Skip to content Skip to footer

Marianna Andrușoi, mama care sparge stereotipurile: „Trebuie să lupți cu tine însăți ca să demonstrezi că ai capacități”

Încearcă să spargă toate stereotipurile legate de femeile cu deficiențe locomotorii. Marianna Andrușoi, din Ciadîr-Lunga, mama unui copil de trei ani, dă dovadă zilnic de perseverență, curaj și răbdare.

_z7a7505

Marianna a fost diagnosticată la naștere cu artrogripoză – o afecțiune congenitală caracterizată prin malformații multiple. Ea s-a născut prematur (la 7 luni) și medicii îi dădeau puține șanse de supraviețuire:

„Medicii i-au spus mamei că aș putea să mor atunci când voi împlini nouă luni. În tot acel timp eram hrănită cu ajutorul unei pipete. Nici măcar nu scoteam sunete. Când am împlinit nouă luni, părinții mi-au auzit pentru prima dată glasul. Atunci am strigat și părinții au crezut că a venit momentul. De fapt, eu voiam să mănânc mai mult”.

image-49

Marianna și Petru s-au cunoscut cu 12 ani în urmă. Totul a început atunci când Petru și-a cumpărat un telefon și a dorit să îl testeze. A format un număr la întâmplare și s-a dovedit a fi numărul celeia care urma să-i devină soție.

Marianna ne-a povestit că, după ce au vorbit prima dată, Petru a început să o sune mai des. Ea nu îi povestise că se află într-un scaun rulant. Discuțiile telefonice au durat circa 4 luni, până când Petru i-a propus să se vadă față în față:

„Cu prietenele am decis să mergem mai devreme în acel local, ca să reușim să ascundem scaunul rulant. Eu chiar credeam că el habar nu are despre situația mea. La un moment dat m-a întrebat: „Marianna, nu e deja târziu? Trebuie să mergi acasă. Să te ajut? Unde este scaunul rulant?”. A fost un șoc pentru mine, nu știam cum să reacționez. În cele din urmă, a trebuit să recunosc”.

_z7a7463

Au fost iubiți timp de opt ani, după care au decis să se căsătorească. Fructul căsniciei lor este Dima.

Când a mers la ecografie cu puțin timp înainte de a naște, medicul, crezând că Mariana nu înțelege limba română – pentru că este vorbitoare de rusă -, îi zise asistentei: „Fătul, se pare, nu are picioarele dezvoltate”.

„Nu eram pregătită pentru o asemenea informație. Am mers la medicul care urma să se ocupe de naștere și am încercat să aflu mai multe. Răspunsul lui a fost: „Nu îți face griji, aceasta se rezolvă cu o intervenție chirurgicală”. Nici nu mai știu cum am ajuns în salon, nu îi povestisem nici soțului”, spune Marianna.

_z7a7459

În timpul operației de cezariană, Marianna întreba încontinuu: „Ce e cu picioarele lui?”, după cum i-a povestit anestiozologul. Nu a crezut că copilul este sănătos până nu a văzut cu ochii săi atunci când nașa sa i l-a adus în salon.

Directorul executiv al Asociației „Motivație” din Moldova, Igor Meriacre, susține că „în Republica Moldova nu sunt servicii accesibile pentru femeile cu deficiențe locomotorii, în special pentru cele în scaun rulant. În plus, specialiștii nu sunt 100% pregătiți pentru a ajuta o femeie cu dizabilități locomotorii să nască. Femeile nu sunt informate ce pot face și ce nu, de aceea ar fi binevenită înființarea unui centru de informare.

Din punct de de vedere legislativ, dreptul la reproducere al femeilor cu dizabilități locomotorii nu este îngrădit. Din punct de vedere fizic, din cauza lipsei condițiilor de accesibilitate, șansa de a beneficia de servicii medicale de calitate sunt foarte mici. În același timp, contează mult mentalitatea și atitudinea rudelor/comunității.

Preponderent, în localitățile rurale atitudinea poate fi discriminatorie. De aceea, femeile cu deficiențe locomotorii trebuie să aibă un caracter puternic nu doar pentru a rămâne însărcinate, ci și pentru că se pot confrunta cu atenție negativă sporită din partea comunității”.

image-45

Marianna este o femeie activă și energică. Până la nașterea copilului său, se ocupa cu dansul, atletica ușoară și jocul cu dame.

