că tinerele care au sărit în coardă până la începerea ciclului menstrual au trecut mai ușor peste această perioadă.

Accesați site-ul 12plus.md și aflați informații multe şi interesante despre/pentru adolescenţi şi părinţi, specialişti care interacţionează cu această categorie de tineri.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.