Medicii atenționează: Crește numărul cazurilor de boli diareice acute și intoxicații alimentare
ȘtiriUtil pentru părinți

Medicii atenționează: Crește numărul cazurilor de boli diareice acute și intoxicații alimentare

În perioada de vară crește numărul cazurilor de boli diareice acute (BDA) precum: dizenteria, salmoneloza, esherihiozele, infecțiile de etiologie virală etc., precum și de maladii cu evoluție clinică gravă – holera, febra tifoidă, yersinioza etc.

Transmiterea agenților cauzali ai BDA se realizează prin intermediul alimentelor sau apei contaminate și pe cale habituală (contact direct sau indirect). Semnele clinice de bază sunt dureri abdominale, grețuri, vomă, diaree multiplă, febră.

Centrul Național de Sănătate Publică atenționează că se înregistrează în continuare cazuri de boală asociate cu consumul produselor alimentare contaminate, deficienţele de igienă în instituţiile de educaţie şi instruire, la locul de muncă, în condiţii casnice. În primele 6 luni ale anului curent au fost înregistrate 10 izbucniri de BDA, dintre care 7 izbucniri pe cale de transmitere alimentară şi 3 – habituală.

În același timp, în Ucraina (regiunea Odessa, or. Ismail) se atestă o izbucnire de BDA, cauzată de inundarea şi contaminarea surselor de apă potabilă. În total, au fost afectate peste 600 persoane. Turiștii din Republica Moldova sunt îndemnați să fie atenți dacă doresc să meargă în Ucraina, întrucât pot contracta boala.

În context, este important să respectați următoarele reguli:

* evitați scăldatul şi pescuitul în bazinele acvatice neautorizate;

* nu folosiţi pentru băut, spălatul pe mâini şi a veselei apa din bazinele acvatice deschise, fântâni neamenajate şi neautorizate în aceste scopuri;

* procuraţi produse alimentare (peşte, fructe, legume etc.) numai din locuri autorizate;

* păstraţi, spălaţi minuţios şi pregătiţi produsele alimentare în condiţii igienice şi tehnologice adecvate;

* folosiţi apă pentru băut numai din surse sigure sau în lipsa lor, doar apă fiartă sau îmbuteliată;

* respectaţi cu stricteţe regulile de igienă generală şi personală.

Rețineţi! La apariţia primelor semne de boală este necesar să solicitați imediat asistenţă medicală, iar în cazuri grave chemaţi ambulanţa. Nici într-un caz nu administraţi autotratamentul.

Sursa foto: prevention.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.