Mamă pe timp de pandemie: „Am născut purtând mască și mănuși”
BebelușSiguranța familiei

Mamă pe timp de pandemie: „Am născut purtând mască și mănuși”

Sursa foto: Arhiva personală

Nina Cristel, din Chișinău, a devenit recent mamă pentru a doua oară, într-o perioadă în care, peste tot în țară, se vorbește despre coronavirus, interdicții și incertitudini privind viitorul apropiat.

În situația ei sunt circa 7.800 de femei din întreaga țară, care se află la evidența medicului de familie și care, în curând sau peste câteva luni, vor deveni mame. Nina a născut în a 39-a săptămână de sarcină, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău. În această perioadă nu sunt permise nici vizitele, nici asistarea la naștere.

Ea povestește că instituția este destul de bine pregătită și că personalul medical a dat dovadă de profesionalism și înțelegere:

„Peste tot este curat. Pe holuri sunt plasate dezinfectante. Doamna de serviciu spală podeaua în salon de două ori pe zi. Și în sala de nașteri erau plasate două sticluțe cu dezinfectant. Am născut purtând mască și mănuși. De fapt, tot personalul care a asistat la naștere purta mască și mănuși”.

De asemenea, atunci când vin în salon, medicii poartă cu ei dezinfectant, măști, ochelari de protecție și mănuși.

„E liniște pe coridoare. Din când în când, câte-un bebeluș anunță că vrea să fie hrănit”, spune mama.

Sursa foto: Arhiva personală

Medicul obstetrician-ginecolog Cristina Ipati atenționează că, la această maternitate, nu sunt internate paciente cu semne de gripă sau suspecție la COVID-19. În secțiile Unitatea primiri urgențe și Patologia gravidității, medicii sunt echipați inclusiv cu viziere, doar în scop de protecție.

Fiecare femeie care ajunge la maternitate este supusă unei verificări minuțioase, întâi de toate, în ambulanță – îi este măsurată temperatura și tensiunea arterială, este notat istoricul călătoriilor etc. Dacă au febră sau există suspecție la COVID-19, femeile sunt redirecționate imediat la Maternitatea nr. 2.

După ce ajung la Spital, le mai este măsurată o dată tensiunea și temperatura. Toate femeile însărcinate sunt verificate o dată la 4 ore; după naștere – o dată la fiecare 15 minute în primele 2 ore, apoi la fiecare 4 ore. Cristina Ipati spune că nu este obligatoriu ca femeile însărcinate sau mamele, după naștere, să poarte mască și mănuși. Totuși, multe femei aleg să le poarte ca o măsură de protecție individuală.

Spitalul Clinic Municipal nr. 1, pe lângă maternitate, dispune de un bloc terapeutic, totalmente separat de clădirea unde se află femeile însărcinate și mamele. Acolo sunt primiți pacienții care prezintă suspiciuni de COVID-19 sau au stări ușoare și medii de infecție. Medicul Cristina Ipati precizează că risc de infectare și motiv de teamă, în cazul dat, nu sunt.

Până în prezent, nu există studii care demonstrează că femeile însărcinate sunt mai predispuse la COVID-19, decât alte categorii de persoane. Cu toate acestea, sarcina aduce cu sine o serie de modificări fizice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecțiile respiratorii virale, anunță Fondul ONU pentru Populație.

Nina povestește că, într-adevăr, starea de alertă națională trezește frici. Însă și-a păstrat calmul, pentru că e cea mai potrivită stare pentru făt. A citit și studii despre noul tip de coronavirus, a urmărit situația din țară și de peste hotare, dar a observat că, în tot acest flux informațional, se strecoară și știri false care doar urmăresc scopul de a trezi panică:

„Dacă nu putem schimba ceva, de ce să ne agităm? Cel mai bine e să respectăm metodele de protecție, să ne informăm corect și să ne pregătim de venirea pe lume a noului membru al familiei. Devine mai complicat să filtrezi informația, dar nu și imposibil. Urmăresc câteva surse de informare naționale, pe care le consider veridice, precum și câteva internaționale”.

Nina a reușit să meargă la ultima consultație pe data de 16 martie, chiar în prima zi când în țara noastră toate unitățile comerciale fuseseră obligate să-și suspende activitatea, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și benzinăriilor.

