Medicul de familie - primul care te poate ajuta în drumul tău spre sănătate
Știri

Medicul de familie – primul care te poate ajuta în drumul tău spre sănătate

Serviciile de medicină primară, accesul la medicamente compensate și gratuite și serviciile medicale de calitate în spitale. Acestea sunt prioritățile de dezvoltare a sistemului de sănătate în următoarea perioadă, care au drept scop accesul echitabil la serviciile medicale de calitate și asigurarea tratamentelor necesare adecvate și la timp pentru toată populația Republicii Moldova.

Medicul de familie este o verigă esențială într-un sistem de sănătate eficient și performant, deoarece de aici pornește asistența medicală. De aceea, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, vine cu un îndemn către populația Republicii Moldova că, atunci când are o problemă de sănătate, să se adreseze, în primul rând, la medicul de familie.

„Medicul de familie este primul la care trebuie să apeleze un pacient, pentru că el îi poate oferi pacientului accesul la serviciile medicale și la medicamentele compensate sau gratuite. Trebuie să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori aveți o problemă de sănătate. El vă va îndruma și vă va oferi cel mai bun plan pentru a vă păstra sănătatea sau pentru a vă trata eventualele afecțiuni”, a menționat Ruxanda Glavan.

Asigurarea accesului la medicamentele compensate și gratuite este o altă prioritate a Ministerului Sănătății. Potrivit statisticilor, numărul medicamentelor compensate de care beneficiază populația în sistemul public de sănătate s-a dublat în ultimii doi ani. De asemenea, bugetul destinat acestor medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, cu circa 50% față de anul 2015.

Totodată, Ministerul dorește să sporească accesul populației la servicii medicale de calitate în spitale. De aceea, instituția își propune ca viitoarele spitale regionale să beneficieze de dotări moderne, de aparatură de diagnostic și tratament și să ofere diverse servicii medicale.

„Cunoaștem foarte bine nemulțumirile oamenilor în legătură cu nivelul de calitate scăzut a actului medical în unele dintre spitalele raionale. Calitate determinată de lipsa echipamentelor necesare. Știm că cetățenii Republicii Moldova au nevoie de acces mai facil la servicii medicale de calitate în spitale. În prezent, cea mai mare parte dintre probleme poate fi rezolvată doar în Chișinău. În viitor, ne dorim ca toți pacienții, indiferent de zona în care locuiesc, să poată merge într-un spital modern, mai aproape de casă, unde vor fi asigurate servicii de calitate și la timp”, a adăugat ministrul Sănătății.

Pentru a promova reformele în sistemul de sănătate, Ministerul Sănătății lansează o amplă campanie de informare a populației, în cadrul căreia vor fi difuzate spoturi video și audio pe principalele posturi de radio și televiziune, precum și pe Internet, pe parcursul unei luni.

Sursa foto: metropotam.ro

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.