Mamele şi taţii își educă copiii în mod diferit! De ce este important să se implice ambii părinți
Util pentru părinți

Mamele şi taţii își educă copiii în mod diferit! De ce este important să se implice ambii părinți

By 26/06/2020 septembrie 15th, 2020 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md/foto-simbol

În ultimii ani, tații devin tot mai implicați în viața și educația copiilor. Diverse cercetări arată că, în ultimii 30 de ani, situația la acest capitol a evoluat – tații sunt implicați cu 30 la sută mai mult în viața micuților. Pe lângă dorința de a juca un rol activ și important în viața copilului, există o serie de factori care influențează direct modul de implicare a taților.

Stereotipuri despre implicarea taților

Stereotipurile de gen continuă să fie răspândite în societate – femeile sunt responsabile de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, în timp bărbații sunt cei care aduc bani în casă și iau decizii. Deseori, aceste stereotipuri sunt perpetuate în mod inconștient de proaspeții părinți.

Tatăl preia experiența din copilăria sa! Băiatul care acum a devenit părinte a avut în copilărie un model de tată care era responsabil de bunăstarea financiară a familiei. Acest model de tată lucra mult și se implica foarte puțin în viața copilului, fie din lipsă de timp, fie din lipsă de dorință. Astfel, ajuns la maturitate, el preia modelul și îl aplică în relația sa cu propriul copil. În așa mod, este perpetuat stereotipul potrivit căruia bărbatul este cel care aduce bani, în timp ce femeia are grijă de copii și de casă.

Mama își asumă toate responsabilitățile legate de îngrijirea copilului și de treburile casnice, din motiv că le poate face mai bine! Deseori, unele femei își doresc ca soții să se implice mai mult în viața de familie, dar, în același timp, se poziționează ca singurele persoane care se pricep cel mai bine la îngrijirea copilului. În asemenea cazuri, soții sunt înlăturați de la aceste treburi și, cu timpul, ei o percep ca pe o normalitate.

În familie, lucrurile trebuie să fie discutate și analizate. Implică partenerul/partenera atunci când observi lipsă de interes sau frică. Totodată, învățați împreună lucrurile care ar putea fi noi pentru voi și nu îți asuma singur/ă toate rolurile.

De ce este importantă implicarea ambilor părinți în viața copilului

Savanţii au confirmat un lucru pe care majoritatea părinţilor şi educatorilor îl cunosc – taţii au o influenţă deosebit de mare asupra copiilor. Primele experienţe ale copilului determină modul în care se dezvoltă creierul lui. Toţi cei care îl îngrijesc influențează modul în care copilul învaţă, gândeşte şi se comportă pe parcursul întregii vieţi, este menționat în cartea „Rolul taților în dezvoltarea copiilor”, elaborată de Asociaţia Internaţională Step by Step, cu susținerea UNICEF.

Mamele şi taţii educă copilul în mod diferit. Această diferenţă aduce beneficii însemnate pentru copil, oferindu-i experienţe importante şi variate. Taţii au un stil distinct de comunicare şi de interacţiune cu copilul.


„La numai opt săptămâni de la naştere, copilul face deosebirea între mamă şi tată atunci când comunică cu ei. Diversitatea interacțiunilor îi oferă copilului experiențe de interacțiuni contrastante complexe și mai bogate. De la o vârstă fragedă, copilul învață că barbaţii şi femeile se deosebesc şi că ei au o atitudine diferită faţă de viaţă, de alţi adulţi şi faţă de copii”, mai este scris în carte.


Cercetătorii au constatat că, atunci când taţii se implică în viaţa copiilor, în egală măsură cu mamele, copiii sunt mai independenţi, mai siguri de sine şi au mai multe șanse de succes când încep să frecventeze școala.

Tații de azi sunt mai afectuoși decât părinții lor

De la an la an, situația se schimbă – bărbații înțeleg importanța rolului de tată și privesc acest statut din alt punct de vedere. Tatăl nu este doar bărbatul care aduce bani în casă, ci și cel care manifestă afecțiune față de copil, se implică în treburile casnice și poate să-și ia concediu de îngrijire a copilului.

Pentru a încuraja tații să se implice mai mult în viața și educația copilului, psihologa letonă Maija Zvilna le recomandă mamelor următoarele:

  • Ai încredere! În absența ta, tatăl poate avea grijă singur de copil!
  • Nu încerca să ții totul sub control! Oferă-i libertatea de a petrece timpul împreună atunci când tatăl iese în oraș împreună cu copilul.
  • Încurajează-l și nu-l critica.
  • Încercați împreună să urmăriți exemple de tați care se implică activ în viața copilului.

Citiți și:

„Rolul tatălui în viața copilului este egal cu cel al mamei”. Experiența de părinte, din perspectiva a patru tați din Moldova

(INFOGRAFIC) Succes la învățătură și mai puține probleme cu legea! Efectele implicării tatălui în viața copilului

(Infografic) Părintele este model pentru copil! Ce fel de tată nu trebuie să fii


Acest material este realizat de Suntparinte.md, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Fundației OAK.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.