La Centrul Medicilor de Familie, Nina a fost mai întâi verificată de o infirmieră care i-a măsurat temperatura. Moașa care a controlat-o era echipată cu mască și mănuși. De asemenea, pe holuri erau plasate dozatoare cu dezinfectant.

A reușit să-și pregătească bagajul de maternitate cu toate cele necesare, unde a adăugat și un flacon cu soluție dezinfectantă.

„Unde să nasc?” era una dintre principalele preocupări ale viitorilor părinți. Analizau toate scenariile posibile din timpul nașterii, precum și modul în care sunt dotate maternitățile, mai ales în asemenea perioadă:

„Mă gândeam să nasc în or. Criuleni. E aproape de satul de baștină. În plus, doream să nasc cât mai departe de Chișinău, unde erau înregistrate cele mai multe cazuri de COVID-19. După multe analize, am decis să nasc la Chișinău. Maternitățile de stat sunt echipate corespunzător, inclusiv pentru situații imprevizibile din timpul nașterii”.

În contextul în care toate magazinele, cu excepția celor alimentare, și-au sistat activitatea, viitorii părinți au apelat la cumpărăturile online. Procesul însă e anevoios, dat fiind că puține magazine conțin, într-un singur loc, toate cele necesare pentru naștere și perioada postnatală:

„Unele deja nu fac față la numărul mare de comenzi, altele, din păcate, au stabilit prețuri duble. Am observat că mulți agenți economici au trecut la regim online și livrare. E foarte comod. Cumpărăturile, chiar și până la această situație, în mare parte, le făcea soțul și fiica. Când nu e posibil să comandăm, soțul are grijă să suplinească stocurile.

Nina și Grigore mai au acasă un copil, fiica Gabriela, de 5 ani. Pentru a evita orice sursă de infectare, părinții au renunțat la vizitele rudelor și ieșirile în parc. În blocul în care ei locuiesc sunt doar șase apartamente și doar ei au copil mic.

Orele-ntregi pe care Gabriela le petrecea afară sau pe terenul de joc cu alți copii se rezumă acum la 1-2 ore pe zi în curte doar cu părinții sau având grijă de frățiorul Cristian:

„Ea dă dovadă de multă înțelepciune și răbdare. Când ieșim în curte, de obicei, face antrenamente de mers cu bicicleta sau se dă cu trotineta. Eu o mai făceam pe portarul câteodată. În casă organizăm tot felul de activități educative, în care ne implicăm ambii – și eu, și Grigore (atunci când vine de la serviciu) – colorăm, confecționăm, citim și gătim”.

COVID-19 nu ține cont de vârstă, statut social sau gen, fiecare dintre noi poate fi afectat dacă nu respectă anumite măsuri de protecție. Femeile gravide ar trebui să respecte aceleași măsuri preventive de evitare a infecției, care sunt recomandate pentru toți adulții, susține Organizația Mondială a Sănătății.

Tânăra mamă spune că, în familia ei, regulile sunt respectate de toți – evită orice contact cu persoanele din exterior, nu-și ating fața fiind afară, își spală frecvent și corect mâinile cu apă și săpun, aerisesc casa, consumă mai multe verdețuri și legume în stare proaspătă.

Nina recunoaște că mamele cu copii mici sunt stigmatizate, și nu doar în această perioadă. Nu a avut parte de niciun incident, dar a citit în grupurile pentru părinți situații când mamele cu copii mici au fost criticate pentru că au ieșit în parc cu copiii, chiar dacă au păstrat distanța socială.

Acum, după externare, Nina are un motiv în plus să respecte cu strictețe toate recomandările medicilor. Spune că autoritățile din țara noastră au un plan de acțiuni destul de bun, doar că e nevoie să monitorizeze mai mult persoanele care revin din regiunile afectate de virus.

Cum e să fie femeie însărcinată pe timp de pandemie? „Complicat pentru mine care sunt activă, dar învăț să am mai multă răbdare și să valorific diferit timpul”.

Până la această oră, în Republica Moldova, 38 de femei însărcinate au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care 27 deja au fost externate.

Celelalte 11 viitoare mame se află în continuare la Maternitatea nr. 2 din Chișinău, care este un spital strategic unde sunt transferate femeile însărcinate care prezintă suspiciuni sau deja sunt diagnosticate cu COVID-19. În niciun caz nu au survenit complicații.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.