_z7a7481

În palmaresul său se regăsesc medalii de aur, argint și bronz. În 2012, a participat pentru prima dată la cursa de alergare în scaun rulant și a obținut aurul.

_z7a7477

_z7a7478

image-51

Marianna a participat la numeroase concursuri, printre care: „Femeia anului”, „Frumusețe fără bariere” (concurs de Miss pentru persoanele cu dizabilităţi), „Ociag liubvi”. A fost desemnată „Femeia anului” în 2014. De asemenea, ei i-a revenit titlul de „Miss Frumuseţe fără bariere-2014”.

_z7a7518

De luni până vineri, Dima merge la grădiniță. De aceea, sfârșitul de săptămână este o bună oportunitate pentru Marianna să petreacă timpul alături de copil.

În ziua în care Suntparinte.md a mers la Ciadîr-Lunga, soțul Petru era plecat la muncă. Marianna spune că el îi este mereu alături și o ajută oricând e nevoie.

_z7a7533

Mama îi dedică fiului său tot timpul liber pe care îl are.

Marianna este de profesie contabilă, însă nu a reușit să se angajeze în domeniu. În perioada liceului, și-a făcut studiile acasă, în satul Beșalma (zilnic, veneau mai mulți profesori acasă și îi predau). Nu s-a oprit aici. A absolvit Universitatea de Stat din Comrat, Facultatea de Economie. Nu a dorit să stea departe de colegi, ci să se simtă studentă în deplinul sens al cuvântului. Așa că a mers la decanul facultății și a cerut să primească o odaie la cămin. Inițial, a fost mai greu, dar Marianna a reușit să își atingă scopul. Zilnic mergea la lecții și se distra cu colegii după ore.

_z7a7681

Dima s-a arătat curios să afle cum funcționează dispozitivul de iluminat al fotografului de la Suntparinte.md.

_z7a7670

Chiar dacă în casă sunt oaspeți, somnul la prânz este obligatoriu.

_z7a7561

Marianna a mers la cursuri de manichiură, în cadrul unui program al Asociației „Motivația” din Moldova. Dintre toate cele șase fete participante, doar Marianna practică această meserie. Nu are un salon de înfrumusețare, în schimb, de aproape cinci ani, lucrează acasă. Planifică să deschidă un salon în apartamentul în care locuiește. Zilnic, are aproximativ patru cliente, unele dintre ele – fidele.

_z7a7685

Marianna a început să învețe de sine stătător să realizeze coafuri.

_z7a7591

Pentru a accesibiliza locuința, familia a construit o rampă de acces în spatele blocului, cu suportul financiar al administrației publice locale. Astfel, Marianna poată să iasă afară de sine stătător.

„Îmi pare rău că în localitate nu e nimic adaptat pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. Peste tot sunt bariere, borduri. Cel mai greu a fost însă adaptarea la nivel psihologic. Trebuie să lupți cu tine însăți, contra lumii din jur, ca să demonstrezi că ai capacități”, spune ea.

_z7a7586

Marianna are un vis – să învețe a șofa și să aibă propria mașină. A dorit să meargă la cursuri auto, însă instructorii i-au spus că nu dispun de mașini adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale.

Acest scaun rulant i-a fost oferit ca premiu la concursul „Frumusețe fără bariere”, din anul 2014.

_z7a7629

„De cele mai multe ori, persoanele cu nevoi speciale sunt considerate inapte, inutile și lipsite de intelect. Ce-i drept, o parte din vină o avem chiar noi, oamenii cu dizabilități, pentru că noi singuri ne plângem de milă, ne afișăm ca victime. Unele persoane chiar se folosesc de dizabilitatea lor. Combaterea stereotipurilor depinde inclusiv de noi. Mă bucur că pot să mă implic în viața publică. De exemplu, după ce am absolvit universitatea am decis să lupt ca să fie amenajată o rampă în instituție. Îmi pare bine că acei care vor învăța acolo vor avea parte de accesibilitate, ceea ce a lipsit în cazul meu”, spune Marianna.

Caracterul, munca, talentul și aptitudinile îi fac pe oameni deosebiți, și nu lipsa sau prezența unei dizabilități. Pe data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În Republica Moldova nu există o statistică oficială privind numărul persoanelor cu nevoi speciale. La nivel mondial, aproximativ 650 de milioane de persoane (10% din populația lumii) au nevoi speciale, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.